Κουγιάλης για Ακάμα: Οι αποφάσεις θα ληφθούν άμεσα

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος θα αναμένει συνεχή ενημέρωση από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκο Κουγιάλη για το αποτέλεσμα της διαβούλευσης με τις κοινότητες του Ακάμα και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις πριν οδηγήσει στο Υπουργικό Συμβούλιο για τελική απόφαση, την απόφαση της Υπουργικής Επιτροπής για τη διαχείριση του Ακάμα.

Ο κ. Κουγιάλης ενημέρωσε την Επιτροπή Περιβάλλοντος σε έκτακτη συνεδρία την Παρασκευή για τις τροποποιήσεις από την Υπουργική Επιτροπή επί του διαχειριστικού σχεδίου και δεσμεύτηκε

σε διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης πριν υποβάλει την πρόταση της Υπουργικής Επιτροπής στο Υπουργικό Συμβούλιο για τελική έγκριση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου δήλωσε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο κ. Κουγιάλης θα διενεργήσει διάλογο με τις κοινότητες του Ακάμα και τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις στις οποίες θα εξηγήσει τις αλλαγές, εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχία για το ενδεχόμενο να επέλθει καταστροφή του Ακάμα.

Κατά την ώρα της συνεδρίας της Επιτροπής η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, ζητώντας την προστασία του Ακάμα και του δάσους του οικοτόπου από τις επιχειρηματικές αναπτύξεις εντός του δάσους.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Γεωργίας, αφού ανέφερε ότι το θέμα του Ακάμα ταλαιπωρεί Κυβερνήσεις και πολίτες για 25χρόνια, εξήγησε ότι η απόφαση της Υπουργικής Επιτροπής περιλαμβάνει τη δημιουργία Εθνικού Δασικού Πάρκου εντός της περιοχής που καλύπτει το δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 και στην κρατική γη. Πρόσθεσε ότι Δασικό Πάρκο θα περιλάβει το 75% του δικτύου.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση περιλαμβάνει επίσης την εκπόνηση σχεδίου δράσης από την Πολεοδομία για ολόκληρη την περιοχή του Ακάμα, τόσο εντός, όσο και εκτός του δικτύου και την επισκόπηση προηγούμενων αποφάσεων Υπουργικών Συμβουλίων.

Εξήγησε ότι η επισκόπηση στοχεύει στη διαπίστωση του ενδεχομένου κάποιες από αυτές τις αποφάσεις να μην μπορούν υλοποιηθούν, φέροντας ως παράδειγμα αποζημιώσεις, ανταλλαγές περιουσιών και μεταφορά συντελεστή.

“Θέλω να δηλώσω ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα αυτής περιοχής, η αειοφόρος ανάπτυξης και η ανάδειξη του απέραντου κάλλους της με προσέλκυση επισκεψιμότητας, η οποία θα επιτρέψει στις κοινότητες της περιοχής, οι οποίες υπέπεσαν σε μαρασμό, να αναπτυχθούν”, είπε ο κ. Κουγιάλης.

Είπε ακόμα πως η απόφαση σε καμία περίπτωση δεν συρρικνώνει τα όρια της περιοχής Φύση 2000 και σε καμία περίπτωση αυτή η απόφαση δεν δίνει συντελεστές ανάπτυξης σε κανένα ιδιοκτήτη.

Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε περαιτέρω ότι δήλωσε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος πως πριν καταθέσει την απόφαση στο Υπουργικό Συμβούλιο θα διενεργήσει άλλη μία επαφή με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και με τις κοινότητες της περιοχής του Ακάμα για να τους εξηγηθεί καλύτερα η απόφαση.

Ο κ. Κουγιάλης είπε ακόμα ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν άμεσα, καθώς η Κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει άμεσα με τη δημιουργία του δασικού πάρκου, ώστε να προστατευθεί το περιβάλλον της περιοχής και ταυτόχρονα θα υιοθετηθούν τα μέτρα που προνοεί το διαχειριστικό σχέδιο για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Αναφέροντας ότι οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν άμεσα, είπε ότι έχουν περιληφθεί στους Προϋπολογισμούς κονδύλια για έναρξη των δράσεων και εκείνο που αναμένεται είναι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την έναρξη της διαδικασίας κατασκευής του Εθνικού Δασικού Πάρκου.

Το σχέδιο για το Δασικό Πάρκο έχει περάσει από την Υπουργική Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από τον ίδιο και τους Υπουργούς, Εσωτερικών, Συγκοινωνιών, Εμπορίου, ανέφερε, προσθέτοντας ότι στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών υπάρχει κονδύλι 8 εκ. για την επόμενη τριετία, άλλα 8 εκ. θα διατεθούν για την προστασία της Φύσης στην περιοχή και αναμένεται ότι θα δαπανηθούν αρκετά χρήματα για την κατασκευή του πάρκου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει ένα διαχειριστικό σχέδιο Ακάμα, το οποίο έγινε αποδεκτό σχεδόν από όλους.

Πρόσθεσε ότι η Διυπουργική Επιτροπή στις 19 Νοεμβρίου αποφάσισε τροποποίηση του διαχειριστικού σχεδίου σε ορισμένα σημεία, συμφωνώντας κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του σχεδίου.

Ανέφερε ακολούθως ότι ζήτησε από τον Υπουργό όπως επί των τροποποιήσεων διεξαχθεί δημόσια διαβούλευση με τις κοινότητες του Ακάμα και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, για να εξηγηθούν οι αλλαγές και για να βεβαιωθεί ότι δεν εξυπηρετούνται άλλα κίνητρα, χαρακτηρίζοντας θετική την αποδοχή του αιτήματος από τον Υπουργό για συζήτηση των αλλαγών με τους ενδιαφερομένους. Είπε πως ίσως να μπορεί να γίνει κάποια τροποποίηση στις αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής.

“Δεν θέλουμε να γίνουν άναρχες αναπτύξεις και να γίνει η όποια προσπάθεια της όποιας εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

“Με ανησυχεί, δεν θέλω να καταστραφεί ο Ακάμας, που είναι μοναδικός οικότοπος σε εθνικό και προπαντός σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, συνέχισε δηλώνοντας ότι θέλει να πιστεύει ότι δεν υπάρχουν πολίτες της Δημοκρατίας που να θέλουν να καταστραφεί ο Ακάμας.

Είπε ότι η Επιτροπή θα τελεί σε αναμονή των εξελίξεων, καθώς ο Υπουργός δεσμεύτηκε να ενημερώσει πριν από τη λήψη της τελικής απόφασης από το Υπουργικό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ποσοστό 25% του σχεδίου, που είναι ιδιοκτησίες, θα υποβληθούν σε πολεοδομικό σχεδιασμό κατά τον τρόπο που επιτρέπει η οδηγία για τους οικοτόπους.

Πρόσθεσε ότι η μεγάλη ανησυχία είναι για τα περίκλειστα τεμάχια, που δεν έχουν πρόσβαση, και η Επιτροπή Περιβάλλοντος δεν θέλει να βρεθεί μπροστά σε σχέδια για δρόμους που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη αυτών των τεμαχίων και ανέφερε ότι ο Υπουργός είπε στην Επιτροπή ότι τα περίκλειστα τεμάχια δεν πρόκειται να αναπτυχθούν.

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι οι τελικές αποφάσεις θα διασκεδάζουν αυτές τις ανησυχίες και θα προστατευθεί ο Ακάμας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι οι αποφάσεις που προωθεί η Κυβέρνηση για την προστασία του Ακάμα και της διαχείρισης του αποτελούν βήμα προόδου.

Πρόσθεσε θα πρέπει οι αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής να προχωρήσουν και να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς κρίνεται ότι από τη στιγμή που εφαρμόζεται πλήρως η ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία των οικοτόπων και ταυτόχρονα διέπεται από την υψηλή προστασία για τις περιοχές Φύση 2000, οι ανησυχίες που εκφράζονται είναι αδικαιολόγητες και πιθανόν υπερβολικές.

“Κρίνουμε πως η λογική με την οποία προχωρά η Κυβέρνηση να θεσπίσει Εθνικό Δασικό Πάρκο στην έκταση του κρατικού δάσους είναι πολύ λογική τοποθέτηση”, συνέχισε ο κ. Προδρόμου αναφέροντας ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί το κρατικό δάσος.

Ο κ. Προδρόμου είπε επίσης ότι θα πρέπει να αναμένεται το σχέδιο που θα εκπονήσει η πολεοδομία, ενώ διατύπωσε τη θέση ότι το πρόβλημα δεν είναι οι περίκλειστες περιουσίες, αλλά οι λευκές ζώνες, δηλώνοντας ότι αναμένεται ότι όλα αυτά θα τύχουν ενός ακριβοδίκαιου και λογικού χειρισμού.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι τέθηκαν τα ζητήματα του Ακάμα επί τάπητος και είπαμε την αλήθεια.

“Αν ο Υπουργός υλοποιήσει τη δέσμευση για διάλογο με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ώστε στο Υπουργικό Συμβούλιο να μην οδηγηθεί η εκτρωματική απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής μόνη της, αλλά με σαφή δέσμευση υλοποίησης του διαχειριστικού σχεδίου του Ακάμα, εμείς θα είμαστε οριακά ικανοποιημένοι”, συνέχισε ο κ. Περδίκης.

Πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο ζήτημα και η μεγαλύτερη αρχική διαφωνία, έγκειται στην ενέργεια της Κυβέρνησης, η οποία μετά τόσα χρόνια “καταστροφικής καθυστέρησης”, αντί να προχωρήσει με το διαχειριστικό σχέδιο που είναι προϊόν συμβιβασμού διαβούλευσης, προχώρησε στη “μυστήρια και γεμάτη ερωτηματικά πρόταση” προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

“Δεν αρνούμαστε τη συζήτηση επί του διαχειριστικού σχεδίου στα σημεία που δυνατόν οι Υπουργοί να έχουν οι αντιρρήσεις”, είπε, προσθέτοντας ότι “ζητούμε από την Κυβέρνηση να υλοποιήσει ένα διαχειριστικό σχέδιο για τον Ακάμα, για να σταματήσει η απραξία, οι λευκές ζώνες και τα ερωτηματικά που εκθέτουν το περιβάλλον και την Κύπρο ενώπιον της ΕΕ”.

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε πως για τους Οικολόγους είναι πολύ σημαντική η διαβεβαίωση ότι θα προωθηθεί η υλοποίηση του διαχειριστικού σχεδίου, προσθέτοντας ότι αρνητικό σημείο της συνεδρίας είναι η άρνηση του Υπουργού να διαβεβαιώσει ότι οι περίκλειστες περιουσίες εντός τους δάσους, οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν σε τρεις μεγάλους ιδιοκτήτες, δεν θα λάβουν δικαιώματα ανάπτυξης, όπως προέβλεπε η απόφαση του Υπουργικού το 2009.

Καταλήγοντας, είπε ότι για τους Οικολόγους αυτό το σημείο αποτελεί κόκκινη γραμμή και ότι η μάχη για τον Ακάμα συνεχίζεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα