Κουγιάλης: Προ των πυλών η κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ

Προ των πυλών είναι η κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), μετά από προσπάθειες δέκα και πλέον χρόνων, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης.

“Πριν από δύο μήνες περίπου η αίτηση μας δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ”.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια της Παγκύπριας Αγροτικής – Γεωργικής Έκθεσης και Έκθεσης Κήπου, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι αυτό σημαίνει

μεγάλη εμπορική αξία, διείσδυση στις διεθνείς αγορές, προστασία από μιμητισμό και προστασία των τυροκόμων μας από το διεθνή αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ η κατοχύρωση ενισχύει την περιφερειακή ανάπτυξη με τη δημιουργία νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση νέων θέσεων εργασίας”.

Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε πως “δεν είναι όμως μόνο το χαλούμι που διεκδικεί τη σφραγίδα ποιότητας της ΕΕ και υποβλήθηκαν αιτήσεις για το κολοκάσι της Σωτήρας ως ΠΟΠ και Προστατευόμενη Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) για λούντζα, χοιρομέρι, λουκάνικο Πιτσιλιάς, παφίτικο λουκάνικο, ποσυρτή και γλυκό τριαντάφυλλο Αγρού”.

Όπως είπε, “η σήμανση των προϊόντων μας είτε ως ΠΟΠ είτε ως ΠΓΕ προσδίδει ταυτότητα στα προϊόντα βελτιώνοντας την αναγνωρισιμότητα τους στις ξένες αγορές, αυξάνει την προστιθέμενη αξία τους προς όφελος του παραγωγού και της αγροτικής μας οικονομίας, εμπλουτίζει το τουριστικό μας προϊόν και εντάσσει την Κύπρο στο γαστρονομικό χάρτη της Ευρώπης”.

Ο Υπουργός Γεωργίας αναφερόμενος στην απορρόφηση των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007 – 2013, είπε ότι “το Μάρτιο του 2013 βρισκόταν στο 52% έχοντας απορροφήσει μόλις €160 εκατομμύρια από τα €300 και πλέον διαθέσιμα εκατομμύρια του ΠΑΑ.

Πρόσθεσε ότι “οι πληρωμές του Προγράμματος ήταν παγοποιημένες από τον Ιούνιο του 2012 με πολύ έντονο τον κίνδυνο για απώλεια ευρωπαϊκών πιστώσεων για την Κύπρο, αλλά “μέσα από συντονισμένες προσπάθειες, αξιολογήσαμε τα δεδομένα της εποχής και προχωρήσαμε σε αλλαγή των ποσοστών συγχρηματοδότησης από 50 – 50 σε 85 για την ΕΕ και 15 για την Κύπρο”.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι “με σκληρή δουλειά και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, περιλαμβανόμενων και των ίδιων των γεωργών μας, καταφέραμε σήμερα και κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες, τρεις μήνες πριν την οριστική λήξη του να συζητάμε για πλήρη 100% απορρόφηση των πιστώσεων και πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς όφελος της αγροτικής μας οικονομίας”.

Ανέφερε, ακόμη, ότι “κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες πλήρης ήταν και η απορρόφηση του Προγράμματος για την ανάπτυξη της Αλιείας” στα πλαίσια του οποίου “αυξήσαμε κατά €5 εκατομμύρια ετησίως την απορρόφηση του φακέλου για τις Άμεσες Πληρωμές έχοντας έτσι τη δυνατότητα να δίνουμε στοχευμένη ενίσχυση σε ευπαθείς κλάδους της γεωργίας μας”.

Επίσης, συνέχισε, “με συντονισμένες ενέργειες καταφέραμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις επιπτώσεις του Ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές των εσπεριδοειδών μας στη Ρωσία εξασφαλίζοντας τη μεγίστη δυνατή αρωγή από την ΕΕ ενώ δεν διστάσαμε να δώσουμε κρατικές ενισχύσεις όταν αυτό κατέστη απολύτως αναγκαίο”.

Ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως “ο πρωτογενής τομέας παραγωγής και ο τομέας των γεωργικών τροφίμων θα πρέπει να είναι σύγχρονος, προσαρμοσμένος στις νέες απαιτήσεις ενός περιβάλλοντος που συνδυάζει τη γνώση, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, την πρόσβαση στην πληροφορία αλλά και την πρόσβαση στην αγορά”.

“Θέλουμε να δώσουμε νέα πνοή στον τομέα και για αυτό προχωρούμε στη μεταρρύθμιση της αγροτικής μας οικονομίας με την αγροτική μας πολική να επανασχεδιάζεται στη βάση των πραγματικών αναγκών αλλά και των πραγματικών δικαιούχων, με βασικό κριτήριο την εγχώρια και διεθνή αγορά και στόχο την αειφόρο αγροτική ανάπτυξη - Ακρογωνιαίος Λίθος της πολιτικής μας το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020”, σημείωσε.

Είπε, ακόμη, ότι “υπήρξε αύξηση του προγράμματος για την Αλιεία από τα €19 στα €40 εκατομμύρια, ενώ ήδη προκηρύχθηκαν τα μέτρα και παράλληλα προχωρούμε σε εξορθολογισμό της Γεωργικής Ασφάλισης, βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας του Οργανισμού Πληρωμών σε συνεργασία με τη νέα ηγεσία του ΚΟΑΠ αλλά και στην κατάθεση νομοσχεδίου για την κατάρτιση του Μητρώου Αγροτών”.

Ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι “με το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης - 50% των διαθέσιμων πιστώσεων, θα διατεθούν για την ενδυνάμωση αλλά και την προώθηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των κυπριακών γεωργικών προϊόντων”.

Πρόσθεσε ότι “δύο από τα κύρια εξαγώγιμα μας προϊόντα, οι πατάτες και τα εσπεριδοειδή συνεχίζουν να παράγονται κάτω από το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής με νέους αυστηρότερους όρους ασφάλειας για τον καταναλωτή”.

Επιπλέον, συνέχισε, “η ενδυνάμωση της βιολογικής παραγωγής βρίσκεται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων μας με την παροχή κινήτρων για αύξηση της παραγωγής βιολογικών προϊόντων ενώ για πρώτη φορά ενισχύεται η παραγωγή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων”.

Καταλήγοντας και αναφερόμενος στην Γεωργική Έκθεση, είπε ότι “έχει πολλά να προσφέρει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στην αγροτική ανάπτυξη και στην ανάπτυξη της υπαίθρου μας”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα