Κροατία: Προχωρά προς άρση μέτρων που επέβαλε στη Σερβία

Η Ευρωπαική Ένωση κάλεσε την Κροατία να δώσει "επειγόντως εξηγήσεις" για την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και φορτηγών από τη Σερβία στα σύνορά της.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει την άρση "σήμερα ή αύριο" της απαγόρευσης που έχει επιβληθεί στην κυκλοφορία οχημάτων και φορτηγών από τη Σερβία, με το κλείσιμο των συνόρων, ένα μέτρο που έλαβε το Ζάγκρεμπ για να σταματήσει τη ροή μεταναστών από τη Μέση Ανατολή, το οποίο προκάλεσε την οργή του Βελιγραδίου.

"Διεξάγω εντατικές διαβουλεύσεις με

τους συνεργάτες μου για την ακύρωση, σήμερα ή αύριο, μέτρων που υποχρεωθήκαμε να λάβουμε στα σύνορα με τη Σερβία", δήλωσε ο Μιλάνοβιτς στους δημοσιογράφους

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε από την Κροατία να δώσει "επειγόντως διευκρινίσεις" για το κλείσιμο των συνόρων της με τη Σερβία ώστε να αποτρέψει την άφιξη μεταναστών στο έδαφός της, εκτιμώντας ότι το μπλοκάρισμα φορτηγών στα σύνορα ως συνέπεια του μέτρου εγείρει "σοβαρά ερωτήματα".

"Η πρώτη μας εκτίμηση" σε σχέση με τους περιορισμούς στην κυκλοφορία που έχει επιβάλει από τη Δευτέρα το Ζάγκρεμπ κατά μήκος των συνόρων του με τη Σερβία εγείρει σε αυτό το στάδιο διάφορα σοβαρά ερωτήματα", δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μάγια Κοτσιγιάντσιτς. "Δεδομένων των συγκεκριμένων συνθηκών, ζητούμε επειγόντως διευκρινίσεις από τις κροατικές αρχές".

Η προκαταρκτική ανάλυση που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορά κυρίως τη "συμβατότητα" του κλεισίματος των συνόρων "με τη Συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης καθώς και με την τελωνειακή ένωση" που έχουν υπογραφεί μεταξύ της ΕΕ και της Σερβίας, δήλωσε η εκπρόσωπος.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι τηλεφώνησε σήμερα στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών και τους κάλεσε σε μια "εποικοδομητική προσέγγιση που θα επιτρέψει τη διευθέτηση του θέματος και την αποκατάσταση της διακίνησης εμπορευμάτων", διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα