Κομισιόν:Δεν πρέπει να θεωρούμε τις ελευθερίες μας δεδομένες

"Δεν πρέπει να θεωρούμε τις ελευθερίες μας δεδομένες" και "η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η δέσμευσή μας στη Δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου παραμένουν πιο σημαντικές από ποτέ".

Αυτό είναι το βασικό μήνυμα του πρώτου Αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Timmermans, της Επιτρόπου Vera Jourová και του Επιτρόπου Tibor Navracsics, εκ μέρους της Κομισιόν για την πανευρωπαϊκή ημέρα μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων, η οποία εορτάζεται στην ΕΕ από το 2009.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι οι νέες γενιές Ευρωπαίων δεν έχουν ζήσει ολοκληρωτικά

ή αυταρχικά καθεστώτα, όμως αφενός η μνήμη της ιστορίας της Ευρώπης θα πρέπει να τροφοδοτήσει τη δέσμευσή μας να υπερασπιζόμαστε τις κοινές αξίες και αρχές της ΕΕ, αφετέρου η συγκεκριμένη επέτειος είναι αφορμή για "υπενθύμιση των διδαγμάτων από αυτό το σκοτεινό κεφάλαιο της ευρωπαϊκής ιστορίας".

"Στις 23 Αυγούστου 1939 η ναζιστική Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση υπέγραψαν το Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ. Το σύμφωνο αυτό σηματοδότησε την έναρξη μιας από τις πιο σκοτεινές περιόδους της πρόσφατης ιστορίας της ηπείρου μας, η οποία επέφερε τον εκτοπισμό, τα βασανιστήρια και τη δολοφονία δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων υπό ολοκληρωτικά καθεστώτα. Ενώ το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου σηματοδότησε την ήττα του ναζισμού, πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης συνέχισαν να υποφέρουν υπό άλλα ολοκληρωτικά καθεστώτα," υπενθυμίζουν οι αξιωματούχοι της ΕΕ.

Αύριο, σημειώνουν, "77 έτη μετά την υπογραφή του Συμφώνου, θα τιμήσουμε όλα τα θύματα των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων που σημάδεψαν τμήματα της Ευρώπης κατά τον 20ό αιώνα. Η πανευρωπαϊκή ημέρα μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων διατηρεί ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων και τους αποτίει φόρο τιμής. Η επέτειος θα μας υπενθυμίσει επίσης τα διδάγματα από αυτό το σκοτεινό κεφάλαιο της ευρωπαϊκής ιστορίας".

Ευτυχώς, τονίζεται στο μήνυμα, "οι νέες γενιές των Ευρωπαίων σήμερα δεν έχουν ζήσει υπό ολοκληρωτικά ή αυταρχικά καθεστώτα. Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε τις ελευθερίες μας ως δεδομένες. Ως εκ τούτου, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η δέσμευσή μας στη δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου παραμένουν πιο σημαντικές από ποτέ.

Η μνήμη της ιστορίας της Ευρώπης θα πρέπει να τροφοδοτήσει τη δέσμευσή μας να υπερασπιζόμαστε τις κοινές μας αξίες και αρχές".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα