Κρίσιμο Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα

Στις 15:00 ώρα Ελλάδας ξεκινά το κρίσιμο Eurogroup, στο οποίο θα συμμετάσχει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Για την προετοιμασία του Eurogroup, θα προηγηθεί συνεδρίαση του Euro Working Group, με τη συμμετοχή του υπουργού αναπληρωτή

Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.Με το νομοσχέδιο στις αποσκευές του μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος για το κρίσιμο για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής σημερινό Eurogroup.

Για την προετοιμασία του Eurogroup θα προηγηθεί το πρωί συνεδρίαση του Euro Working Group, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, Γιώργου Χουλιαράκη.

Σύμφωνα με παράγοντες του ελληνικού ΥΠΟΙΚ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με κατ' αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης, όπως στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, στα «κόκκινα» δάνεια, στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό και στους έμμεσους φόρους.

Η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό αυτόματης ρύθμισης του ελλείμματος έχει αποσταλεί στους Θεσμούς και αναμένεται να υπάρξει σχετική συζήτηση.

Παράλληλα, στο Eurogroup θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά συζήτηση και για το χρέος του επίσημου τομέα, όπως προβλέπει η συμφωνία του περυσινού καλοκαιριού.

Υπενθυμίζεται ότι εμπλοκή προέκυψε στο θέμα του νέου πακέτου των προληπτικών μέτρων, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που έχουν ζητηθεί από τους δανειστές και θα εφαρμοστούν, εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η επιμονή του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος.

Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Επιπλέον, είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα, καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις. Η Αθήνα προτείνει αντ’ αυτού τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.

Η υπόθεση των πρόσθετων μέτρων είναι ένα ζήτημα με ιδιαίτερα βαρύ πολιτικό κόστος, ακόμα και αν δεν χρειασθεί να εφαρμοσθούν το 2018.

H ελληνική κυβέρνηση καλείται να επωμισθεί πολιτικό κόστος και το βάρος πολλαπλών παρενεργειών στην οικονομία και την κοινωνία για εξαιρετικά επώδυνα μέτρα, τα οποία, τελικά, μπορεί να μην εφαρμοσθούν.

Η συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν

Νέα συμβιβαστική πρόταση φέρεται να κατέθεσε η Κομισιόν, ώστε στο Eurogroup να υπάρξει συμφωνία τόσο για την αξιολόγηση, όσο και για τη διευθέτηση του χρέους.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Κομισιόν, προτείνει την εκταμίευση δόσης στην Ελλάδα, με στόχο την εξυπηρέτηση του χρέους και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ώστε να μην αδειάσουν τα κρατικά ταμεία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτή η εκταμίευση είναι η ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα