Κούρσα γεωτρήσεων από Λίβανο για να προλάβει Κύπρο-Ισραήλ

Στην ενεργειακή κούρσα της Ανατολικής Μεσογείου μπαίνει ο Λίβανος, αφού αυτή τη βδομάδα η Βηρυτός ενέκρινε το σχέδιο ερευνών γεωτρήσεων της κοινοπραξίας ΕΝΙ-ΤΟΤΑL-NOVATEK στην ΑΟΖ της χώρας.

Η διαδικασία υποβολής προσφορών καθυστέρησε για πολιτικούς λόγους, αφού τα βασικά νομοθετικά έγγραφα δεν εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας και είχαν προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις.

«Τελικά τα πράγματα άρχισαν να μπαίνουν στη

θέση τους και τώρα κινούνται με καλό ρυθμό. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η πρόθεση είναι πραγματικά να προλάβουν την Κύπρο και το Ισραήλ και να μην μείνουν πίσω», δήλωσε στον γαλλικό, δημόσιο ραδιοσταθμό RFI η Valérie Marcel, ειδικός πετρελαίου στο Chatham House.

Σύμφωνα με την Daily Star, oι πρώτες γεωτρήσεις θα γίνουν στα θαλάσσια τεμάχια 4 και 9 και θα διαρκέσουν μέχρι το 2019.

Δύο ερευνητικά πηγάδια θα διανοιχθούν το 2019, ένα σε κάθε ένα από τα μπλοκ. Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες θα προετοιμάσουν το έδαφος με περαιτέρω μελέτες, θα αποκτήσουν τις απαραίτητες εγκρίσεις και θα προετοιμάσουν μια βάση χερσαίας υποστήριξης.

Ο Yπουργός Eνέργειας της χώρας Abi Khalil εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει και δεύτερος γύρος αδειοδότησης μέχρι το τέλος του έτους. Οι εξερευνήσεις θα διαρκέσουν τρία χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης για άλλα δύο χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λίβανος έχει μια διαφορά στα σύνορα της ΑΟΖ με το Ισραήλ, αφού μια τριγωνική έκταση περίπου 850 τετραγωνικών χιλιομέτρων αμφισβητείται και ακριβώς αυτή η περιοχή πιστεύεται ότι είναι δυνητικά πλούσια σε αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η επίλυση της «διαμάχης» καθίσταται δυσκολότερη, καθώς ο Λίβανος δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ ως κράτος, επομένως οι προσπάθειες επίλυσης το προηγούμενο διάστημα απέτυχαν.

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να μεσολαβήσουν, οδήγησαν στην πρόταση της «μπλε γραμμής του Χοφ», μια θαλάσσια μπλε γραμμή που σηματοδοτεί μια ουδέτερη ζώνη μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, που αντλεί το όνομα από τον αξιωματούχο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Φρέντερικ Χοφ.

Στον Λίβανο διατηρούν ελπίδες και είναι αισιόδοξοι ότι, σε περίπτωση που βρεθεί πετρέλαιο και ξεκινήσει η παραγωγή, η χώρα θα μπορεί να έχει περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα ετησίως.

Κατά το παρελθόν, αξιωματούχοι από τον Λίβανο και τον χώρο της βιομηχανίας υδρογονανθράκων έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να μεταφέρουν το φυσικό τους αέριο, αν αυτό επαρκεί για εξαγωγές, μέσω της Κύπρου, για μεταφορά προς την Ευρώπη.

Το γεγονός πως ΕΝΙ και ΤΟΤΑL δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ και της Κύπρου αλλά και του Λιβάνου, ενδεχομένως να διευκολύνει την όποια μελλοντική συνεργασία των δυο χωρών σε έργα κοινού ενδιαφέροντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα