Κόμματα: Χαιρετίζουν επανέναρξη συνομιλιών... με επιφυλάξεις

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επανέναρξη των συνομιλιών την Παρασκευή, 15 Μαϊου, το πρωί.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, οι Αρχηγοί χαιρέτισαν την επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ εκφράστηκαν και κάποιες επιφυλάξεις αναφορικά με τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών.

ΔΗΣΥ: Η εκλογή Ακκιντζί δεν σημαίνει λύση-Δημιουργεί

όμως νέα προοπτική
Ο Προέδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου σε γραπτή του δήλωση σε σχέση με τη σημερινή Σύσκεψη Αρχηγών που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, σημειώνει ότι η ενημέρωση του Προέδρου, αλλά και τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, αδιαμφισβήτητα ανοίγουν ένα παράθυρο ελπίδας για ένα σωστό συμβιβασμό στο Κυπριακό.

Η εκλογή του κ. Ακκιντζί δεν σημαίνει από μόνη της λύση του Κυπριακού. Δημιουργεί όμως μια νέα προοπτική την οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε. Το ίδιο και η εκπεφρασμένη βούληση των Τουρκοκυπρίων για ουσιαστική αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζει σε αυτό το πλαίσιο την εξαγγελία μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης από τον Πρόεδρο, όπως και την συνέχεια που έχει συμφωνηθεί να δοθεί σε μια διαδικασία παράλληλη με αυτή της ουσίας του Κυπριακού. Με ικανοποίηση ακόμη βλέπουμε την έναρξη των διαπραγματεύσεων, σε ένα κατ’ αρχή πιο θετικό κλίμα.

Εξέφρασα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την αποφασιστικότητα και τη βούληση του κόμματος μας να σταθεί δίπλα του και να συνδράμει με θετικό πνεύμα την σημαντική αυτή προσπάθεια που επαναρχίζει την Παρασκευή. Ευχή μου είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συνδράμουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε, τόσο τους κινδύνους, όσο και τις μεγάλες προοπτικές που διανοίγονται για τη χώρα μας.

ΑΚΕΛ: Υπεύθυνα και εποικοδομητικά στις συνομιλίες
Το ΑΚΕΛ θα λειτουργήσει υπεύθυνα και εποικοδομητικά στο Κυπριακό, παρόλο που είναι κόμμα της αντιπολίτευσης και είναι ιδιαίτερα ενοχλημένο με την εσωτερική πολιτική της Κυβέρνησης, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μιλώντας μετά το πέρας της σύσκεψης του Συμβουλίου των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο Προεδρικό.

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά την αποχώρηση του Barbaros και την ακύρωση της τουρκικής navtex, αλλά και το γεγονός ότι ο Μουσταφά Ακιντζί βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Είπε επίσης ότι είναι ενθαρρυντικά τα μηνύματα τα οποία φτάνουν με βάση την ενημέρωση που είχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις επαφές του στο εξωτερικό αλλά ιδίως σε ό,τι αφορά το δείπνο που είχε με τον κ. Ακιντζί.

«Βέβαια αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να δούμε δείγματα γραφής και από την Τουρκία και από τον κ. Ακιντζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη και καθοριστική τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων σε ό,τι αφορά το μέλλον της Κύπρου και του κυπριακού λαού και όπως ανέφερε δεν χωράνε οι οποιεσδήποτε μικροκομματικές ή ωφελιμιστικές προσεγγίσεις.

«Τα πολιτικά κόμματα έχουμε υποχρέωση να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρωτίστως πρέπει να λειτουργήσει με συνέπεια στις αρχές λύσης του Κυπριακού, με σταθερότητα σε μια ξεκάθαρη προσέγγιση και με συλλογικότητα», ανέφερε. Όπως είπε, αυτή είναι και η απαίτηση που το ΑΚΕΛ διατύπωσε και στη σημερινή σύσκεψη.

Είπε επίσης ότι θα πρέπει το Εθνικό Συμβούλιο να ενημερώνεται, να διατυπώνει τις απόψεις του και βέβαια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποφασίζει για τα διάφορα ζητήματα.

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ παρόλο που είναι κόμμα της αντιπολίτευσης και είναι και πολύ ενοχλημένο από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Κυβέρνηση σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, θα λειτουργήσει υπεύθυνα και εποικοδομητικά στο Κυπριακό γιατί από το ενδεχόμενο λύσης ή όχι θα εξαρτηθεί το μέλλον και η προοπτική της χώρας και του κυπριακού λαού.

«Ως ΑΚΕΛ λοιπόν θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε σε αυτή τη διαδικασία όσο το δυνατό πιο εποικοδομητικά και θα κρίνουμε τις εξελίξεις με βάση το περιεχόμενο των προτάσεων που θα κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων αφού είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης του Κυπριακού.

«Έχει ακυρωθεί η NAVTEX, έχει αποχωρήσει το Μπαρμπαρός, θεωρώ ότι δεν είχαμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο, έπρεπε να ξεκινήσουμε», ανέφερε.

Όχι σε πολύπλοκα ΜΟΕ
Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να αναλωθεί χρόνος συζητώντας ΜΟΕ τα οποία είναι πολύπλοκα και σύνθετα τόσο νομικά όσο και πολιτικά.

«Ας ασχοληθούμε με ΜΟΕ χαμηλής πολιτικής που μπορούν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο κλίμα και δεν θα απαιτούν πολύ χρόνο συζήτησης», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο τα πολύπλοκα ΜΟΕ είναι η Αμμόχωστος, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι εννοεί το αεροδρόμιο της Τύμπου.

«Εμείς έχουμε ζητήσει την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους ιδιοκτήτες της και τη λειτουργία της κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ. Το θέμα όπως διασυνδέεται όμως με τη λειτουργία του αεροδρομίου Τύμπου καθίσταται νομικά και πολιτικά πολύπλοκο και σύνθετο και θεωρώ ότι είναι αχρείαστο και αντιπαραγωγικό να μπαίνουμε σε τέτοιες συζητήσεις», ανέφερε.

ΔΗΚΟ: Να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος χαιρέτισε την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, εκφράζοντας την ελπίδα η ε/κ πλευρά να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.

«Χαιρετίζουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά η Τουρκία θα δείξει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις περισσότερη διαλλακτικότητα, αλλά και βούληση να φτάσουμε σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίας του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι η δική μας πλευρά δεν θα επαναλάβει λάθη του παρελθόντος, ο κ. Παπαδόπουλος συνέχισε λέγοντας «ελπίζουμε να υπάρχει ένα στρατηγικό σχέδιο για το πώς θα διεκδικήσουμε τους στόχους μας, οι οποίοι θα διαφυλάττουν ακριβώς τη συνέχιση του κράτους μας και τα δικαιώματα των πολιτών μας και φυσικά θα μας επιτρέψουν να φτάσουμε στο δικό μας στόχο που είναι η απελευθέρωση της πατρίδας μας και μια λειτουργική και βιώσιμη λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ε/κ και Τ/κ».

«Και ελπίζουμε πάνω απ` όλα να μην έχουμε την επανάληψη των μονόπλευρων, μονομερών υποχωρήσεων που θα δεσμεύουν τη δική μας πλευρά, χωρίς να κερδίζει οτιδήποτε», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ συνεχίζει να εκφράζει επιφυλάξεις ότι «η βάση των διαπραγματεύσεων είναι παντελώς λανθασμένη, γιατί η βάση αυτών των διαπραγματεύσεων είναι το κοινό ανακοινωθέν, οι συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ, το έγγραφο Ντάουνερ».

«Όλα μαζί απλά συναποτελούν μια αναδιατύπωση του σχεδίου Ανάν», κατέληξε.

ΕΔΕΚ: Απορρίπτει λύση με επεμβατικά δικαιώματα
Στην ανάγκη για τη διεξαγωγή αποδοτικών και ουσιαστικών συνομιλιών για σύντομη λύση του Κυπριακού, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, προσθέτοντας πως η ΕΔΕΚ απορρίπτει οποιαδήποτε λύση που θα περιλαμβάνει εγγυητικά ή επεμβατικά δικαιώματα.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως «η ΕΔΕΚ επαναβεβαίωσε τη θέση της για την ανάγκη οι συνομιλίες να είναι αποδοτικές και ουσιαστικές για τη συντομότερη δυνατή επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής λύσης, η οποία να διασφαλίζει τα πολιτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, ανεξάρτητα από θρησκευτική ή εθνική προέλευση, σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια».

«Και την ίδια στιγμή να δημιουργεί συνθήκες αγαστής συνεργασίας ανάμεσα στους Ε/κ και τους Τ/κ, ειρηνικής συμβίωσης με κύριο στόχο τη διαμόρφωση ενός κοινού μέλλοντος», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «γι` αυτό ακριβώς και η ΕΔΕΚ απορρίπτει την οποιαδήποτε μορφή λύσης, η οποία θα περιλαμβάνει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο εγγυητικά ή επεμβατικά δικαιώματα ή άσκηση κηδεμονίας από άλλες χώρες».

Σε ερώτηση, αν η ΕΔΕΚ θεωρεί πως επιτυγχάνονται αυτοί οι στόχοι με τα όσα έχουν συζητηθεί στο τραπέζι των συνομιλιών, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως με τις μέχρι σήμερα συζητήσεις, παραχωρήσεις και διολισθήσεις της δικής μας πλευράς είναι προφανές και δεν είναι μόνο εκτίμηση της ΕΔΕΚ αλλά και έγκυρων διεθνών κύκλων, ότι έχουμε προχωρήσει σε παραχώρηση πολιτικών κεκτημένων και παράγωγου δικαίου στην Τουρκία, η οποία τα αξιοποιεί κυρίως για να προωθήσει τη δική της λύση, που είναι λύση συνομοσπονδίας, με κύριο στόχο την επικυριαρχία, πολιτική και στρατιωτική σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

«Είναι για αυτό ακριβώς το λόγο που τονίσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης υψηλής πολιτικής, όπως ονομάζονται, χρειάζονται μεγάλη προσοχή γιατί ενδεχομένως μέσα από αυτά και κυρίως πριν από την επίλυση να προσδώσουμε στην Τουρκία πρόσθετα κεκτημένα τα οποία να αξιοποιήσει λόγω ισχυρής διαπραγματευτικής θέσης την οποία έχει αλλά και άλλων συνθηκών που συνήθως την ευνοούν», κατέληξε.

ΕΥΡΩΚΟ: Η διαδικασία θα κριθεί στη βάση των αποφάσεων του Εθνικού το 2009
Την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, χαιρέτισε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, προσθέτοντας ότι «αυτή την ώρα χρειάζεται ομοψυχία και συναντίληψη» στη βάση της ομόφωνης απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου του 2009.

«Η συναντίληψη θα πρέπει, αν όλοι εννοούμε αυτά που λέμε, να εδράζεται στην ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του 2009 και εμείς θα κρίνουμε τη διαδικασία στη βάση αυτής της απόφασης και οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτή τη διαδικασία νομίζω δεν θα βοηθήσει στη σωστή λύση του Κυπριακού», ανέφερε ο κ. Συλλούρης, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίας του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο κ. Συλλούρης είπε ότι αυτά μπορούν να προχωρούν και δεν ανησυχεί απ` αυτή τη δραστηριότητα, «νοουμένου ότι γίνεται απόλυτα σεβαστή η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ, είναι μέλος των ΗΕ και δεν επηρεάζει με οποιοδήποτε τρόπο στο καθεστώς του ψευδοκράτους υπό την έννοια της αναβάθμισης ή της αναγνώρισης.

Ερωτηθείς αν στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, ο κ. Συλλούρης απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι η τοποθέτησή του έγινε γενικά στην προσέγγιση των ΜΟΕ.

«Δεν είμαστε ούτε υπέρ ούτε εναντίον (των ΜΟΕ) δεν μας ανησυχεί αυτή η προσπάθεια στη βάση των προϋποθέσεων που έχω πει», πρόσθεσε.

Ο κ. Συλλούρης είπε τέλος πως οποιαδήποτε προσπάθεια λύσης του Κυπριακού δεν πρέπει να επηρεάζει τον προγραμματισμό της οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου και ιδιαίτερα τον ενεργειακό πυλώνα.

Οικολόγοι: Δεν υπάρχουν οι συνθήκες που θα πιέσουν την Τουρκία

Επιφυλάξεις ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες που θα πιέσουν την Τουρκία ώστε οι διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν σε μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού, διατύπωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, προσθέτοντας ότι «δεν αρκεί το χαμόγελο» του Μουσταφά Ακιντζί.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Περδίκης στάθηκε ιδιαίτερα στην ενημέρωση στην οποία προέβη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τις επαφές που είχε με το διεθνή παράγοντα πριν τη συνάντησή του με τον νέο Τ/κ ηγέτη, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρ Έιντε, την περασμένη Δευτέρα.

«Και αυτό το μέρος, που αφορά τις επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη με το διεθνή παράγοντα ή με πολλούς ηγέτες, καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει το διεθνές ενδιαφέρον και η πίεση στην Τουρκία για να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε οι διαπραγματευτές στην Κύπρο να προχωρήσουν προς μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού», είπε.

Όπως είπε ο κ. Περδίκης, «από την Άγκυρα τα μηνύματα δεν είναι καθόλου εποικοδομητικά και δεν υπάρχει μελέτη που να υποστηρίζει την αισιοδοξία που δημιουργείται.

«Εμείς θεωρούμε ότι δεν αρκεί το χαμόγελο του κ. Ακκιντζί για να έχουμε λύση στο Κυπριακό, όπως δεν αρκούσε πριν η καλοπροαίρετη, υποτίθεται, η διάθεση και η συντροφικότητα με τον κ. Ταλάτ ή πιο πριν ακόμη με τον οποιονδήποτε άλλο διαπραγματευτή που κατά καιρούς εμφανιζόταν γιατί όλοι αυτοί στο τέλος της ημέρας ήταν υποχρεωμένοι να υπακούσουν στις εντολές της Άγκυρας», κατέληξε κ. Περδίκης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
κομματα, σημαίνει, νέα, λύση, ακελ, κυπρος, αμμόχωστος, οηε, δηκο, εδεκ, ευρωκο, επηρεάζει, πηγη, κυπε, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, καθαρα δευτερα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αλλαγη ωρας 2012, θεμος αναστασιαδης, νίκος αναστασιάδης, το θεμα, αβερωφ, εθνικη, ηγεσια, θεμα, κυπρου, οηε, πιεση, πλαισιο, σημερινη, υψος, ωρα, αγκυρα, αεροδρομιο, αισιοδοξια, ακελ, αμμόχωστος, ανθρωπινα δικαιωματα, απλα, βρισκεται, γεγονος, γινεται, δευτερα, διαστημα, δηκο, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δοθει, εγινε, εγγραφο, εδεκ, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ελπιδα, ενημερωση, εννοια, εξελιξη, επηρεάζει, επρεπε, ιδια, ιδιο, η δικη, θετικο, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, λαθη, λειτουργια, λύση, λογο, μηνυματα, μορφη, πρωι, συνεχεια, σχεδιο, τουρκια, ευρωκο, φυσικα, φορα, χαμογελο, χρονος, δημητρης, δικαιωματα, εθνικο, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, μελετη, σημαίνει, σωστο
Τυχαία Θέματα