Κόντρα ανάμεσα σε Τσίπρα & Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων

Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης της Ελλάδος με τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων της χώρας, Κατερίνας Σαββαϊδου, εντείνεται αφού η γραμματέας αρνείται να υποβάλει παραίτηση - κάτι που της έχει ζητηθεί από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Το αξίωμά της είναι θεσμικό και ανεξάρτητο, και δεν δύναται να παυθεί παρά μόνο για πολύ σοβαρό λόγο.

Σε ανακοίνωσή της η κ. Σαββαϊδου αναφέρει ότι αρνείται να παραιτηθεί, όπως της ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

λόγω της εμπλοκής της με την Δικαιοσύνη, επειδή δεν θεωρεί ότι έχει πράξει κάτι επιλήψιμο και ότι, εν πάση περιπτώσει, εάν παραιτηθεί τώρα, λέει, θα δώσει λαβή σε κάποιους να την θεωρήσουν εκ των πραγμάτων ένοχη.

«Δεν μπορώ να αποχωρήσω σε μια χρονική στιγμή που αβάσιμα αμφισβητείται η ορθή εκπλήρωση των καθηκόντων μου και πλήττεται η εντιμότητά μου και η αξιοπρέπειά μου λόγω της εμπλοκής του ονόματος μου σε δικαστικές περιπέτειες», αναφέρει η κα. Σαββαίδου, και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα επιτρέψει η παραίτησή της να θεωρηθεί ως παραδοχή της εμπλοκής της σε οποιοδήποτε σκάνδαλο ή να οδηγήσει στη μετατροπή της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων «σε μια φοβισμένη φορολογική διοίκηση που δεν μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή της».

Τονίζει ακόμα ότι «οι κατηγορίες που της αποδίδονται είναι αβάσιμες νομικά και έχουν σκοπό να πλήξουν την εντιμότητα και την αξιοπρέπειά μου, καθώς και στο πρόσωπό μου, την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων» και ότι «Σε κάθε περίπτωση από τις αποφάσεις μου δεν ζημιώθηκε σε καμία περίπτωση το Δημόσιο, ούτε ωφελήθηκα με κανένα τρόπο εγώ προσωπικά, πράγμα που θα ήταν απαραίτητο προκειμένου οι ως άνω αποφάσεις να στοιχειοθετούν ποινικά αδικήματα».

Άμεση ήταν η απάντηση κύκλων του Μεγάρου Μαξίμου, που σε non-paper αναφέρουν ότι: «Η κυρία Σαββαΐδου, με την ανακοίνωσή της, δυστυχώς επιβεβαιώνει την ανησυχία της κυβέρνησης σε σχέση με την αδυναμία της, να επιτελέσει τον ρόλο της με πολιτική ανεξαρτησία και θεσμική ακεραιότητα. Έχει άλλωστε ήδη κληθεί να απαντήσει επί συγκεκριμένων θεμάτων και κατηγοριών. Είναι ευνόητο ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εμπλακεί ούτε σε πολιτική αντιπαράθεση με την κ. Σαββαΐδου ούτε βέβαια στο έργο της δικαιοσύνης».

Στην κ. Σαββαίδου έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παράβαση καθήκοντος σχετικά με την υπόθεση της παράτασης κατά ένα έτος της προθεσμίας για την καταβολή του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, ενώ έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις στους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας, σε υπόθεση φορολογικού προστίμου.

Η σαραντάχρονη Κατερίνα Σαββαίδου, εξειδικευμένη δικηγόρος στα φορολογικά και με εμπειρία ως στέλεχος διεθνών ελεγκτικών οίκων, ανέλαβε επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τον Ιούνιο του 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά και διατηρήθηκε στην θέση της και από την κυβέρνηση Τσίπρα, επειδή η θητεία του εκάστοτε γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων είναι πενταετής κατ’ απαίτηση της τότε τρόικας.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα