Κορωνοϊός: Το σύμπτωμα που μπορεί να αποκαλύψει «κρυφά» κρούσματα
Πέρα από τον πυρετό, τον βήχα και τη δύσπνοια, που είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα, η διάρροια είναι επίσης ένα αρκετά συχνό σύμπτωμα της νόσου Covid-19, η οποία προκαλείται από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική μελέτη. Η διαπίστωση αυτή μπορεί να βοηθήσει στην πιο έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου, αλλά και στην πιο αποτελεσματική απομόνωση κρουσμάτων που θα μπορούσαν να περάσουν κάτω από το «ραντάρ» λόγω της έλλειψης αναπνευστικών συμπτωμάτων.
Μολονότι οι περισσότεροι
Η κινεζική έρευνα δείχνει ότι η ύπαρξη συμπτωμάτων, όπως η διάρροια πρέπει να γεννάει υποψίες για λοίμωξη Covid-19, ακόμη κι αν δεν έχουν εμφανιστεί τα πιο αναμενόμενα αναπνευστικά συμπτώματα. Επίσης συμπεραίνει ότι οι ασθενείς με πεπτικά συμπτώματα έχουν χειρότερη κλινική εξέλιξη και υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με όσους δεν έχουν τέτοια συμπτώματα.
Η μελέτη σε 204 ασθενείς (με μέση ηλικία 55 ετών) με Covid-19 σε διάφορα νοσοκομεία της Γουχάν και άλλων κινεζικών πόλεων έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί (99) εισήχθησαν σε νοσοκομείο αναφέροντας ένα ή περισσότερα γαστρεντερικά συμπτώματα ως βασικό πρόβλημα τους. Από αυτούς, οι 41 (ποσοστό 20% ή ο ένας στους πέντε) είχαν σαφές πεπτικό πρόβλημα, συγκεκριμένα οι 29 είχαν διάρροια, οι οκτώ εμετούς και οι τέσσερις πόνους στην κοιλιά. Μάλιστα επτά ασθενείς είχαν μόνο γαστρεντερικά και καθόλου αναπνευστικά συμπτώματα.
Όσο η ασθένεια προχωρά και γίνεται πιο σοβαρή σε ένα ασθενή, τόσο επιδεινώνονται και τα γαστρεντερικά συμπτώματα του. Εκείνοι που δεν έχουν καθόλου τέτοια συμπτώματα, έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα (60%) να θεραπευθούν και να πάρουν εξιτήριο, σε σχέση με όσους έχουν γαστρεντερικά συμπτώματα (34%).
Σύμφωνα με την κινεζική μελέτη, ο μέσος χρόνος από την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου έως την εισαγωγή των ασθενών στο νοσοκομείο είναι 8,1 μέρες, αλλά για όσους έχουν γαστρεντερικά συμπτώματα, ο χρόνος είναι μεγαλύτερος (εννέα μέρες) σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν τέτοια συμπτώματα (επτά μέρες). Αυτό, κατά τους ερευνητές, πιθανώς οφείλεται στο ότι η εκδήλωση γαστρεντερικών συμπτωμάτων παραπλανά τους ασθενείς, που δεν υποπτεύονται ότι έχουν Covid-19, ιδίως όταν τα γαστρεντερικά συμπτώματα δεν συνοδεύονται από αναπνευστικά.
«Οι γιατροί πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι τα συμπτώματα από το πεπτικό, όπως η διάρροια, μπορεί να αποτελούν γνώρισμα της Covid-19 και ότι πρέπει να υποψιάζονται κάτι τέτοιο, παρά να αναμένουν να εμφανιστούν και αναπνευστικά συμπτώματα. Αν περιμένουν να δουν αποκλειστικά αναπνευστικά συμπτώματα για να διαγνώσουν τη νόσο, μπορεί να χάσουν περιστατικά που στην αρχική φάση δεν έχουν τέτοια συμπτώματα και έτσι η νόσος να διαγνωστεί αργότερα, όταν πια εμφανιστούν αναπνευστικά συμπτώματα», τονίζουν οι Κινέζοι επιστήμονες.
Πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτός είναι ο αστυνομικός που δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του και τη φίλη της
- Διπλό φονικό στην Κηφισιά: Ο αστυνομικός αποκάλυψε το σχέδιό του - Ήθελε να σκοτώσει και τις δύο
- Κορωνοϊός: Αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων από το Plaquenil
- Κρούσματα κορωνοϊού: Αγωνία για την αύξηση των διασωληνωμένων - Από 13 έφτασαν τους 20 σε λίγες ώρες
- Πόσο ζει ο κορωνοϊός πάνω σε επιφάνειες και στον αέρα;
- Με συνοδεία πλοίου της τουρκικής ακτοφυλακής αναχώρησε το δουλεμπορικό που προσάραξε στην Κέα
- Λάκης Γαβαλάς: Πήγαμε νεκροταφείο και ο Διονύσης έφερε μπάντα στην κηδεία του γιου του
- Πνευμονολόγος: Τα γάντια δεν προστατεύουν καθόλου από τον κορονοϊό
- Το «ευχαριστώ» του Βασίλη Κικίλια στον Παύλο Πολάκη για τη «διάθεση προσφοράς του»
- Κορονοϊός: Κίνηση-ματ από Μητσοτάκη! Πώς έβαλε την Ελλάδα στη μαζική αγορά ομολόγων 750 δισ. της ΕΚΤ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Κορωνοϊός: Το σύμπτωμα που μπορεί να αποκαλύψει «κρυφά» κρούσματα
- Κορωνοϊός: Η Ευρώπη τίθεται σε αυτοπεριορισμό, η ΕΚΤ βγάζει το μπαζούκα
- Κολιού: Ο κορωνοϊός στα παιδιά δεν έχει επιπλοκές, το περνούν ως κρυολόγημα
- Ενημέρωση και πληρωμές στο χέρι μέσω του app του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας
- Ενεργοποίηση πρωτοκόλλου διαχείρισης εθελοντών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
- Ακυρώθηκαν οι εξετάσεις GCSE λόγω κορωνοϊού
- ΚΕ: Δεν αποκλείεται η απαγόρευση κυκλοφορίας αν κριθεί αναγκαία
- Τα 6 θέματα που «καίνε»: Προπονήσεις, αγώνες, οικονομικό, αδειοδότηση
- Απέτυχε στην πρώτη κλινική δοκιμή πολυαναμενόμενη θεραπεία για τον κορωνοϊό
- Θέλει να κρατήσει και του χρόνου τον Γιανγκ η Ίντερ

- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Κορωνοϊός: Το σύμπτωμα που μπορεί να αποκαλύψει «κρυφά» κρούσματα
- Moody’s: Τα μέτρα θα μετριάσουν επιπτώσεις κορωνοϊού στις κυπριακές τράπεζες
- Αυτόν τον παίκτη της Λάτσιο θέλει η Μπαρσελόνα
- Και η Άρσεναλ στην... κούρσα για τον Μπέιλι της Λεβερκούζεν
- Μέτρα για την είσοδο δικηγόρων και κοινού στο κτήριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου
- Κολιού: Ο κορωνοϊός στα παιδιά δεν έχει επιπλοκές, το περνούν ως κρυολόγημα
- «Στην Κύπρο λήφθηκαν δραστικά μέτρα πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι στην Ισπανία»
- Ακυρώθηκαν οι εξετάσεις GCSE λόγω κορωνοϊού
- Μέσω κινητού θα βλέπουν οι γονείς τα πρόωρα μωρά τους-Η κίνηση που συγκινεί
- Θέλει να κρατήσει και του χρόνου τον Γιανγκ η Ίντερ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα κορωνοϊού η Ασία - Λόγω εισαγόμενων κρουσμάτων
- Ας εκφραζόμαστε σωστά: « Έμμεση Προστασία της Κοινότητας» και όχι «Ανοσία αγέλης»
- Κοροναϊός : Δείτε πώς εφαρμόζονται τα μέτρα προφύλαξης στις λαϊκές αγορές
- Κορονοϊός: Αρνητικό στον ιό το βρέφος που γεννήθηκε στο "Αττικόν"
- Κορωνοϊός: Οι DJs της Πιερίας καλούν τους συμπολίτες τους σ' ένα μεγάλο πάρτυ στα μπαλκόνια! (Photo)
- Τι όπλισε το χέρι του αστυνομικού που σκότωσε τις δυο γυναίκες στην Κηφισιά
- Η νομική θεμελίωση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω πανδημίας
- Κορωνοϊός: Οικονομική παρέμβαση - μαμούθ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
- Θλίψη στην Πάτρα για το θάνατο του ε.α.Υποστράτηγου της ΕΛ.ΑΣ Ανδρέα Βράκα
- Κορωνοϊός: Ουρές στα φαρμακεία για τη χλωροκίνη - Καμπανάκι από φαρμακοποιούς - "Δεν είναι για πρόληψη"