Κόμματα: Καλή η Έκθεση Προόδου της Τουρκίας, αλλά...

Με 375 ψήφους υπέρ, 133 κατά και 87 αποχές εγκρίθηκε χθες η Έκθεση Προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας για το 2015 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο κείμενο υπάρχουν αρκετά θετικά στοιχεία για την Κύπρο όπως και αρκετές γκρίζες ζώνες και αναφορές.

Αντιδράσεις των Κομμάτων

Ποικίλες και διαφορετικές οι προσεγγίσεις σε σχέση με την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας, από τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο.

ΔΗΣΥ-Λευτέρης

Χριστοφόρου: «Η καλύτερη Έκθεση Προόδου μέχρι σήμερα»

Με δήλωση του ο Ευρωβουλευτής Του ΔΗΣΥ, αναφέρει ότι σε σχέση με την Κύπρο, αυτή η Έκθεση Προόδου είναι η καλύτερη μέχρι σήμερα στα ζητήματα που μας αφορούν ως Κύπρο.

Σε σχέση με τη λύση, συνέχισε ο κος Χριστοφόρου “υιοθετεί πλήρως και την ορολογία αλλά και τη σημασία και την ουσία της λύσης που θα είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με κατοχυρωμένες τη μια κυριαρχία, τη μια διεθνή προσωπικότητα και τη μια ιθαγένεια και ταυτόχρονα αυτή η λύση θα βασίζεται στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας”.

Ανέφερε ότι καλύτερο αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να υπάρξει, αφού ικανοποιεί πλήρως την επιδίωξη και το βασικό στόχο μας. Ο κ. Χριστοφόρου είπε ακόμη ότι δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας ότι υπήρξαν και άλλα ζητήματα σε εκτεταμένη μορφή στα οποία και πάλι η έκθεση προασπίζεται τις δικές μας θέσεις και απόψεις.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφόρου, ουσιαστικά μέσα στην έκθεση εμπεριέχονται καταδίκη για τον εποικισμό και τη δημογραφική αλλοίωση πατρίδας μας και μπαίνει το ζήτημα της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου, καταδικάζεται η Τουρκία για τις παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και της ΑΟΖ, γίνεται αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία στην παράγραφο 48 που καταγράφεται ότι η Τουρκία πρέπει και οφείλει μα προχωρήσει στην αναγνώριση όλων των κρατών μελών συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΑΚΕΛ-«Εμφανή θετικά αλλά και κάποια αρνητικά σημεία στην Έκθεση Προόδου της Τουρκίας»

Το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι πρόκειται για ένα ψήφισμα με εμφανή θετικά και αρνητικά στοιχεία τα οποία οδήγησαν το ΑΚΕΛ και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην τήρηση αποχής. Βασικός στόχος του ΑΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει η ανάδειξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο των ευθυνών της Τουρκίας για τη διαιώνιση της κατοχής στην Κύπρο, συνέχισε το ΑΚΕΛ.

Δυστυχώς, τόνισε το ΑΚΕΛ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιμένει σε άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας. Μάλιστα, υπό το καθεστώς των απαράδεκτων πιέσεων που ασκήθηκαν από τον Επίτροπο Διεύρυνσης, καταψηφίστηκαν τροπολογίες μας που συνέδεαν το άνοιγμα κεφαλαίων που ορθά έχει παγώσει η Κυπριακή Δημοκρατία με την εκπλήρωση των κυπρογενών υποχρεώσεων της Άγκυρας.

Το ΑΚΕΛ ωστόσο, υπογραμμίζει ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την υιοθέτηση και στο τελικό κείμενο όλων των βασικών παραμέτρων της μορφής της λύσης που επιδιώκει η Κύπρος, δηλαδή, για λύση που θα οδηγεί στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Η καταδίκη του εποικισμού, τονίζει το ΑΚΕΛ, το κάλεσμα προς την Τουρκία να ανοίξει τα αρχεία που θα υποβοηθήσουν στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, να εφαρμόσει το ψήφισμα 550 για την Αμμόχωστο, να αίρει την στρατιωτική της παρουσία στην Κύπρο και να στηρίξει ενεργά τη διαπραγματευτική διαδικασία συνθέτουν μια θετική εικόνα στο περί Κυπριακού ζητήματα που αγγίζει η έκθεση.

ΕΔΕΚ-Δημήτρης Παπαδάκης-Συγκρατημένη ικανοποίηση για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας

Ικανοποίηση εξέφρασε ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ για την Έκθεση Πρόοδου της Τουρκίας, «Αναμένουμε», συνέχισε ο κος Παπαδάκης, « ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τα θετικά στοιχεία της έκθεσης και θα κάνει ξεκάθαρο ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψει άνοιγμα κεφαλαίων εάν δεν εκπληρωθούν οι κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Δεν μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι ούτε αναλώσιμη, ούτε «εκλιπούσα», συνέχισε ο Ευρωβουλευτής.

Όσο η κυβέρνηση τηρεί ξεκάθαρη στάση, δηλώνουμε ότι θα σταθούμε δίπλα της για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις επερχόμενες εξελίξεις, ανέφερε κλείνοντας ο κος Παπαδάκης.

Συμμαχία πολιτών-«Το άνοιγμα κεφαλαίων δεν είναι τίποτε άλλο από επιβράβευση της Τουρκίας».

Το ενδεχόμενο άνοιγμα των κεφαλαίων 23-24 μετά τις βουλευτικές εκλογές δεν είναι τίποτε άλλο από επιβράβευση της Τουρκίας, σύμφωνα με τη Συμμαχία Πολιτών.

Η Συμμαχία Πολιτών θέτει την απορία για το τι στάση τηρεί ο κος Στυλιανίδης επί του θέματος, στο Κολλέγιο των Επιτρόπων.

Η έκθεση Προόδου της Τουρκίας περιλαμβάνει και θετικά και αρνητικά στοιχεία που επηρεάζουν το Κυπριακό, σύμφωνα με τη Συμμαχία Πολιτών.

Ανάμεσα στα θετικά τα οποία σημειώνει η Συμμαχία, είναι αναφορά για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση λύσης. Αναφορά η οποία όμως ενδεχομένως να επιφέρει αρνητική ερμηνεία σε συνδυασμό με την αναφορά για εναρμόνιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο «τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος», τονίζει η Συμμαχία.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-«Δεν υπάρχει Πρόοδος στο Κυπριακό»

"Πλανάται ο Επίτροπος Χαν και όσοι άλλοι νομίζουν ότι υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό και γι` αυτό ζητούν το άνοιγμα κεφαλαίων» είπε εχθές η Ευρωβουλευτής της Αλληλεγγύης Δρ. Ελένη Θεοχάρους, κατά τη διάρκεια συζήτησης που διεξήχθη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή την έκθεση για την πρόοδο της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας. Όπως επισήμανε η κα. Θεοχάρους, η λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας δεν είναι συμβατή ούτε με την αρχές και αξίες της ΕΕ ούτε με το κεκτημένο. Η έκθεση, τόνισε, καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία, εν όψει δήθεν μιας επικείμενης λύσης. Δεν είναι δυνατόν να θεωρούνται δεδομένα στοιχεία μιας υποθετικής λύσης, τόνισε, και επ αυτών να οικοδομείται πολιτική έναντι μιας εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας και μιας Τουρκίας επικίνδυνης για την σταθερότητα και την ειρήνη.

Δεν είναι δυνατό, παρατήρησε, να απορρίπτονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τροπολογίες για στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και για διασφάλιση της ύπαρξής της και μετά τη λύση.

Εάν, τόνισε, η κα. Θεοχάρους επιτευχθεί στην παρούσα φάση λύση, δε θα είναι λύση αλλά διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ΕΕ θα είναι υπεύθυνη για ένα νέο ΟΧΙ που θα πει η Κυπριακός λαός.

ΔΗΚΟ- Κώστας Μαυρίδης: Ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αρνητικά της έκθεσης προόδου της Τουρκίας

Στην κοινή προσπάθεια και τη σκληρή αλλά συντονισμένη δουλειά που κάνουν οι Ευρωβουλευτές μας, αναφέρθηκε ο Κώστας Μαυρίσης

Αναγνωρίζει τα θετικά στοιχεία της έκθεσης προόδου, ωστόσο κάνει λόγο για αρνητικές αναφορές οι οποίες δεν αποφεύχθηκαν, όπως το γεγονός ότι δεν έχουν απαλειφθεί αναφορές για άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, που έχει παγώσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Επίσης δεν γίνεται αναφορά σε λύση συμβατή με το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αξίες και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επέρριψε ευθύνες για τις αρνητικές αναφορές, στην κατά την άποψη του, ανεξήγητη πολιτικής του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος επιμένει να προσπαθεί να καλλιεργεί ένα ψευδεπίγραφο καλό κλίμα γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, το οποίο επικαλέστηκε και η ίδια η κ. Πίρι, η εισηγήτρια της έκθεσης.

Κάλεσε κλείνοντας τον κ. Αναστασιάδη, να εγκαταλείψει την πολιτική ωραιοποίησης της πορείας των διαπραγματεύσεων και να εκθέσει την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, με το πιο απλό τρόπο: διακηρύσσοντας δημόσια την πραγματικότητα

Keywords
Τυχαία Θέματα