Κρίσιμη δοκιμασία για τα όρια της κυβέρνησης Τσίπρα

Με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος άρχισε γύρω στις 10:00 το πρωί, σε κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων, η συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Μετά τη συνεδρίαση των Επιτροπών θα ακολουθήσει η Διάσκεψη των Προέδρων και στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

Το νομοσχέδιο αριθμεί περίπου 1.000 σελίδες, εκ των οποίων οι περισσότερες έχουν να κάνουν με την ανακεφαλαιοποίηση των

τραπεζών, ενώ οι υπόλοιπες αφορούν τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Η ψηφοφορία του δεύτερου πακέτου μέτρων την Τετάρτη είναι βασική προϋπόθεση για την τελική θετική έκβαση.

Στόχος της κυβέρνησης Τσίπρα είναι να μην καταγραφούν διαρροές, τέτοιες που να της δημιουργήσουν επιπρόσθετα προβλήματα.

Πρόκειται για τη δεύτερη κρίσιμη δοκιμασία για τα όρια και τις αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, αλλά και για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με το Μέγαρο Μαξίμου να αγωνιά για τις απώλειες στην ψηφοφορία.

Με το πρώτο πακέτο να έχει ψηφιστεί από 123 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση καταβάλει αγωνιώδη προσπάθεια διατήρησης τουλάχιστον 120 εδρών, ως ύστατου ορίου επίκλησης της δεδηλωμένης, με στόχο να κερδηθεί χρόνος εν όψει εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα.

Μετά τους κυβερνητικούς ελιγμούς με την μεταφορά των διαπραγματεύσεων για τη φορολόγηση των αγροτών στην συζήτηση για την μεγάλη συμφωνία, αλλά και την δέσμευση για αναστολή των πλειστηριασμών, με την υποσχετική των αλλαγών στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίζει την ψήφο περισσοτέρων από 120 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία.

Aιχμηρή παρέμβαση Τσίπρα

Η χθεσινή, ασυνήθιστα, αιχμηρή παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αποτελούσε μήνυμα στην εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία δεν έχει σταματήσει να βάλλει κατά των προαπαιτούμενων και των κυβερνητικών επιλογών.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά όσων εναντιώνονται στη συμφωνία και κάλεσε τους διαφωνούντες να μην κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής του υπογραφής.

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Μέχρι σήμερα αντιδράσεις βλέπω, ηρωικές δηλώσεις διαβάζω, αλλά καμία πρόταση εναλλακτική στο εκβιαστικό δίλλημα της 12ης Ιούλη δεν άκουσα».

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε πως έχει πλήρη επίγνωση ότι ανέλαβε την ευθύνη ενός δύσκολου συμβιβασμού, που κρατά τη χώρα ζωντανή, να συνεχίσει να παλεύει.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμη πως μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων, δεν υπάρχει άλλη νομοθετική υποχρέωση και το βάρος πέφτει στη διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Παράλληλα πέταξε το γάντι στους διαφωνούντες μεταφέροντας το πεδίο της σύγκρουσης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του στο κόμμα με την Αριστερή Πλατφόρμα, ζητώντας την διοργάνωση ανοιχτού συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, όπου θα ανοίξουν οι πόρτες του κόμματος στην κοινωνία, προκειμένου όπως είπε ο «κομματικός» ΣΥΡΙΖΑ να αντιστοιχηθεί με τον «κοινωνικό».

Να υποδεχθεί τις αγωνίες και τις προσδοκίες των δεκάδων χιλιάδων απλών ανθρώπων, που στηρίζουν σε αυτόν τις ελπίδες του και συντεταγμένα, όπως αρμόζει στη δημοκρατική κουλτούρα της αριστεράς, να οδηγηθεί το Σεπτέμβριο σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες, ώστε να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα».

Keywords
Τυχαία Θέματα