Κορωνοϊός: Οι μεταλλάξεις, η ανησυχία και τα μέτρα προστασίας(ΒΙΝΤΕΟ)

Για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που έκαναν την εμφάνισή τους στο κόσμο και τις ανησυχίες που επικρατούν μίλησε στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο ο καθηγητής Γενετικής Τμήματος Βιολογίας στο Α.Π.Θ. δρ. Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Ο δρ. Τριανταφυλλίδης εξήγησε πως η μετάλλαξη που έκανε την εμφάνισή του στη Βρετανία δεν είναι η μόνη σοβαρή μετάλλαξη που υπήρξε και υπάρχει. «Έχουν γίνει χιλιάδες μεταλλάξεις του ιού απλώς για πρώτη φορά τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με αυτές. Η πρώτη φορά που εμφανίστηκε μετάλλαξη που ήταν και πιο μεταδοτική σε σχέση με το

κινεζικό στέλεχος ήταν τον Μάρτιο. Αυτό ήταν έξι φορές μεταδοτικότερο από το κινέζικο και ήταν αυτό που έφερε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και ξεκίνησε από την Ισπανία», είπε.

Πρόσθεσε πως, «το καινούργιο στέλεχος εμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο στην Βρετανία ωστόσο τον Δεκέμβριο το στέλεχος  που έκανε την εμφάνισή του στην Νότια Αφρική είναι ακόμη πιο μεταδοτικό από αυτό της Αγγλίας».

Ανησυχία σύμφωνα με τον δρ. Τριανταφυλλίδη θα πρέπει να υπάρξει, εάν μεταλλάξεις έχουν να κάνουν με τον RNA του γονιδίου της ακίδας. 

«Από δημοσιεύσεις  διεθνών εργαστηρίων, για το στέλεχος στην Αγγλία, γίνεται αναφορά στο ότι δεν είναι πιο θανατηφόρο αλλά μολύνει γρηγορότερα και περισσότερα άτομα. Αυτό σημαίνει ότι διασπορά  είναι μεγαλύτερη και γ΄αυτό όλα τα νοσοκομεία της χώρας έχουν γεμίσει και στέλνουν ασθενείς στα ξενοδοχεία. Θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί με αυτή την μετάλλαξη λόγω των καιρικών συνθηκών. Ο ιός είναι ενεργός περισσότερο τους χειμερινούς μήνες και θα πρέπει να τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα αποστασιοποίησης», εξήγησε.

Σημείωσε μάλιστα πως, ακόμη και εάν στο μέλλον δημιουργηθεί μια μετάλλαξη που δεν θα μπορούν να αντιμετωπίζουν τα εμβόλια είναι σημαντικό είναι ότι σε μικρό διάστημα μπορούν να παρασκευαστούν νέα εμβόλια που αντιμετωπίζουν την μετάλλαξη.

Τέλος όσον αφορά την προέλευση του ιού ο δρ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε πως η Κίνα  δεν έχει βοηθήσει καθόλου για να εντοπιστεί η προέλευση του ιού. «Χρειάστηκε ένας χρόνος να δώσουν βίζα σε εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ να φτάσουν στην Κίνα για να γίνει διερεύνηση. Εάν δεν γίνει διερεύνηση δεν θα ξέρουμε πως θα τον αντιμετωπίσουμε στη συνέχεια».

Διαβάστε επίσης:

Δρ.Κολιού: Οι επαρχίες που ξεφεύγουν και ο «σκληρός» δείκτης της πανδημίας

Κύπρος: Ποιοι κλάδοι ανοίγουν θέσεις εργασίας εν μέσω lockdown

Αυτά είναι τα σημερινά σημεία για rapid test (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Keywords
Τυχαία Θέματα