Κρίσιμη για το περιβάλλον η διάσκεψη ΗΕ για κλιματική αλλαγή

Με στόχο την επίτευξη μιας διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή αρχίζει τη Δευτέρα στο Παρίσι η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

Η Διάσκεψη θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου. Στη Διάσκεψη συμμετέχει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος συνοδεύεται από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στόχος της νέας συμφωνίας είναι να μειωθούν οι εκπομπές στις

ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες σε επίπεδο που θα συγκρατήσει την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Η νέα συμφωνία φιλοδοξεί να συγχωνεύσει το υφιστάμενο πακέτο δεσμευτικών και μη δεσμευτικών συμφωνιών σε ένα ενιαίο σύστημα.

Οι ηγέτες της υφηλίου συγκεντρώνονται στο Παρίσι, καθώς πληθαίνουν οι ανησυχητικές ειδήσεις για το περιβάλλον, με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό να επισημαίνει σε έκθεσή του πως τα αέρια θερμοκηπίου έφτασαν το 2014 σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Ο ίδιος οργανισμός προειδοποίησε πως το 2015 θα είναι το ζεστότερο έτος.

Στις επείγουσες εκκλήσεις για δράση κατά της κλιματικής αλλαγής προστέθηκαν και τα στοιχεία από το Γραφείο Μείωσης του Κινδύνου Καταστροφών του ΟΗΕ, που απεκάλυψαν ότι το 90% των σημαντικότερων καταστροφών ανά το παγκόσμιο τα τελευταία 20 χρόνια προκλήθηκαν από 6.457 καταγεγραμμένες πλημμύρες, καταιγίδες, καύσωνες, ξηρασίες και άλλα φαινόμενα που σχετίζονται με το κλίμα.

Αυτά τα στοιχεία είχε υπόψη του, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος απηύθυνε την Παρασκευή έκκληση για δράση για αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

«Πρέπει να αναλάβουμε δράση, μιλούμε για πολύ καιρό, πέραν των είκοσι χρόνων και η επιστήμη το έχει καταστήσει σαφές», δήλωσε ο κ. Μπαν σε διάσκεψη Τύπου στο περιθώριο της Συνόδου της Κοινοπολιτείας στη Μάλτα.

«Και ελπίζω τώρα θα είναι η τελευταία φορά που συζητούμε αυτό το θέμα και ελπίζω να έχουμε μια καλή και φιλόδοξη συμφωνία στο Παρίσι», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας τις προσπάθειες χρόνων για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που απειλούν να επηρεάσουν δραστικά τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε, είτε με την αύξηση του επιπέδου των νερών να απειλούν την ύπαρξη νησιών μέχρι τις καταστρεπτικές ξηρασίες και πλημμύρες που καταστρέφουν περιοχές του πλανήτη.

Υπενθύμισε τη Διακήρυξη που εξεδόθη στη Διάσκεψη του Ντέρμπαν για την κλιματική αλλαγή πριν από πέντε χρόνια, να υπάρξει συμφωνία σε μια ενιαία, νομικά δεσμευτική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή μέχρι το 2015.

«Πιστεύω ότι (τώρα) τα αστέρια φαίνεται να έχουν ευθυγραμμιστεί. Υπάρχει ισχυρή δέσμευση όχι μόνο από τις κυβερνήσεις αλλά και από επιχειρηματικές κοινότητες και την κοινωνία», κατέληξε.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα