LIVE: 1ο ψήφισμα Κύπρου στον ΟΗΕ για πολιτιστική κληρονομιά

Ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την πολιτιστική κληρονομιά, που αφορά, μεταξύ άλλων χωρών, και στην Κύπρο, πραγματοποιείται αυτή την ώρα. Πρόκειται για το πρώτο ψήφισμα, που καταθέτει η Κύπρος στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Δημοκρατίας στη Γενεύη, Ανδρεα Ιγνατίου, ο οποίος θα προβεί σε δήλωση εκ μέρους της Κύπρου,

της Ιρλανδίας, της Ελλάδας, της Πολωνίας, της Ελβετίας, της Σερβίας της Αιθιοπίας, του Ιράκ και του Μάλι, πρόκειται για μια εξαιρετική επιτυχία, αφού είναι η πρώτη πρωτοβουλία που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την ίδρυση του πριν από 10 χρόνια και το πρώτο ψήφισμα που καταθέτει η χώρα μας.

Η Κύπρος είχε τον ηγετικό ρόλο στην διαπεριφερειακή ομάδα πυρήνα, με το ψήφισμα να έχουν προσυπογράψει μέχρι αυτή τη στιγμή 60 χώρες. Ως εκ τούτου, αναμένεται να ψηφιστεί συναινετικά με ομοφωνία.

Στόχος η πρόληψη καταστροφών πολιτιστικής κληρονομιάς

Το ψήφισμα αποτελεί προσπάθεια της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στη Γενεύη, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2015 και η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Υπουργού Εξωτερικών, Ιώαννη Κασουλίδη, που έχει ως στόχο την πρόληψη και περιορισμό των συνεπειών από την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προστασία των πολιτιστικών δικαιωμάτων.

Το ψήφισμα καταδικάζει πράξεις που έχουν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε αυτή συμβαίνει εντός του πλαισίου ένοπλης σύρραξης, είτε εκτός και εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις πράξεις λεηλασίας, κλοπής, λαθρεμπορίου και παράνομης διακίνησης πολιτιστικής περιουσίας που αναπόφευκτα περιορίζουν την ενάσκηση των πολιτιστικών δικαιωμάτων ως αναπόσπαστος μέρος των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Έκκληση για επιστροφή κλεμμένων περιουσιών και σύγκληση διεθνούς σεμιναρίου

Το ψήφισμα καλεί, ακόμη, σε ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας με στόχο την αποτελεσματικότερη πρόληψη, καταστολή και αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, τονίζοντας την ανάγκη επιστροφής της κλεμμένης πολιτιστικής περιουσίας στις χώρες προέλευσης, καθώς και την αποκατάσταση των πολιτιστικών δικαιωμάτων.

Καλεί επίσης τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να συγκαλέσει μονοήμερο διεθνές σεμινάριο, με στόχο την μελέτη του αρνητικού αντίκτυπου από την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα