Κοτζιάς: Οι προτάσεις μας είναι επάνω στο τραπέζι

Οι γραπτές προτάσεις της Ελλάδος για το ζήτημα (ασφάλεια - εγγυήσεις) στο οποίο της πέφτει λόγος, δεν είχαν ανταπόκριση στη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό τον περασμένο Φεβρουάριο, δηλώνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και κάνει σαφές: «Οι προτάσεις μας είναι πάνω στο τραπέζι».

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός, ο οποίος βρίσκεται στην Ρόδο, όπου με πρωτοβουλία του υπουργείου του, κράτη με διαφορετικές αφετηρίες θα συζητήσουν αύριο και μεθαύριο την οικοδόμηση μιας

αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, αποκαλύπτει ότι στη συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στο Πεκίνο «η ανταπόκριση που υπήρξε είναι ότι οι Τούρκοι θα εισέλθουν σε διάλογο».

Ο κ. Κοτζιάς μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προχθές, μετά την ολοκλήρωση της Επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο υπουργός τονίζει ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας, κατά τη γνώμη του, είναι πως η χώρα « δεν θα χάσει το τρένο για αυτό που λέμε τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, που είναι η διάχυση της νέας τεχνολογίας με τρόπο που να διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων, αλλά και να αναπτύσσει την παραγωγικότητα της».

Σε ερώτηση για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ Ελλάδας -Αιγύπτου- Κύπρου ο υπουργός απαντά ότι η Ελλάδα είναι σε διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο.

«Αυτό θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαβουλεύσεων με την Τουρκία», προσθέτει. Επίσης, διευκρινίζει ότι η ΑΟΖ «είναι άλλη ιστορία από την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο».

Όσον αφορά στα αποτελέσματα της Κυπριακής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι η Κύπρος απέδειξε για άλλη μια φορά ότι τις καλές προεδρίες στους διεθνείς οργανισμούς, τις κάνουν οι μικρές χώρες, γιατί έχουν το ενδιαφέρον και την αγωνία να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία και προεδρία, και αυτό αναγνωρίστηκε από όλες τις πλευρές, ήταν εξαιρετική. Πιστεύω ότι η Σύμβαση που υπογράψαμε για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από το οργανωμένο έγκλημα ήταν το πιο σημαντικό από τη σκοπιά των δικών μας ενδιαφερόντων», τόνισε.

Όσον αφορά στο θέμα της επιτήρησης της Τουρκίας από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, λόγω των παραβιάσεων στο Αιγαίο, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι και ο Γ.Γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης - στη μικρή παρέμβαση που έκανε - το μισό του χρόνο τον αφιέρωσε στην Τουρκία, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του απέναντι στη χώρα αυτή,κάνοντας ταυτόχρονα παρατηρήσεις για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Όσον αφορά στην πρόταση Αναστασιάδη για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι ο ίδιος έχει την αίσθηση πως ο ΠτΔ θα μιλήσει σύντομα για την πρότασή του, παραπέμποντας σε αυτόν.

«Αυτό που θέλω να πω, έτσι όπως καταλαβαίνω, είναι ότι προτάσσει στη διαπραγμάτευση τα ουσιαστικά προβλήματα του Κυπριακού», είπε.
Ερωτηθείς για τυχόν υπαναχωρήσεις από τουρκικής πλευράς, ο Έλληνας ΥΠΕΞ απέφυγε να μπει στη διαδικασία αξιολόγησης μιας διαπραγμάτευσης που αφορά στην εσωτερική πτυχή.

«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναστοχάστηκε πάνω στην πείρα της διαπραγμάτευσης των δύο ετών και έκανε μια πρόταση για να ξεμπλοκάρει αυτή τη διαπραγμάτευση. Στους Τουρκοκύπριους φαίνεται ότι τους φάνηκε - τουλάχιστον προς το παρόν - παράξενο, σε σχέση με αυτά που έχουν στο δικό τους το μυαλό. Ελπίζω να κοιμηθούν ήσυχα με το μαξιλάρι τους και να το ξανασκεφθούν», τόνισε.

Όσον αφορά στο αν η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια νέα Γενεύη, απάντησε ότι πριν η Ελλάδα πάει στη Γενεύη τον Ιανουάριο, είχε καταθέσει γραπτώς τις προτάσεις της για το ζήτημα (ασφάλεια - εγγυήσεις) στο οποίο μας πέφτει λόγος, ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση τότε.

«Οι προτάσεις μας είναι πάνω στο τραπέζι», είπε ενώ διευκρίνισε ότι στο Πεκίνο διαφάνηκε ότι οι Τούρκοι θα εισέλθουν σε διάλογο.

Τέλος, σχετικά με τις τουρκικές απειλές στα ενεργειακά και αν σε περίπτωση που η χώρα είχε προχωρήσει σε καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Κύπρο και την Αίγυπτο θα ενδυναμωνόταν η Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ Ελλάδα και Κύπρος είναι σε διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο.

«Την υφαλοκρηπίδα την περιγράφεις μόνος σου, αλλά νομικά δεν την προσδιορίζεις οριστικά μόνος σου. Αυτό θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαβουλεύσεων με την Τουρκία», είπε και πρόσθεσε ότι όσον αφορά στην ΑΟΖ, αυτή έχει να κάνει με τις οριοθετήσεις και τις ανακηρύξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα