Κόβουν "γέφυρες" Τουρκία και Ολλανδία

Την αναστολή των διπλωματικών σχέσεων υψηλού επιπέδου με την Ολλανδία ανακοίνωσε η Τουρκία, παρά τις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει τη ρητορική της έντασης, στο πλαίσιο της διένεξης για την πολιτική εκστρατεία, που θέλει να διεξαγάγει η Άγκυρα στην Ευρώπη. Ο Τούρκος Πρόεδρος απείλησε την Ολλανδία με διπλωματικές κυρώσεις και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εξάλλου, ο Αντιπρόεδρος της

τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς ανακοίνωσε ότι η Τουρκία κλείνει τον εναέριο χώρο της για την Ολλανδούς διπλωμάτες, απαγορεύοντας, έτσι, την επιστροφή του Ολλανδού πρέσβη Άγκυρα, ο οποίος βρίσκεται σε άδεια εκτός της χώρας.

«Κάνουμε ακριβώς ό,τι μας έκαναν. Απαγορεύουμε σε Ολλανδούς διπλωμάτες ή απεσταλμένους να προσγειωθούν στο έδαφός μας ή να κάνουν χρήση του εναέριου χώρου μας (…) Αυτοί, που δημιούργησαν την κρίση, είναι υπεύθυνοι για την εκτόνωσή της» δήλωσε ο Νουμάν Κουρτουλμούς. Επανέλαβε, δε, την πρόθεση της Άγκυρας για επανεκτίμηση της συμφωνίας για το προσφυγικό. «Εάν χρειαστεί θα κάνουμε τα δέοντα βήματα. Εάν χρειαστεί μπορούμε να αναθεωρήσουμε την στάση μας στο προσφυγικό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε, εξάλλου, νέα επίθεση και προς τη Γερμανία, κατηγορώντας το Βερολίνο ότι υποστηρίζει «ανελέητα» την τρομοκρατία. Απευθυνόμενος στην καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, είπε χαρακτηριστικά «Ντροπή σου!» και κάλεσε τους Τούρκους, που διαμένουν στην Ευρώπη να ψηφίσουν φιλοτουρκικά κόμματα.

«Παράλογες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, την ώρα που όσο η Ολλανδία, όσο και η Γερμανία εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες για την Τουρκία.

Η εμμονή του Ταγίπ Ερντογάν να εντάξει τους Τούρκους, που ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες, στο προεκλογικό του παιχνίδι, ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, για την υιοθέτηση του νέου τουρκικού Συντάγματος, έχει οδηγήσει σε μείζονα κρίση τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Η τουρκική ηγεσία ποντάρει στις συγκεντρώσεις αυτές για να πείσει την τουρκική διασπορά στην Ευρώπη να ψηφίσει «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του Ταγίπ Ερντογάν.

Κάθε εκδήλωση προπαγάνδας για το δημοψήφισμα, που απαγορεύεται στην Ευρώπη, συσπειρώνει ακόμη περισσότερο τους εθνικιστές στην Τουρκία υπέρ του ΝΑΙ.

Η όξυνση στις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με χώρες της ΕΕ και κατά κύριο λόγο με την Ολλανδία, αλλά και με τη Γερμανία, με αφορμή την απαγόρευση προεκλογικών εμφανίσεων Τούρκων πολιτικών στην Ευρώπη, ενόψει του τουρκικού συνταγματικού δημοψηφίσματος, κυριαρχεί στον γερμανικό Τύπο.

Για «συναγερμό στο ΝΑΤΟ», με αφορμή την κλιμακούμενη αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας κάνει λόγο η Süddeutsche Zeitung. Το ΝΑΤΟ, αναφέρει, είναι θορυβημένο από τη σκληρή ανταλλαγή ρητορικών πυρών ανάμεσα σε δύο χώρες μέλη του.

Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι επικρατεί ανησυχία για την κατάσταση στη χώρα. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εξοργίζει κανείς τη στρατηγικά σημαντική σύμμαχο, γράφει η εφημερίδα του Μονάχου.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε το Σαββατοκύριακο τηλεφωνική συνομιλία με τις δύο πλευρές κάνοντας έκκληση για αποκλιμάκωση.

Στο κλίμα όξυνσης έρχονται να προστεθούν νέες τουρκικές απειλές για αναθεώρηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, είχε επανειλημμένα χρησιμοποιήσει τη συμφωνία ως μέσο πίεσης, εξαπολύοντας απειλές για ακύρωσή της.

«Δεν είναι τόσο απλό» αυτές οι απειλές να λάβουν σάρκα και οστά, δεδομένου ότι «οι συνθήκες, που επικρατούσαν το 2015, έτος κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης, δεν μπορούν απλώς να αποκατασταθούν» επισημαίνει η Tageszeitung του Βερολίνου,

Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες, που ήθελαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία το έπραξαν και τονίζει ότι «δεν ήρθαν στην Ευρώπη επειδή τα σύνορα ήταν ανοιχτά, αλλά επειδή κατέρρευσαν οι δομές τροφοδοσίας στην Τουρκία», λόγω οικονομικής ένδειας των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα