Κορωνοϊός: Χωρίς στέγη Κύπριοι φοιτητές στην Ελλάδα- Καταγγελία στο Sigmalive

Δεν έχουν που να μείνουν Κύπριοι φοιτητές μετά την απόφαση για κλείσιμο των φοιτητικών εστιών σε όλη την Ελλάδα, εν μέσω πανδημίας, σύμφωνα με καταγγελία στο Sigmalive.

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Μαρτίου αναμένεται να κλείσουν οι φοιτητικές εστίες, σύμφωνα με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία αναφέρει ότι «ως προς τους μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές, που κατά τη δημοσίευση της παρούσας διαμένουν σε εστίες, η προσωρινή απαγόρευση

λειτουργίας τίθεται σε ισχύ στις 25.3.2020 και διαρκεί έως και τις 10.4.2020. Οι φοιτητές ενημερώθηκαν και καλούνται να εκκενώσουν τις φοιτητικές εστίες και να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Σύμφωνα με καταγγελία 23χρονης φοιτήτριας στο Sigmalive, ενώ τους είχαν ενημερώσει αρχικά ότι θα τους πήγαιναν σε ξενοδοχείο, τελικά άλλαξαν την απόφαση και τους είπαν ότι δεν μπορούν να βεβαιώσουν ότι θα τους εξασφαλίσουν χώρο διαμονής. 

Η 23χρονη, όπως καταγγέλλει, προσπάθησε να επικοινωνήσει με το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στην Βόρεια Ελλάδα χωρίς να λάβει οποιαδήποτε απάντηση, ενώ είχε κάνει προσπάθειες επικοινωνίας και μέσω τους τηλεφωνικού αριθμού για τους εγκλωβισμένους Κύπριους στο εξωτερικό.

Ενημέρωση από το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι οι φοιτητές που επηρεάζονται θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο με έξοδα του ελληνικού κράτους, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας

Πληροφορίες του Sigmalive αναφέρουν ότι από τη σχετική απόφαση επηρεάζονται περίπου 150 Κύπριοι στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι οι οικότροφοι των φοιτητικών εστιών Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι πολλοί από αυτούς «δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στις οικογένειες τους, είτε επειδή μένουν σε άλλη χώρα (πολλές από τις οποίες έχουν κλείσει τα σύνορά τους λόγω του SARS-CoV-2), είτε επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης, είτε λόγω οικογενειακής κατάστασης και το μόνο σπίτι που έχουν είναι στην εστία. Επιπλέον, πολλοί εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών τους».

Ωστόσο όπως ανέφερε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, «θα υπάρξει μέριμνα για τους φοιτητές στις δομές που το κράτος θα ορίσει». Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο πρύτανης «το κλείσιμο των εστιών λόγω πανδημίας είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες».

Keywords
Τυχαία Θέματα