Διαμάχη Ακιντζί-Οζγκιουργκιούν στα κατεχόμενα

Σκληρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στα κατεχόμενα μετά τις δηλώσεις του “πρωθυπουργού” Χουσείν Οζγκιουργκιούν για τις διαπραγματεύσεις και την επίθεση κατά του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Οζγκιουργκιούν σημείωσε ότι βλέπει ένα περιβάλλον συνθλιμμένο, συρρικνωμένο, τελειωμένο (με πιέσεις και χίλια ζόρια) που ικετεύει για συμφωνία. Σημείωσε ότι αυτό ο ίδιος δεν μπορεί να το δεχθεί και τόνισε ότι αν υπάρχει οποιοσδήποτε που μπορεί να το δεχθεί αυτό ας περπατήσει σε αυτό το δρόμο μαζί με τον κ. Ακιντζί.

Ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί απάντησε με γραπτή δήλωση,

στην οποία αναφέρει ότι “ξαφνικά θέλει να με υποτιμήσει προσωπικά και προσπαθεί με υπερβάλλοντα ζήλο να με κάνει αναξιοπρεπή... δεν έχει καταλάβει ότι είναι τον ίδιο και τη θέση του που κάνει να χάνει την αξιοπρέπειά του”.

Ο ηγέτης του ΡΤΚ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, από πλευράς του, δήλωσε ότι ο Ακιντζί είναι εκλελεγμένος “πρόεδρος” από τον τ/κ “λαό” και ως ηγέτης του διεξάγει τις διαπραγματεύσεις, ενώ ο Οζγκιουργκιούν έγινε τυχαία “πρωθυπουργός”

Οζγκιουργκιούν: Όσο χρειάζεται τη λύση η τ/κ πλευρά, άλλο τόσο τη χρειάζεται και η ε/κ

Ο κ. Οζγκιουργκιούν θεωρεί ότι η τ/κ πλευρά σκύβει συνέχεια το κεφάλι και παρακαλεί για λύση, κάτι το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει και δεν χρειάζεται να κάνει.

“Είμαστε υποχρεωμένοι για λύση. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει τότε χαθήκαμε, καήκαμε”, είπε. “Και η ε/κ πλευρά θα μας παρακαλέσει”, ανέφερε προσθέτοντας ότι εδώ και πολύ καιρό η διαδικασία των διαπραγματεύσεων δεν πάει καλά και αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τ/κ πλευρά.

Η ε/κ πλευρά, συνέχισε, ενώ βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών, προχωρεί παράλληλα σε συμφωνίες με άλλες χώρες για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, με τον Τ/κ ηγέτη να παραμένει απαθής. “Αυτόν τον ηγέτη θέλει ο τ/κ `λαός`; Αυτή τη στάση θέλει; Ή μήπως θέλει έναν ηγέτη, ο οποίος να πει στην ε/κ πλευρά: ‘Κοιτάξτε, πρέπει και οι δύο πλευρές να επιθυμούν τη λύση και η λύση αυτή πρέπει να ωφελήσει και τις δύο πλευρές, να φέρει την οικονομική ευημερία στο σύνολο της Κύπρου’;”, είπε.

Αναφέρθηκε σε καθημερινές επιθέσεις από την ε/κ πλευρά, λέγοντας “κάθε μέρα ο Αναστασιάδης δηλώνει ότι χωρίς επιστροφή της Μόρφου, χωρίς επιστροφή της Καρπασίας, δεν υπάρχει λύση”, ότι ο ίδιος προσπαθεί να απαντά, αλλά όποτε απαντά “μας λένε ότι δεν πρέπει να προβαίνουμε σε τέτοιες δηλώσεις γιατί προκαλούν ζημιά στο τραπέζι των συνομιλιών. Όταν το κάνει αυτό η άλλη πλευρά δεν προκαλεί ζημιά; Ε, τότε να μην το κάνουν ούτε αυτοί”.

Ακιντζί: Ο Οζγκιουργκιούν δεν μου είπε ποτέ κάτι τέτοιο

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε απαντώντας στις επικρίσεις, δήλωσε ότι ο Οζγκιουργκιούν ακόμα και στις εβδομαδιαίες συναντήσεις που έχουν, δεν εξέφρασε αυτές τις ανησυχίες στον ίδιο, αλλά αντιθέτως, κάθε φορά ξεκαθαρίζει πως η “κυβέρνηση” στηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. “Τώρα λέει τι πήραμε στο τραπέζι, ας μας πει ο Ακιντζί” και τα πρακτικά που του έχουν σταλεί δεν τα διαβάζει... δεν μπορεί ο Οζγκιουργκιούν να προσποιείται ότι δεν ξέρει πως με τέτοιες δηλώσεις επηρεάζονται οι διαπραγματεύσεις”, σημείωσε.

Είναι “πρωθυπουργός” και άρχισε να επιτίθεται στον εκλελεγμένο “πρόεδρο” εντός “κράτους”, πρόσθεσε ο Ακιντζί, σημειώνοντας ότι ο κ. Οζγκιουργκιούν του επιτέθηκε με επίθετα την παραμονή έναρξης μιας σημαντικής περιόδου στις συνομιλίες που ξεκινά στις 23 Αυγούστου.

“Θέλω να ενημερώσω το “λαό”, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης, “ότι στις 7 συναντήσεις μεταξύ 23 Αυγούστου και 14 Σεπτεμβρίου εάν μπορέσει να επιτευχθεί ικανοποιητική σύγκλιση στα σημεία διαφωνιών, μετά το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου μπορούν να υπάρξουν πιο αισιόδοξες εξελίξεις προς τη λύση. Αναμφίβολα στην τελευταία στροφή θα συμβάλουν σημαντικά η Τουρκία, με την οποία είμαστε σε στενή διαβούλευση και οι άλλες εγγυήτριες χώρες”.

Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί, η ε/κ πλευρά δεν βρίσκεται ακόμη στο ρεαλιστικό σημείο για να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, ευχόμενος ότι “θα έρθει σε αυτό το σημείο και θα φτάσουμε σε μια λύση που θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών και θα συμβάλει ταυτόχρονα στη σταθερότητα της περιοχής”. Όταν έρθει εκείνη η μέρα όπου θέλει ας πάει ο “πρωθυπουργός”, κατέληξε στη γραπτή του απάντηση ο κ. Ακιντζί. “Ας μην ανησυχεί με ποιον θα πάω εγώ. Εγώ κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες θα συνεχίσω το δρόμο μου μαζί με το `λαό` μου”.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα