Κρίσιμο τεστ για Τουρκία ο σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Κρίσιμο τεστ για την Τουρκία είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος, σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα της διερευνητικής αποστολής της περασμένης εβδομάδας στην Τουρκία υπό τον πρόεδρο

της Eπιτροπής Έλμαρ Μπρoκ και την εισηγήτρια της ετήσιας έκθεσης για την πορεία της Τουρκίας Κάτι Πίρι.

Τουρκία έχει περάσει από ένα σοκ . Υπάρχουν ενδείξεις ότι από το 2013, το κίνημα Γκιουλέν ήταν πίσω από αυτό που συνέβη. Είναι μια ομάδα η οποία κατά τη διάρκεια των περασμένων δεκαετιών έχει αναπτύξει το στυλ μιας μυστικής συμμαχίας ", δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία του ΕΚ καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος , αλλά είπε ότι "ακόμη και πριν από το πραξικόπημα στην Τουρκία , η κατάσταση όσον αφορά την ελευθερία της γνώμης δεν ήταν αποδεκτή και απομάκρυνε την Τουρκία από την ΕΕ " .

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια της ετήσιας έκθεσης τόνισε ότι η τραυματική επίδραση της απόπειρας πραξικοπήματος στην τουρκική κοινωνία δεν πρέπει να υποτιμάται. Αναφέρθηκε στο βομβαρδισμό του τουρκικού κοινοβουλίου , τη σύλληψη των δημοσιογράφων και τη δολοφονία περισσότερων από 200 αμάχων.

Όμως στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος συνελήφθησαν χιλιάδες άνθρωποι "κάποιοι από τους οι οποίους σίγουρα δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα", τόνισε η Ολλανδή Ευρωβουλευτής . " Το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε δικηγόρους και δίκαιες δίκες, πρέπει να είναι σεβαστά και αυτό θα είναι ένα κρίσιμο τεστ για τη δημοκρατία στην Τουρκία" κατέληξε η Κάτι Πίρι.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα