Κορύφωση της συνεργασίας

Ενέργεια, οικονομία και θέματα ασφάλειας στο τραπέζι της σημερινής τριμερούς Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας
Την ανάπτυξη δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω τερματικών σταθμών LNG στην Ελλάδα και τον αγωγό EastMed συζήτησαν Τσίπρας-Νετανιάχου

Με εννέα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ξεκίνησε χθες τη διήμερη περιοδεία του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας

Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ, ενώ βρίσκεται σήμερα στην Κύπρο ενόψει της τριμερούς συνάντησης κορυφής Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας. Κατά τη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Ισραηλινός ομόλογός του εστίασαν στις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών σε ένα ευρύ φάσμα τομέων και εξέφρασαν τη βούλησή τους να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες δράσεις συνεργασίας στο άμεσο μέλλον.

Έπεσαν υπογραφές
Ο κ. Τσίπρας, αφού έκανε αρχικά αναφορά στην ημέρα του Ολοκαυτώματος, τόνισε την ανάγκη διατήρησης ζωντανής της μνήμης, ούτως ώστε να αποφεύγονται παρόμοια εγκλήματα στο μέλλον. Κάλεσε παράλληλα τον κ. Νετανιάχου στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να αποτίσουν μαζί φόρο τιμής στους ανθρώπους που χάθηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν αξίες. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας από επενδύσεις ισραηλινών εταιρειών, με επίκεντρο τον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας, σημειώνοντας πως οι δυο χώρες υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, όπως η ενέργεια, οι θαλάσσιες μεταφορές, οι υδάτινες τεχνολογίες, οι μεταφορές, ο τουρισμός, η ασφάλεια και οι εμπορικές συνεργασίες.

Ενεργειακές συνέργιες
Για το ζήτημα της ενέργειας ο κ. Τσίπρας είπε:
«Συζητήσαμε την ανάπτυξη δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω τερματικών σταθμών LNG στην Ελλάδα ή και, ενδεχομένως, εξετάζουμε τη δυνατότητα κατασκευής αγωγών, όπως ο EastMed. Συζητήσαμε και το εξαιρετικά σημαντικό έργο μεταφοράς ηλεκτρισμού Εuroasia Interconnector, μια συζήτηση την οποία θα έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε και στην Κύπρο».

Ενδυνάμωση σχέσεων
Από την πλευρά του ο Βενιαμίν Νετανιάχου τόνισε: «Θα ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας στο εμπόριο και στην ενέργεια, στο φυσικό αέριο. Θα συζητήσουμε τα θέματα των υδάτινων πόρων, της δημόσιας ασφάλειας και του τουρισμού. Ίσως άργησε αυτή η συνεργασία αλλά τώρα γίνεται με πάρα πολύ γοργά βήματα. Να θυμηθούμε όλοι το μεγαλύτερο έγκλημα στην Ιστορία. Θα πρέπει να είμαστε δυνατοί για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε άλλη γενοκτονία». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι παραμένει ένα λίκνο πολιτισμού και είναι ένας πραγματικός φίλος. «Μπορούμε να δημιουργήσουμε μία πραγματική συμμαχία για ασφάλεια», είπε.

Η συνοδεία Τσίπρα
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Έλληνα Πρωθυπουργό συνοδεύουν από χθες ο Υπ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής Υπ. Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο Υπ. Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας, ο Αναπ. Υπ. Έρευνας Κώστας Φωτάκης, η Αναπ. Υπ. Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο Υπ. Επικρατείας Νίκος Παππάς, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο Υφυπ. Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.

Συναντήσεις Παπά
Στη συνάντηση που είχε ο Έλληνας Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς με τον Ισραηλινό Υπουργό Επικοινωνιών Shlomo Filber, ο οποίος διαχειρίζεται και το χαρτοφυλάκιο της ισραηλινής ραδιοτηλεόρασης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην τεχνολογική αναβάθμιση των παρεχόμενων ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών. Ο κ. Παπάς συναντήθηκε με τον Πρέσβη Yuval Rotem, υπεύθυνο για θέματα δημόσιας διπλωματίας, κι αντάλλαξαν θέματα όπως το εθνικό branding και η αντιμετώπιση στερεοτύπων.

Επίσκεψη στο προξενείο Ιεροσολύμων
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισκέφθηκε προηγουμένως το προξενείο Ιεροσολύμων, όπου είχε συνάντηση με τον πατριάρχη Θεόφιλο Γ΄, ενώ παρακολούθησαν μαζί την παρουσίαση έρευνας της διεπιστημονικής ερευνητικής ομάδας προστασίας μνημείων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, (ΕΜΠ) με τίτλο «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαγνωστικής έρευνας και στρατηγικός σχεδιασμός υλικών και επεμβάσεων συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα».

Συντονίστρια του προγράμματος είναι η καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου. «Πρόκειται για μια υπόθεση που έχει ευρύτερο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για ένα μνημείο που συμβολίζει ιδιαίτερα τον πυρήνα της ορθοδοξίας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι το Πατριαρχείο έχει μια μεγάλη παράδοση και πως η δουλειά που γίνεται έχει ως ευρύτερο στόχο την ανάδειξη αυτού του πολιτιστικού μνημείου, αλλά και ενός μνημείου της Ορθοδοξίας, που «βεβαίως ανήκει στο Πατριαρχείο, αλλά είναι και οικουμενικό».

Συγκεκριμένη η ατζέντα
Από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε τη σημερινή τριμερή συνάντηση ως πρότυπο εποικοδομητικής συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη της περιοχής. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τρεις άντρες αναμένεται να συζητήσουν πολύ συγκεκριμένα θέματα, που αφορούν την ενέργεια, τον τομέα των μεταφορών, του τουρισμού, των υδάτινων πόρων και ευρύτερα τον οικονομικό τομέα, ενώ στο τέλος της συνάντησης θα εκδοθεί σχετική Διακήρυξη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, αναμένεται η σύσταση μιας ειδικής Επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί όσα έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών, έτσι ώστε μέχρι την επόμενη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες, να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως αυτά θα αποφασιστούν σήμερα σε πολιτικό επίπεδο. Αναφορικά με το Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα των υδάτινων πόρων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί θα συναντηθούν για να εξετάσουν πώς μπορεί να υλοποιηθεί η συνεργασία στον τομέα αυτόν μέσα από συγκεκριμένες δράσεις.

Αυξημένα μέτρα ασφάλειας
Εν τω μεταξύ, αυξημένα αναμένεται να είναι σήμερα τα μέτρα ασφάλειας που θα ληφθούν λόγω της επίσκεψης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου στην Κύπρο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, κατά διαστήματα θα υπάρξουν αποκοπές δρόμων τόσο στην επαρχία Λάρνακας όσο και στην επαρχία Λευκωσίας. Η Αστυνομία παρακαλεί το κοινό όπως ακολουθεί τις οδηγίες των επί καθήκοντι αστυνομικών και επιδείξει τη δέουσα υπομονή.

Συνεργασία συνεκμετάλλευσης
Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσον θα υπάρξουν ανακοινώσεις σε διμερές επίπεδο σε ό,τι αφορά τη συμφωνία συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ στον τομέα του φυσικού αερίου, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως ο διάλογος που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και πως με αφορμή την παρουσία του Ισραηλινού Υπουργού Ενέργειας στην Κύπρο θα υπάρξει διμερής συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Λακκοτρύπη.

Αιχμηρές δηλώσεις Γιαλόν
Μετά τη Ρωσία, το Ισραήλ γίνεται η δεύτερη χώρα που κατηγόρησε πλέον δημόσια την Τουρκία για παράνομη χρηματοδότηση των τζιχαντιστών του Νταές. «Η Τουρκία επιτρέπει την παράνομη διακίνηση πετρελαίου, όπλων, ανθρώπων, προσφύγων και τρομοκρατών του ISIS», δήλωσε συγκεκριμένα ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που είχε την Τρίτη με τον Έλληνα ομόλογό του Πάνο Καμμένο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο Ισραηλινός Υπουργός, μάλιστα, επεσήμανε, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν η Μόσχα, ότι υπάρχουν επαρκή ενοχοποιητικά στοιχεία, που αποδεικνύουν τη χρηματική υποστήριξη που παρέχει η Τουρκία προς το Ισλαμικό Κράτος. Ο κ. Γιαλόν κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, προσθέτοντας ότι η τρομοκρατική οργάνωση ΧΑΜΑΣ φιλοξενείται στην Κωνσταντινούπολη.

Keywords
αλέξης τσίπρας, lng, ελλαδα, τσιπρας, κυπρος, θεσσαλονικη, εμπ, μνημονιο, υπουργοι, ρωσία, πετρελαιο, isis, καμμενος, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, μνημονιο 2, μνημονιο 3, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, χωρες, ρωσία, αστυνομια, δουλεια, ιερουσαλημ, ισραηλ, κυπρου, κωνσταντινουπολη, μνημειο, οικονομια, προγραμμα, σημερινη, φυσικο αεριο, lng, αφορμη, βρισκεται, γινεται, δυνατοτητα, δηλωσεις, δριτσας, εγκληματα, ελενα, ειπε, ενεργεια, εξελιξη, εξι, επενδυσεις, ευρωπη, ζωη, ιδιο, υπομονη, υποθεση, λικνο, μηνες, μοσχα, ολγα, παρουσιαση, συγκεκριμενα, συζητηση, συζητησουμε, σειρα, τουρκια, τουρισμος, τριτη, φυσικο, χρηστος, αντρες, ανηκει, ασφαλεια, βηματα, δημητρης, εννεα, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κωστας, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα