Κορωνοϊός: Ετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο το ΥΠΥΓ-Ο χώρος καραντίνας

Προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο του Υπουργείο Υγείας, σχετικά με τον κορωνοϊό, αν και το ενδεχόμενο εμφάνισής του στην Κύπρο είναι απομακρυσμένο. Δεν παύει ωστόσο να είναι πιθανό και γι΄ αυτό τον λόγο λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, αλλά και επιπλέον μέτρα σε περίπτωση που το νησί βρεθεί σε δεινή θέση. 

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει πλάνο για ετοιμασία χώρου

στα Καννάβια, στον οποίο και θα τεθούν σε καραντίνα όσα άτομα ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του αποκλειστικού ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ.  

Τα άτομα αυτά θα τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες και θα υποστηρίζονται ιατρικά από το Νοσοκομείο της Κυπερούντας, μέχρις ότου εξακριβωθεί εάν νοσούν με τον ιό.  

Η διαχείριση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων θα γίνεται στα νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού, ενώ τα κρούσματα κάτω των 15 ετών θα νοσηλεύονται στο Μακάρειο. 

Το πλάνο αυτό θα αφορά σε περίπτωση πανδημίας και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες επαφές. 

Όπως αναφέρθηκε στο Υπουργείο, στα αεροδρόμια έχουν ελεγχθεί στα ιατρεία πέραν των 700 ατόμων που έφθασαν από την Κίνα, από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι και χθες 1602, με δύο από αυτούς να έχουν θεωρηθεί ύποπτα κρούσματα, ωστόσο τελικά δεν νοσούσαν. 

Ένα ακόμη ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε σε οδόφραγμα, στο οποίο δίνεται ερωτηματολόγιο, ωστόσο διαπιστώθηκε σχεδόν άμεσα πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. 

Η ενημέρωση στις Βρυξέλλες

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στην συμμετοχή του στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες όπου ενημέρωσε τους Ευρωπαίους εταίρους και με ικανοποίηση, όπως είπε, διαπίστωσε ότι τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στην Κύπρο είναι τα ενδεικνυόμενα και εφαρμόζονται από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. 

Όπως σημείωσε ο κ. Ιωάννου, «από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Δράσης και επικαιροποιήθηκαν τα πρωτόκολλα που ήδη υπήρχαν για προηγούμενες, παρόμοιες επιδημίες (π.χ. MERS και SARS), στη βάση των κατευθυντήριων οδηγιών που εκδίδουν για τον κορωνοϊό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Συνεπώς, εξ αρχής υπήρχε το πλάνο για τη διαχείριση ενός περιστατικού από τον εντοπισμό του στην Κύπρο, τη μεταφορά του στο νοσοκομείο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, τη διενέργεια της εξέτασης για επιβεβαίωση ή όχι και τη διαχείριση των ατόμων που βρίσκονταν σε στενή επαφή μαζί του». 

Όπως τόνισε, «επιστρατεύσαμε από την πρώτη στιγμή τους χώρους που υποχρεούνται να έχουν τα αεροδρόμια για φιλοξενία ταξιδιωτών που έρχονται σε στενή επαφή με ασθενή σε περιπτώσεις επιδημιών και θα χρησιμοποιηθούν εάν και εφόσον χρειαστεί και στη βάση των οδηγιών του ΠΟΥ. Κι αυτό το υπογραμμίζω σε απάντηση κάποιων δημοσιευμάτων που είδα τις προηγούμενες μέρες, και έκαναν λόγο για κωλυσιεργία του Υπουργείου σε αυτό το κομμάτι». 

Ο επαναπατρισμός Κυπρίων 

Κληθείς να σχολιάσει ο Υπουργός εάν έχει εκφραστεί πρόθεση από Κύπριους που βρίσκονται στην Κίνα να επαναπατριστούν, είπε πως κανένας μέχρι στιγμής δεν ζήτησε να γίνει αυτό. 

Σε περίπτωση ωστόσο που ζητηθεί θα επαναπατριστούν και θα ληφθούν και τα απαραίτητα μέτρα. 

Σε περίπτωση που τα άτομα που θα επαναπατριστούν βρίσκονταν σε πόλεις της Κίνας υψηλού κινδύνου, τότε θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες. 

Σε περίπτωση ωστόσο που βρίσκονταν σε περιοχή χαμηλού κινδύνου τότε απλά θα εξεταστούν, όπως γίνεται και με τους υπόλοιπους ταξιδιώτες. 

Keywords
Τυχαία Θέματα