Κορωνοϊός: Περισσότερα από 57.580.000 τα κρούσματα παγκοσμίως

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.373.381 ανθρώπους παγκοσμίως, από τότε που το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα ανακοίνωσε την εμφάνιση της ασθένειας, στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές, σήμερα στις 13.00 ώρα Κύπρου.

Περισσότερα από 57.583.290 κρούσματα έχουν επισήμως διαγνωστεί από την αρχή της πανδημίας, εκ των οποίων

36.725.500 θεωρείται σήμερα ότι έχουν αποθεραπευτεί.

Τη χθεσινή ημέρα, 11.847 νέοι θάνατοι και 657.054 νέα κρούσματα καταγράφηκαν παγκοσμίως. Οι χώρες που κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στους πιο πρόσφατους απολογισμούς τους είναι οι ΗΠΑ με 1.878 νέους θανάτους, η Γαλλία (1.138) και το Μεξικό (719).

Οι ΗΠΑ είναι η πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και μολύνσεων, με 254.424 θανάτους και 11.913.945 κρούσματα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία με 168.613 νεκρούς και 6.020.164 κρούσματα, η Ινδία με 132.726 θανάτους (9.050.597 μολύνσεις), το Μεξικό με 100.823 νεκρούς (1.025.969 κρούσματα) και η Βρετανία με 54.286 νεκρούς (1.473.508 κρούσματα).

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) μετρά επισήμως 86.414 κρούσματα (16 νέα μεταξύ Παρασκευής-Σαββάτου) και 4.634 θανάτους.

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική μετρούν 432.461 θανάτους και 12.368.175 κρούσματα, η Ευρώπη 365.406 νεκρούς (16.034.727 μολύνσεις), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 265.736 θανάτους (12.232.828 κρούσματα), η Ασία 186.824 νεκρούς (11.791.588 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 72.909 θανάτους (3.081.311 κρούσματα), η Αφρική 49.104 νεκρούς (2.044.561 κρούσματα) και η Ωκεανία 941 νεκρούς (30.107 κρούσματα).

Εξάλλου, μέτρα για στήριξη των επιχειρήσεων ενέκρινε η κυβέρνησης της Ιταλίας, ξανανοίγουν τα εμπορικά  κέντρα στην Πολωνία ενώ σε μερική αναστολή της εσωτερικής ταξιδιωτικής εκστρατείας προχωρεί η Ιαπωνία για αναχαίτιση του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα αυστηρότερους περιορισμούς θέτει σε εφαρμογή το Ιράν.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας ενέκρινε ένα νέο πακέτο ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Βάσει των μέτρων που εγκρίθηκαν χθες Παρασκευή το βράδυ, η Ρώμη θα προσφέρει άμεσα 1,95 δισεκ. ευρώ σε επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση που έχει προκληθεί λόγω της COVID-19 και σε βοήθεια σε τρόφιμα για τους φτωχούς. Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζει επίσης τη διάθεση επιπρόσθετων 8 δισεκ. ευρώ για να ενισχύσει σχέδια βοήθειας που ήδη υλοποιούνται. Χθες το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι 37.242 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 699 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο, την ώρα που η χώρα αγωνίζεται να θέσει υπό έλεγχο το νέο κύμα κρουσμάτων και θανάτων από την πανδημία που αντιμετωπίζει, το οποίο ασκεί πιέσεις και φτάνει στα όριά του το σύστημα υγείας της χώρας.

Τα εμπορικά κέντρα θα ξανανοίξουν στην Πολωνία από το ερχόμενο Σάββατο, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, κάτι το οποίο θα δώσει μια ώθηση στα καταστήματα λιανικής ενόψει των Χριστουγέννων. Η κυβέρνηση έκλεισε τα κέντρα διασκέδασης και ορισμένα καταστήματα από τις 7 Νοεμβρίου έπειτα από μια έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, ωστόσο έκτοτε έχει σταματήσει να μεγαλώνει η καμπύλη των λοιμώξεων από την COVID-19. «Υπάρχει ένας όρος (...) πειθαρχία από κάθε κατάστημα, εμπορικό κέντρο, κατάστημα επίπλων. Αν δεν υπάρχει, αυτά τα καταστήματα θα κλείσουν», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Οι αποφάσεις αυτές μπορούν να σώσουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και γι` αυτό τις παίρνουμε», πρόσθεσε.

Ο αριθμός των θανάτων στην Τσεχική Δημοκρατία από την COVID-19 διπλασιάστηκε τον Νοέμβριο και ξεπέρασε το όριο των 7.000, δείχνουν τα στοιχεία του τσεχικού Υπουργείου Υγείας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Οι καταμετρημένοι θάνατοι εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ανέρχονται μέχρι σήμερα Σάββατο σε 7.021, σε σύγκριση με τους 3.523 θανάτους που είχαν προκληθεί από την COVID-19 ως τα τέλη του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η Τσεχία, μια από τις χειρότερα πληγείσες χώρες στην Ευρώπη από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, καταγράφει μια μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού και των ασθενών που νοσηλεύονται με COVID-19 τις τελευταίες εβδομάδες, πράγμα το οποίο επέτρεψε στην κυβέρνηση να χαλαρώσει κάποια περιοριστικά μέτρα.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αναστείλει εσωτερική ταξιδιωτική εκστρατεία σε περιοχές στις οποίες τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού είναι ιδιαίτερα αυξημένα, την ώρα που ένας αριθμός ρεκόρ νέων κρουσμάτων καταγράφηκε το προηγούμενο 24ωρο στο Τόκιο. Η μερική αναστολή της εσωτερικής ταξιδιωτικής εκστρατείας στην Ιαπωνία σηματοδοτεί μια αλλαγή κατεύθυνσης από την ιαπωνική κυβέρνηση, η οποία δίσταζε μέχρι στιγμής να διακόψει ένα πρόγραμμα επιδότησης των εσωτερικών ταξιδίων. «Θα αναστείλουμε τις νέες κρατήσεις στο πρόγραμμα Go To Travel για τα ταξίδια που έχουν προορισμό περιοχές στις οποίες βλέπουμε μια αύξηση στα κρούσματα του νέου κορωνοϊού», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Το Ιράν εισήγαγε αυστηρότερους περιορισμούς σήμερα για να αναχαιτίσει ένα τρίτο κύμα του νέου κορωνοϊού, μεταξύ άλλων το κλείσιμο των επιχειρήσεων που δεν εμπορεύονται είδη πρώτης ανάγκης και περιορισμούς στις μετακινήσεις, ωστόσο κρατικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα δεν τηρούνται. «Οι δρόμοι της Τεχεράνης είναι γεμάτοι κόσμο παρά τους περιορισμούς», μετέδωσε σήμερα το πρωί η κρατική τηλεόραση, ενώ ορισμένα «μη αναγκαία» καταστήματα παρέμειναν ανοικτά. Αργότερα, η εικόνα άλλαξε με τους περισσότερους δρόμους να είναι άδειοι και τα καταστήματα κλειστά.

Το πρακτορείο ειδήσεων ISNA ανήρτησε φωτογραφίες από αμαξοστοιχίες του μετρό όπου επικρατούσε συνωστισμός με την ετικέτα «Ο κορωνοϊός σκοτώνει». Άλλα ΜΜΕ μετέδωσαν εικόνες με λεωφορεία, όπου επικρατούσε το αδιαχώρητο. Ο υφυπουργός Υγείας Αλιρέζα Ραϊσί προειδοποίησε ότι το 10% των ανθρώπων που αψηφά τους υγειονομικούς κανονισμούς θα μπορούσε να διασπείρει τον ιό στο 80% του πληθυσμού, προσθέτοντας πως οι οικογενειακές συγκεντρώσεις είναι η βασική αιτία μολύνσεων.

Διαβάστε επίσης:

Αναστάτωση στις δειγματοληψίες της Λεμεσού λόγω μικρής ποσότητας τεστ

Πού εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού από τα rapid test

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕReuters – AFP

Keywords
χονγκ κονγκ, υφυπουργός υγείας, εμφάνιση, κυπρος, νέα, ηπα, γαλλια, ιαπωνια, travel, μμε, μετρο, ετικέτα, λεωφορεια, rapid, απε-μπε, reuters, afp, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, νεα κυβερνηση, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, κρουσματα σημερα, rapid, χωρες, αφρικη, βραζιλια, δημοκρατια, εικονες, ηπα, ινδια, ιραν, κινα, κυπρου, μμε, προγραμμα, ρωμη, τηλεοραση, φωτογραφιες, ωθηση, ωκεανια, ωρα, reuters, αδιαχωρητο, αυξηση, αμερικη, απε, απε-μπε, ασια, εβδομαδες, βοηθεια, βραδυ, δευτερο, δωσει, ευρω, υπαρχει, εκστρατεια, εμφάνιση, εσωτερικων, ετικέτα, ευρωπη, ζωη, ιδια, υφυπουργος, θεσεις εργασιας, ιαπωνικη, εικονα, καναδας, κυβερνηση, κυμα, μεξικο, μειωση, μπε, ορια, ορος, πειθαρχια, πολωνια, πρωι, ρεκορ, σαββατο, σχεδια, ταξιδια, τοκιο, υπουργειο υγειας, τσεχια, υφυπουργός υγείας, φτανει, χειροτερα, χοπκινς, χονγκ κονγκ, εφαρμογη, ειδη, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, travel, πακετο, πηγες, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα