Κουκουμά κατά Ιωνά για αναμόρφωση σωφρονιστικού συστήματος

Για “ανεύθυνη στάση” του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, καθώς και για φιάσκο, μίλησε σήμερα η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά και τον κάλεσε να αποστείλει τις προτάσεις της Ανεξάρτητης Επιτροπής για βελτίωση της νομοθεσίας που αφορά την Αποφυλάκιση Επ’ Αδεία και το σωφρονιστικό σύστημα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Έχουμε ήδη εισέλθει στο 2016 και ακόμη το Υπουργείο Δικαιοσύνης

δεν είναι έτοιμο να συζητήσει τη μελέτη για την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος, όπως πανηγυρικά εξάγγελε τον Αύγουστο του 2013, ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του το 2013, σε ένα χρόνο θα ήταν έτοιμο καινούργιο πλαίσιο νόμων, κανονισμών και διαδικασιών που θα αναμόρφωναν καθοριστικά το σωφρονιστικό σύστημα. Επιπλέον, τον Φεβρουάριο 2014, η Κυβέρνηση δεσμευόταν απέναντι στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι έχουν ήδη ληφθεί οι αποφάσεις για την συνολική και εκ του μηδενός μεταρρύθμιση των κανονισμών των κυπριακών φυλακών και των σωφρονιστικών συστημάτων”, δήλωσε.

Δυστυχώς, “όπως έχουμε ενημερωθεί σήμερα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”, είπε η κ. Κουκουμά, “παρόλο ότι Ανεξάρτητη Επιτροπή ολοκλήρωσε την μελέτη και την παρέδωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Υπουργός απαγόρευσε στην κ. Ηλιάνα Νικολάου (Προεδρεύει της Επιτροπής) και τα μέλη της σχετικής επιτροπής να ενημερώσουν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις προτάσεις τους”.

“Θεωρούμε το ελάχιστο ανεύθυνη τη στάση αυτή του Υπουργείου εφόσον η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ζητούσε ενημέρωση ώστε να συμβάλει εποικοδομητικά στην διαδικασία αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας και των κανονισμών λειτουργίας. Αναμένουμε ότι μετά το σημερινό φιάσκο ο Υπουργός θα αποστείλει την έκθεση και τις προτάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το θέμα”, συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα