Κομματικό κατεστημένο

''Κόμμα είναι ομάς ανθρώπων ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και να ορθογραφώσιν, εχόντων χείρας και πόδας υγιείς αλλά μισούντων πάσαν εργασιών, οίτινες ενούμενοι υπό ένα αρχηγόν οιονδήποτε ζητούσι ν΄αναβιβάσωσιν αυτόν διά παντός μέσου εις την έδραν του πρωθυπουργού ίνα παράσχη αυτοίς τα μέσα να ζώσιν χωρίς να σκάπτωσιν''

 

Εμμανουήλ Ροΐδης

Τα λόγια του Εμμανουήλ Ροΐδη, πάνω από ένα αιώνα πριν, ακούγονται σκληρά σίγουρα, όμως ανταποκρίνονται ακόμα στα σημερινά δεδομένα. Ειδικότερα τώρα, που βρισκόμαστε μια ανάσα από τις εκλογές

του Μαΐου και οι κομματικές μηχανές δουλεύουν ακατάπαυστα, μερικές φορές ασύστολα. Προσωπικά δεν υιοθετώ πλήρως την ιδέα του Ροΐδη, γι' αυτό και δεν είμαι υπέρ της αποχής στις εκλογές. Η αποχή, το μόνο που επιτυγχάνει, είναι να ενδυναμώνει την θέση όσων ψηφίζουν, δίνοντας, εν τέλη, αποτελέσματα όπου η μειοψηφία κερδίζει την εξουσία, ενώ η πλειοψηφία συνεχίζει να παραπονιέται, ωσάν φωνή βοώντος εν τη ερήμω. 

Πιστεύω ακράδαντα πως υπάρχουν άτομα σε κάθε κόμμα που είναι τίμια, με ειλικρινείς προθέσεις, και πως υποφέρουν από την διαφθορά που έχουν γύρω τους. Ο μηδενισμός των πάντων δεν είναι απάντηση. Αντιθέτως, η λύση είναι η επιτέλεση του καθήκοντος κάθε πολίτη να επιβραβεύει την τιμιότητα μέσω της συμμετοχής του τόσο στις εκλογές, όσο και στην πολιτική και κοινωνική ζωή. Η ψήφος δεν πρέπει να καταλήγει σε υποψήφιο που, με τον Χ, Ψ τρόπο, μέσα από παραθυράκια και διασυνδέσεις, ''παρανόμησε'' για να κερδίσει την ψήφο, αλλιώς τότε, ο ψηφοφόρος είναι συνεργός στη διαφθορά. Ο πολίτης πρέπει να αντιληφθεί, πως η ψήφος πρέπει να είναι επιβράβευση για τις θέσεις και τις τίμιες πράξεις ενός υποψηφίου που είχαν ή θα έχουν θετικά αποτελέσματα για τον τόπο. Υποψήφιοι και ψηφοφόροι φέρουν το ίδιο μερίδιο ευθύνης. Δεν είναι μονάχη της η μεριά των πολιτικών που παράγει διαφθορά. Καθημερινά, όταν ένας πολίτης απαιτεί από ένα πολιτικό ''να τον βοηθήσει'' γίνεται καταναλωτής του σάπιου.

Η συνήθεια της μετατροπής της πολιτικής ζωής στην Κύπρο σε αγορά πρέπει να σταματήσει. Είναι η πηγή όλων όσων βασανίζουν τον τόπο μας, από τη διαφθορά μέχρι και την ασταμάτητη κατρακύλα στο εθνικό μας θέμα. Για να ξεχωρίζει ο καθένας μας τον τίμιο από τον σάπιο όμως πρέπει να ενδιαφέρεται. Η μη ενασχόληση με τα κοινά από τους πολίτες είναι ό,τι καλύτερο για όσους βολεύονται με την υπάρχουσα κατάσταση. Μία υγιής ενασχόληση, ωστόσο, προϋποθέτει πως παραμένει μακριά από τον φανατισμό και τις κομματικές παρωπίδες που καθοδηγούν κατά το συμφέρον τους τις αντιδράσεις της κοινωνίας.

Μακάρι οι επερχόμενες εκλογές να είναι διαφορετικές. Ας μην πάει η ψήφος στο κόμμα γιατί απλά και μόνο ''εν το κόμμα, αν πάει καλά το κόμμα εννά πάμε καλά τζαι εμείς''.

 Μυλωνάς Ρένος  Διεθνολόγος 

Keywords
Τυχαία Θέματα