Κράτος δικαίου σε Πολωνία - Ουγγαρία στην ατζέντα Συμβουλίου Γεν. Υποθέσεων

Την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Πολωνία και το σεβασμό των αξιών της ΕΕ στην Ουγγαρία, καθώς και την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 29 με 30 Ιουνίου, συζητούν την Τρίτη οι Υπουργοί αρμόδιοι για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Την Κύπρο στη συνάντηση εκπροσωπεί ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί θα έχουν ξεχωριστές συζητήσεις όσον αφορά τις διαδικασίες βάσει του Άρθρου 7 της Συνθήκης της ΕΕ κατά της Πολωνίας και της Ουγγαρίας σε σχέση με το κράτος δικαίου.

Σε δηλώσεις του κατά την άφιξη του στη συνάντηση ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέρ Ρέιντερς ανέφερε πως «έχουμε δει κάποιες βελτιώσεις» στις συζητήσεις, προσθέτοντας πως παραμένουν ανησυχίες όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ουγγαρία, καθώς για την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας στην Πολωνία.

Υπογράμμισε πως υπάρχουν ιδιαίτερες ανησυχίες όσον αφορά την δημιουργία ειδικής επιτροπής στην Πολωνία η οποία μπορεί να στερήσει από πολίτες το δικαίωμα της εκλογής σε δημόσια αξιώματα, χωρίς δικαστική εποπτεία.

Στη συζήτηση για την Πολωνία, θα συζητηθεί η πρόοδος σε μια σειρά από δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και που πρέπει να τηρηθούν προτού υπάρξουν εκταμιεύσεις κονδυλίων για τη χώρα. Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί να προχωρήσει η Πολωνία αφορά τις πειθαρχικές διαδικασίες για τους δικαστές, τη διάλυση του πειθαρχικού τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και διαδικασίες επανεξέτασης για όσους έχουν επηρεαστεί μέχρι σήμερα. Το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε τις μεταρρυθμίσεις τον Φεβρουάριο και αναμένεται η επεξεργασία τους από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Όσον αφορά την Ουγγαρία, θα συζητηθούν οι ανησυχίες που έχουν καταγραφεί πρόσφατα και σε έκθεση για το κράτος δικαίου, και που αφορούν την ανεξαρτησία των δικαστηρίων, το νομοθετικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς, την πολυφωνία στα ΜΜΕ, και τη διαφάνεια στη νομοθετική διαδικασία. Η χώρα έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει μέτρα αποκατάστασης σοβαρών αδυναμιών στους τομείς της καταπολέμησης της διαφθοράς, των ελέγχων και των δημόσιων διαγωνισμών. Επίσης, το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ουγγαρίας περιέχει 27 λεγόμενα «σούπερ ορόσημα» τα οποία πρέπει να τηρηθούν πριν την όποια εκταμίευση, που περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη οι οποίες εγκρίθηκαν στις 3 Μαΐου και των οποίων εκκρεμεί η εφαρμογή.

Η προετοιμασία για την επόμενη σύνοδο κορυφής αφορά τις εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη στήριξη της ΕΕ στη χώρα. Ευρύτερα όσον αφορά θέματα ασφάλειας και άμυνας, οι αρμόδιοι Υπουργοί θα προετοιμάσουν τη συζήτηση των ηγετών για την εφαρμογής των αποφάσεων για κοινή αγορά, επενδύσεις και παραγωγή στον τομέα της άμυνας, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ ενόψει της συνόδου της Συμμαχίας στο Βίλνιους.

Επίσης θα υπάρξει συνέχιση της συζήτησης για τη βιομηχανική πολιτική της ΕΕ, την κοινή αγορά και την μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, καθώς και θέματα οικονομικής ασφάλειας και ανθεκτικότητας, και θέματα οικονομικής διακυβέρνησης. Στην ατζέντα βρίσκεται και η έγκριση των συστάσεων ανά χώρα που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Στην ατζέντα τέλος βρίσκονται οι σχέσεις με την Κίνα, η επικείμενη σύνοδος με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), και ενημέρωση για την πρόοδο της εφαρμογής των συμπερασμάτων για την μετανάστευση.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα