«Κουαρτέτο» για τον East Med

Ραγδαίως δρομολογούνται οι εξελίξεις στα ενεργειακά, μετά την επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, στην Αίγυπτο και την πραγματοποίηση της 4ης Τριμερούς Συνάντησης μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ την περασμένη Τρίτη, στη Λευκωσία.

Κύπρος και Αίγυπτος βρίσκονται ένα μόλις βήμα πριν από την τελική συμφωνία για το φυσικό αέριο, ενώ ιδιαίτερα ορατό είναι, πλέον, το ενδεχόμενο συμμετοχής του Καΐρου και στη Συμφωνία για

τον EastMed, γεγονός που θα διευρύνει τόσο τον ορίζοντα των συνεργασιών, όσο και τις επιλογές για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως σημειώνει σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» ο Υπουργός Ενέργειας, με αυτόν τον τρόπο, τόσο η Κύπρος όσο και ευρύτερα η Ανατολική Μεσόγειος θα μετατραπούν σε δυνητικό κόμβο φυσικού αερίου για τον ευρωπαϊκό χώρο.

Την ίδια ώρα, ως εφιαλτικό σενάριο, για την ίδια, αντικρίζει η Άγκυρα την υλοποίηση του EastMed, αναγνωρίζοντας την τεράστια γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία του αγωγού, πέρα από την ενεργειακή.

Σε παράλληλο χρόνο, η Λευκωσία προετοιμάζει το διπλωματικό και νομικό της οπλοστάσιο, προς αντιμετώπιση ενδεχόμενης εισβολής τουρκικού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Υπουργού Ενέργειας, καθώς και τις αναλύσεις, στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα