Κρίση στην Ταϊβάν: Οι ρίζες της έντασης και η αρχή της «μίας Κίνας»

Για το τεταμένο κλίμα μεταξύ Κίνας – Ταΐβάν με εμπλοκή των ΗΠΑ μίλησε στο Ράδιο Πρώτο ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Μιχάλης Κοντός.

Αρχικά ανέφερε ότι είναι μία ιστορία που διαδραματίζεται πάνω από μισό αιώνα. «Ουσιαστικά διατηρεί τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας σε τεταμένο κλίμα». Πρόσθεσε ότι το 1950 οι κομμουνιστές επικράτησαν στον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο και το καθεστώς της Δημοκρατίας της Κίνας κατέφυγε στο νησί της Ταΐβάν όπου

οι κομμουνιστές δεν είχαν επιβάλει τον έλεγχο τους. «Εκεί επανεγκαταστάθηκε η Δημοκρατία της Κίνας με απώτερο στόχο την επιστροφή της κυριαρχίας στην κυρίως Κίνα».

Συμπλήρωσε ότι η Ταΐβάν είχε το προνόμιο να είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κάτι το οποίο άλλαξε το 1972 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Αυτό άλλαξε μετά την ιστορική επίσκεψη του Ρίτσαρντ Νίξον στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, όπου αναγνωρίστηκε ως η μόνη Κίνα και η μόνιμη κάτοχος της έδρας του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι το 1978 οι ΗΠΑ καθιερώθηκαν ως η προστάτιδα χώρα της Ταΐβάν και συνέχισαν να τις πωλήσεις όπλων. «Η Κίνα αποδέχθηκε ένα παγωμένο καθεστώς, αλλά ο επίσημος στόχος είναι η σταδιακή επανενσωμάτωση της Ταΐβάν στην κυρίως Κίνα». Διευκρίνισε ότι υπάρχει η λεγόμενη αρχή της «μιας Κίνας» και οι Αμερικάνοι την αναγνωρίζουν. «Η διαφωνία αφορά το καθεστώς της επανένωσης ή την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Ταΐβάν».
Ο κ. Κοντός σημείωσε ότι οι Κινέζοι θεωρούν την επίσκεψη της Πελόζι ως προθάλαμος της αναγνώρισης της Ταΐβάν. Ερωτηθείς αν θα αποτελούσε αδυναμία των ΗΠΑ αν δεν πήγαινε η Πελόζι στην Ταΐβάν, ανέφερε ότι δεν θα ήταν αδυναμία καθώς καθιερώθηκε στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, η αποφυγή επισκέψεων στην Ταΐβάν. «Οι ΗΠΑ έχουν πολύ στενές σχέσεις με την Ταΐβάν, αλλά δεν την αναγνωρίζουν ως κράτος».

Διαβάστε ακόμη: ΥΠΑΜ Ταϊβάν: Θαλάσσιος και αεροπορικός αποκλεισμός από ασκήσεις Κίνας

Παράλληλα ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη επίσκεψη των ΗΠΑ στην Ταΐβάν. «Ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Κοινοβουλίου επισκέφθηκε την Ταΐβάν το 2002», προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις ΗΠΑΚίνας προέκυψαν το 1996, όταν ο τότε Πρόεδρος της Ταΐβάν επισκέφθηκε τις ΗΠΑ και θεωρήθηκε από την πλευρά της Κίνας ως επίσημη επίσκεψη και αναγνώριση της Ταΐβάν. «Είχαμε ξανά στρατιωτικές ασκήσεις ανοικτά της Ταΐβάν, ενώ στο σημείο αποσπάστηκα και δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα, προκαλώντας στρατιωτική κρίση».

Εξήγησε ότι η Ταΐβάν παραμένει ένα ζωντανό θέμα και επανέρχεται. «Τώρα είμαστε σε ένα διαφορετικό διεθνές σύστημα από ότι το 1996. Οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον η παγκόσμια δύναμη πρωτοκαθεδρίας, ενώ η Κίνα είναι μια ραγδαία αναπτυσσόμενη δύναμη με ηγεμονικές αξιώσεις».

Ο ίδιος θεωρεί ότι δεν θα προκύψει ακραία εξέλιξη. «Η Κίνα αποτελεί μια ήρεμη δύναμη στις διεθνείς σχέσεις αλλά τα τελευταία χρόνια είναι πιο ηγεμονική». Συμπλήρωσε ότι η Κίνα ως απάντηση θα μπορούσε να αλλάξει τη στάση της στο Ουκρανικό, καθώς δεν έχει εμπλακεί ενεργά και ούτε στήριξε τη Ρωσία εκτός από τη λεκτική στήριξη.

Διαβάστε επίσης: Βόρεια Κορέα για Ταϊβάν: «Αυθάδης παρέμβαση» ΗΠΑ στα εσωτερικά Κίνας

Τέλος, μίλησε για τις ευρύτερες χώρες της περιοχής, επισημαίνοντας ότι αποτελούν σύμμαχοι των ΗΠΑ. «Η Κίνα έχει ομοιότητα με την Τουρκία σε σχέση με το Αιγαίο, καθώς αισθάνεται θαλάσσια απομόνωση. «Υπάρχουν αμερικανικά στρατεύματα στη Νότιο Κορέα και στην Ιαπωνία».

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε ακόμη: 

Το Πεκίνο προχωρεί σε οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις κατά της Ταϊπέι

Κινέζος ΥΠΕΞ: «Αυτοί που προσβάλλουν την Κίνα θα τιμωρηθούν»

Keywords
Τυχαία Θέματα