Κρίσιμο δεκαήμερο ενόψει της Διάσκεψης για την Κύπρο

Ερμητικά κλειστά συνεχίζει να κρατά η Τουρκία τα χαρτιά της σε σχέση με τα ζητήματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων, καθώς ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δεν τοποθετήθηκε ούτε για Εγγυήσεις, ούτε για αποχώρηση στρατευμάτων, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, κάνει τις τελικές του διαβουλεύσεις σε σχέση με τη διαμόρφωση του Κοινού Εγγράφου το οποίο θα συνοδεύει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης στο Κρανς Μοντάνα,

ενώ το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να είναι άκρως καθοριστικό σε σχέση με την έκβαση της Διάσκεψης.

Όσο η Τουρκία κρατά κλειστά τα χαρτιά της δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχει οποιαδήποτε βάσιμη ελπίδα για πρόοδο, γεγονός που ανησυχεί την ε/κ πλευρά, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές.

Τόσο ο δρόμος προς τις 28 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να αρχίσει η Διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα, όσο και οι πρώτες μέρες της Διάσκεψης, κρίνονται ως άκρως σημαντικές και ουσιαστικές, καθώς εκεί θα διαφανεί αν υπάρχει η όποια ελπίδα για κατάληξη ή αν η τουρκική πλευρά θα συνεχίσει να κρατά την πάγια αδιάλλακτή της στάση.

Η συνάντηση με Τσίπρα και οι θέσεις για το Κυπριακό

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο των οποίων συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων, ενέργειας, προσφυγικό, ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και το Κυπριακό.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον Γιλντιρίμ τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει σύμμαχος της Τουρκίας εντός ΕΕ, σε σχέση με την απελευθέρωση της θεώρισης βίζας αλλά και στα κονδύλια που χρειάζονται για τους σκοπούς των 3 εκατομμυρίων προσφύγων που φιλοξενεί η Τουρκία. Έθεσε ωστόσο ως προϋπόθεση ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να είναι εκ των ων ουκ άνευ και ότι θα πρέπει η Τουρκία να σταματήσει την προκλητικότητα και τις παραβιάσεις εντός των Ελληνικού Εναέριου χώρου.

Ξεκαθάρισε ότι η δικαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, καθίσταται επιτακτική ανάγκη, ιδιαίτερα τώρα, δεδομένης της αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Η λύση, συνέχισε, θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα πρέπει να κατοχυρώνει την ασφάλεια για όλους στην Κύπρο, χωρίς την ανάγκη τρίτων δυνάμεων.

Δεσμεύτηκε άλλωστε να κρατήσουν ανοικτό το δίαυλο επικοινωνίας, για να γίνουν βήματα προς τα εμπρός.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ στη τοποθέτησή του συνέδεσε έμμεσα τρια πράγματα, τα οποία φαινομενικά δεν έχουν καμιά σχέση. Συγκεκριμένα, μίλησε για τη χρήση πηγών ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντάς τις ως πανανθρώπινη κληρονομιά, η οποία ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα και θα πρέπει όπως είπε να γίνουν εργασίες που να μην περιορίζουν τις προσπάθειες στην αξιοποίηση από την Κύπρο και κάποιες άλλες χώρες.

Συνέχισε αναφερόμενος στην επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό θέμα, η λύση του οποίου θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από απόλυτη δικαιοσύνη. Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον και των δυο κοινοτήτων που ζουν στο νησί, επισημαίνει με νόημα. Έχουμε πολιτική βούληση για επίλυση αυτού του θέματος, είπε, ενώ ξεκαθάρισε ότι "το ζήτημα του Κυπριακού αφορά ε/κ και τ/κ και τα ΗΕ συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσης, αλλά το θέμα είναι θέμα των δυο κοινοτήτων. Θα πρέπει να είναι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που να μπορέσει να δώσει ένα τέλος στο πρόβλημα αυτό και εμείς θα συμβάλουμε με τον καλύτερο τρόπο, επεσήμανε.

Έκανε και αυτός με τη σειρά του αναφορά στην ΕΕ, τονίζοντας ότι έχει ρόλο να διαδραματίσει στο να είναι βιώσιμη η όποια λύση.

Το τρίτο θέμα που ανέφερε, αμέσως μετά ήταν οι φιλελευθεροποίηση της θέωρησης βίζας από μέρους ΕΕ προς την Τουρκία, κάτι που θα ενδυναμώσει τις διμερείς σχέσεις, όπως ανέφερε. Το καλύτερο δείγμα καλής θέλησης από πλευράς ΕΕ θα ήταν η άρση της αναγκαιότητας θεώρησης της βίζας, επεσήμανε, κάτι που θα προσδώσει νέα διάσταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σε σχέση με το αν η Διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία θα αρχίσει στις 28 Ιουνίου θα αποτελέσει το τέλος του δρόμου, Τσίπρας και Γιλντιρίμ, συμφώνησαν ότι ο δρόμος δεν τελιώνει εδώ και ότι αν κάποιος θέλει να προχωρήσει θα βρει το δρόμο.

Στην Αθήνα θα μεταβεί ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε

Μεγάλο βάρος έχει αναλάβει στις πλάτες του, σε σχέση με τη Διάσκεψη για την Κύπρο, ο Έιντε, ο οποίος αύριο αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα για διαβούλευση με το Νίκο Κοτζιά, σε μια προσπάθεια τελειοποίησης του Κοινού Εγγράφου για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις που θα συνοδεύουν τη διαπραγμάτευση εντός ελβετικού εδάφους.

Το έγγραφο αναμένεται να είναι έτοιμο και να επιδωθεί στις πλευρές που θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη, μέχρι την Τετάρτη, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο έγγραφο θα περιλαμβάνονται κάποιες θέσεις που έχουν ήδη εκφραστεί στο Μον Πελεράν 3 αλλά και στην μέχρι τώρα διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως η στάση της Τουρκίας είναι αυτή που θα καταδείξει από τις πρώτες κιόλας ημέρες, κατά πόσο θα υπάρξει έδαφος για να γίνει αυτό το πολυαναμενόμενο βήμα στο κεφάλαιο Ασφάλειας και Εγγυήσεων.

Μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι πολιτικοί αρχηγοί πλην ΕΛΑΜ.

Κατά τη σημερινή συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου, επιβεβαιώθηκε ότι η πολιτικοί αρχηγοί,πλην ΕΛΑΜ, θα μεταβούν στο Κραν Μοντάνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συνάντηση Αναστασιάδη-Τσίπρα

Σε περαιτέρω συντονισμό θα προβούν, εξάλλου, την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη βελγική πρωτεύουσα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει, επίσης, συνάντηση την Τετάρτη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ και με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Keywords
Τυχαία Θέματα