Κουίκ: Είμαστε προσηλωμένοι στους χειρισμούς Αναστασιάδη

Σταθερά προσηλωμένη στους δύσκολους χειρισμούς που κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είναι η ελληνική Κυβέρνηση, πάντοτε στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τέρενς Κουίκ μετά από συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Χρυσόστομο, στην Αρχιεπισκοπή.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι «είχαμε μια όμορφη συζήτηση εφ' όλης της ύλης».

Δεν περιοριστήκαμε, πρόσθεσε, «μόνο στα θρησκευτικά, αλλά και στα εθνικά και κοινωνικά και σε όλα έχουμε την ίδια γραμμή και χαίρομαι να παρατηρήσω ότι δια πρώτη φορά η ελληνική Κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη γραμμή επί του εθνικού μας θέματος».

«Στηρίζει την κυπριακή Κυβέρνηση. Έχει εθνική γραμμή, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις, διότι έχει και κόστος και μάλιστα όταν στην Τουρκία ο επικεφαλής έχει τάσεις δικτατορικές και όμως δεν τις λαμβάνει υπόψη η ελληνική κυβέρνηση», σημείωσε.

Ρίχνει τους τόνους, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, «δεν θέλει να ρίχνει λάδι στη φωτιά και πιστεύω ότι έχουμε ένα στήριγμα καλό, που μας δίνει τη δύναμη να διαπραγματευόμεθα από θέσεως ισχύος».

Και έτσι, πρόσθεσε, «μέσω του κ. Υφυπουργού, στέλνουμε τις ευχαριστίες μας προς την ελληνική Κυβέρνηση, την οποία θέλουμε να κρατήσει αυτή τη γραμμή μέχρι το τέλος – και μας έχουν διαβεβαιώσει ότι θα την κρατήσουν – για το καλό του έθνους, αλλά και της Κύπρου μας, που είναι ένα γνήσιο κομμάτι του ελληνικού έθνους».

Στις δηλώσεις του ο κ. Κουίκ ανέφερε για τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ότι «άκουσα με πάρα πολλή προσοχή αυτά που είπε και όπως τον διαβεβαίωσα και στην κατ` ιδίαν συνάντησή μας, η ελληνική Κυβέρνηση είναι σταθερά προσηλωμένη επάνω στους δύσκολους χειρισμούς που κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης, πάντοτε στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ».

Βεβαίως, πρόσθεσε, «όπως του εξήγησα, ισχύουν τα όσα είπαμε για το ενδεχόμενο της λύσης, για την απομάκρυνση όλων των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από το νησί, για τη λήξη του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και όχι μόνο».

Σύμφωνα με τον κ. Κουίκ, «η Εκκλησία ήταν πάντοτε συνυφασμένη με τους αγώνες του έθνους. Η εκκλησία πάντοτε έβαζε μπροστά το στήθος της. Η Εκκλησία έχει ματώσει, έχει δώσει θύματα για να κρατιέται όρθια και με το κεφάλι ψηλά η Ελλάδα και ο ελληνισμός γενικότερα».

Το πράττει και τώρα, πρόσθεσε, «σ' αυτές τις εποχές όπου έχουμε μια κατοχική κατάσταση στην Κύπρο και αυτό αντιλαμβάνεστε ότι μας δίνει περισσότερες ευθύνες, ώστε και σαν πολιτικοί να χειριζόμαστε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Κύπρο».

Εξέφρασε τη χαρά του για τις άριστες σχέσεις που διατηρεί η Αρχιεπισκοπή και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος με όλες τις εκκλησίες που συνδέονται με την ομογένεια, «γιατί αυτό βοηθάει τη δουλειά την οποία κάνουμε από κοινού μετά από τη συμφωνία που υπογράψαμε, ο ομόλογός μου ο κ. Φωτίου και εγώ».

Τον κ. Κουίκ συνόδευαν ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα