Κρίσιμο ραντεβού ΠτΔ – Ακιντζί: Ανοικτή ατζέντα με τουρκικά παιχνίδια

Μέχρι τεσσεράμισι ώρες θα έχουν στη διάθεση τους για συζήτηση, με ανοικτή ατζέντα, Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί.

Το αυριανό άτυπο «ραντεβού» ανήχθη ως κρίσιμο σε ότι αφορά ενδεχόμενη νέα προσπάθεια στο Κυπριακό, την οποία όμως, η Τουρκία θέλει να εντάξει στο δικό της ασφυκτικό πλαίσιο που περιλαμβάνει:   

-   Πολιορκητικό κλοιό της Κυπριακής Δημοκρατίας Δυτικά, Ανατολικά και Νότια του νησιού με δύο γεωτρητικά και δύο ερευνητικά πλοία  
-   Αποδόμηση της ύπαρξης

της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλα τα φόρα με το χαρακτηρισμό της ως εκλιπούσα  
-   Με τη χειροτέρευση του στάτους κβο μέσω τετελεσμένων στην Αμμόχωστο και την οργανωμένη αποστολή μέσω κατεχομένων χιλιάδων μεταναστών.
-   Με τους πανηγυρισμούς παρουσία του Υπουργού Άμυνας και των αρχηγών σωμάτων του τουρκικού στρατού, στα Κόκκινα για τη μαύρη επέτειο του βάρβαρου βομβαρδισμού της Τηλλυρίας με βόμβες ναπάλμ.

Το κατ’ ιδίαν, άνευ άλλου παρευρισκόμενου, πολιτικό ντιμπέιτ Αναστασιάδη – Ακιντζί αναμένεται να εξελιχθεί σε ουσιώδες μπρα ντε φερ.

Ο κατοχικός ηγέτης μεταβαίνει στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας με πρώτιστο στόχο τη συζήτηση των θεμάτων φυσικού αερίου και τη σύσταση δικοινοτικής επιτροπής συνδιαχείρισης που έχει ήδη απορριφθεί.

Σε περίοπτη θέση στην ατζέντα του και η αποτελεσματική συμμετοχή στο πλαίσιο της πολιτικής ισότητας που παραπέμπει σε οριζόντιο δικαίωμα βέτο.
Στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων ουδεμία συζήτηση για πλήρη κατάργηση τους.

Από την άλλη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που συνέχισε και σήμερα τη μελέτη εγγράφων και ντοκουμέντων των τελευταίων ετών, θα κινηθεί στη γραμμή της   ανάγκης συμφωνίας για νέες διαπραγματεύσεις από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά με παράλληλη άρση των τουρκικών παράνομων ενεργειών.

Αλλά στην απαίτηση άμεσης διακοπής των όποιων προκλητικών πρωτοβουλιών από τον Οζερσάι για νέα τετελεσμένα στην περίκλειστη Αμμόχωστο.

Στα θέματα φυσικού αερίου θα προτάξει τις υπάρχουσες συγκλίσεις, χωρίς να αποκλείεται αξιοποίηση της πρότασης Αβέρωφ για πρόταση δημιουργίας μικτής επιτροπής ενημέρωσης της Τ/κ κοινότητας για τους υδρογονάνθρακες.

Το Σίγμα θα καλύψει την αυριανή συνάντηση με έκτακτη επικαιρική εκπομπή από τις εννέα και δεκαπέντε το πρωί, που θα παρουσιάσει ο Γιάννης Καρεκλάς.
    

Keywords
Τυχαία Θέματα