Κριτική Οζερσάι για τις εξελίξεις στο εδαφικό

Κριτική μέσω του λογαριασμού του στο facebook άσκησε χθες ο πρόεδρος του τ/κ κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι όσον αφορά τα όσα λέγονται για το τι έχει γίνει αποδεκτό από το σχέδιο Ανάν ή μη.

Σχολιάζοντας δηλώσεις τύπου “στο σχέδιο Ανάν το εδαφικό ήταν σε αυτό το σημείο και οι Τ/κ το είχαν αποδεχθεί” και πως “αυτό το είχε αποδεχθεί η Τουρκία στο σχέδιο Ανάν”, είπε ότι βλέπει αυτές τις δηλώσεις και λυπάται. “Για να μπορέσει να υπάρξει ένα δίκαιο αποτέλεσμα και οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι δίκαιες”. Δεν θα πρέπει

να διαφεύγει, πρόσθεσε, ότι για παράδειγμα στο σχέδιο Ανάν οι συμφωνίες ασφάλειας και συμμαχίας θα συνέχιζαν να ισχύουν και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκείνο το σχέδιο το είχε αποδεχθεί. “Σήμερα όμως δεν αποδέχεται τις εγγυήσεις”.

Στο σχέδιο Ανάν αναγνωριζόταν ξεκάθαρα ποιος είναι ο χρήστης της περιουσίας μετά το 1974 και δεν γινόταν διαχωρισμός των ανθρώπων με βάση την εθνική τους καταγωγή, όπως σήμερα η ε/κ πλευρά προτείνει, όπως συμπλήρωσε ο κ. Οζερσάι. Σήμερα, συνέχισε, δεν έχουν γίνει ακόμη αποδεκτά τα στοιχεία που υπήρχαν στο σχέδιο Ανάν όσον αφορά το περιουσιακό.

Στο σχέδιο Ανάν, ανέφερε, υπήρχε η εκ περιτροπής προεδρία αλλά όχι η διασταυρούμενη ψήφος, μόνο για την ομοσπονδιακή βουλή θα υπήρχε μια λίστα για τις εκλογές. Σήμερα, πρόσθεσε, η ε/κ πλευρά είπε ναι στη διασταυρούμενη ψήφο αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακόμη δεν έχει πει `εντάξει` για την εκ περιτροπής προεδρία. Ωστόσο είχε πει `εντάξει` τότε στο σχέδιο Ανάν.

“Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι το θέμα δεν είναι να αποδεχθούμε ή όχι το σχέδιο Ανάν, αλλά παίρνοντας εκείνο το σχέδιο ως βάση και δείχνοντας στην αρχή ευελιξία, το λιγότερο δεν μπορείτε να μην εξετάζεται άλλα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε εκείνο το σχέδιο. Επιπλέον από το 2004 έχουν περάσει χρόνια και η ζωή έχει καταστήσει υποχρεωτικές κάποιες διαφορετικές αναπροσαρμογές στο εδαφικό και το περιουσιακό”.

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η τ/κ πλευρά ήρθε πολύ κοντά στο εδαφικό στο σχέδιο Ανάν για να μπορέσει να περάσει η διαδικασία σε μια πολυμερή διάσκεψη, χωρίς η ε/κ πλευρά να πει ναι σε σημεία που υπήρχαν στο σχέδιο Ανάν, όπως στο περιουσιακό, τη διαμονή (όσον αφορά τη διζωνικότητα), την πολιτική ισότητα και τις εγγυήσεις, πρόσθεσε ο κ. Οζερσάι.

Εάν το εδαφικό συνδεθεί με κριτήρια, η τ/κ πλευρά πρέπει να θεωρήσει ως αμοιβαία στοιχεία αυτά που προανέφερε, είπε, και να τα καταγράψει κάτω.

“Ζούμε τη δυσκολία της διαπραγμάτευσης του εδαφικού αποκομμένου από τα άλλα θέματα. Ελπίζω ότι σε αυτά τα θέματα θα επιδειχθεί προσοχή”, κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα