Κομισιόν: Τα νέα κριτήρια για τον μηχανισμό έγκρισης εξαγωγών εμβολίων

Η Κομισιόν εισάγει τις αρχές της αμοιβαιότητας και της αναλογικότητας ως νέα κριτήρια για την έγκριση εξαγωγών βάσει του μηχανισμού διαφάνειας και έγκρισης για τις εξαγωγές εμβολίων COVID-19.

Η Κομισιόν προτείνει ουσιαστικά ένα νέο κανονισμό διαφάνειας εξαγωγών και εισάγει δύο αλλαγές στον υπάρχοντα μηχανισμό. Πρώτον, εκτός από τον αντίκτυπο μιας προγραμματισμένης εξαγωγής στην εκπλήρωση των εκ των προτέρων συμφωνιών αγοράς της ΕΕ (APA) με κατασκευαστές εμβολίων, τα κράτη μέλη και η Κομισιόν

ή θα πρέπει επίσης να εξετάσουν αν  η χώρα προορισμού περιορίζει τις δικές της εξαγωγές εμβολίων ή πρώτων υλών, είτε με νόμο, είτε με άλλα μέσα και αν οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα προορισμού είναι καλύτερες ή χειρότερες από την ΕΕ, ιδίως την επιδημιολογική κατάστασή της, το ποσοστό εμβολιασμού και την πρόσβασή της στα εμβόλια.

Τα κράτη μέλη και η Κομισιόν πρέπει να αξιολογήσουν εάν οι ζητούμενες εξαγωγές δεν αποτελούν απειλή για την ασφάλεια του εφοδιασμού εμβολίων και των συστατικών τους στην Ένωση.

Επιπλέον η Κομισιόν αφαιρεί 17 χώρες που προηγουμένως είχαν απαλλαγεί από το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού, αλλά συνεχίζει να εξαιρεί 92 χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

Η Κομισιόν εξηγεί ότι "αυτή η εκτελεστική πράξη είναι στοχευμένη, αναλογική, διαφανής και προσωρινή. Είναι απόλυτα σύμφωνο με τη διεθνή δέσμευση της ΕΕ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της G20, και σύμφωνα με όσα έχει προτείνει η ΕΕ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας εμπορίου και υγείας του ΠΟΕ".

Τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν να αποφασίζουν για τις αιτήσεις έγκρισης σύμφωνα με τη γνώμη της Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι από την έναρξη αυτού του μηχανισμού, 380 αιτήσεις εξαγωγής σε 33 διαφορετικούς προορισμούς έχουν δοθεί για συνολικά περίπου 43 εκατομμύρια δόσεις. Απορρίφθηκε μόνο ένα αίτημα εξαγωγής.

Οι κύριοι εξαγωγικοί προορισμοί περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο (με περίπου 10,9 εκατομμύρια δόσεις), τον Καναδά (6,6 εκατομμύρια), την Ιαπωνία (5,4 εκατομμύρια), το Μεξικό (4,4 εκατομμύρια), τη Σαουδική Αραβία (1,5 εκατομμύρια), τη Σιγκαπούρη (1,5 εκατομμύρια), τη Χιλή (1,5 εκατομμύρια), Χονγκ Κονγκ (1,3 εκατομμύρια), Κορέα (1,0 εκατομμύρια) και Αυστραλία (1,0 εκατομμύρια).

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν χρηματοδοτεί μέρος των προκαταβολικών δαπανών των παραγωγών εμβολίων υπό τη μορφή Προκαταρκτικών Συμφωνιών Αγοράς (APA).

Η χρηματοδότηση που παρέχεται θεωρείται προκαταβολή για τα εμβόλια που αγοράζονται πραγματικά από τα κράτη μέλη. Το APA είναι επομένως μια επένδυση ρίσκου εκ των προτέρων έναντι μιας δέσμευσης από την εταιρεία να προπαραγάγει, ακόμη και πριν λάβει άδεια κυκλοφορίας.

Η Κομισιόν έχει υπογράψει μέχρι τώρα APA με έξι εταιρείες (AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer, CureVac και Moderna), εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε έως και 2,6 δισεκατομμύρια δόσεις. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με δύο επιπλέον εταιρείες. Οι τέσσερις συμβάσεις με τις εταιρείες των οποίων τα εμβόλια έχουν λάβει υπό όρους άδεια κυκλοφορίας ανέρχονται σε περισσότερες από 1,6 δισεκατομμύρια δόσεις.

Η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά ότι "η ΕΕ είναι περήφανη που είναι το σπίτι των παραγωγών εμβολίων που όχι μόνο παραδίδουν στους πολίτες της ΕΕ αλλά εξάγουν σε όλο τον κόσμο. Η Κομισιόν θα εισαγάγει τις αρχές της αμοιβαιότητας και της αναλογικότητας στον υφιστάμενο μηχανισμό έγκρισης της ΕΕ. Η ΕΕ διαθέτει ένα εξαιρετικό χαρτοφυλάκιο διαφορετικών εμβολίων και έχουμε εξασφαλίσει περισσότερες από αρκετές δόσεις για ολόκληρο τον πληθυσμό. Αλλά πρέπει να εξασφαλιστεί και η έγκαιρη και επαρκής παράδοση εμβολίων στους πολίτες της ΕΕ. Κάθε μέρα μετράει."

Διαβάστε επίσης: AstraZeneca: Έκρυβαν 29εκ δόσεις στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Ρώμη
 

Keywords
Τυχαία Θέματα