Κομισιόν: Μάλλον Δεκέμβριο η συζήτηση για ορισμό εργαλειοποίησης μεταναστών

Διευκρινήσεις για την αναφορά του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά σε διαδικασία για συμπερίληψη ορισμού της εργαλειοποίησης μεταναστών στην αναθεώρηση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν, έδωσε την Τετάρτη ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα μετανάστευσης, Άνταλμπερτ Γιανς, κατά την ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο κ. Γιανς ανέφερε πως η Κομισιόν

εργάζεται εντατικά ώστε να παρουσιάσει την πρόταση της για την αναθεώρηση του Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν (σ.σ. του κώδικα για το καθεστώς διέλευσης προσώπων μέσω των εσωτερικών και εξωτερικών συνόρων του χώρου Σένγκεν) στο πλαίσιο της γενικής διαδικασίας αναθεώρησης της στρατηγικής της ΕΕ για τη λειτουργία του χώρου του Σένγκεν.

Ο κ. Γιανς επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή η συζήτηση του θέματος στο Κολέγιο των Επιτρόπων προγραμματίζεται να γίνει στις 8 Δεκεμβρίου, ωστόσο πρόσθεσε πως αυτή είναι μια ενδεικτική ημερομηνία.

Την Τρίτη ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς είχε αναφερθεί κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στο Στρασβούργο, στην συμπερίληψη ορισμού του τι αποτελεί εργαλειοποίηση μεταναστών στον κώδικα λειτουργίας του χώρου του Σένγκεν.

Ερωτηθείς για το τι περιλαμβάνουν τα μέτρα στήριξης στις χώρες της πρώτης γραμμής με την Λευκορωσία στη βάση του Άρθρου 78(3) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ τα οποία προανήγγειλε η Κομισιόν, ο κ. Γιανς τόνισε πως στόχος των μέτρων, που βρίσκονται υπό διαμόρφωση, «είναι να βοηθηθούν τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην υβριδική απειλή που αντιμετωπίζουν» και πρόσθεσε πως θα εντάσσονται στο πνεύμα και στο πλαίσιο των προτάσεων για μια νέα πολιτική για το άσυλο και τη μετανάστευση, και θα δρουν συμπληρωματικά με τη στήριξη στις ανθρωπιστικές οργανώσεις στα σύνορα με τη Λευκορωσία και τις διπλωματικές προσπάθειες αλλά και τις κυρώσεις σε εταιρίες μεταφορών ώστε να δοθεί τέλος στη παράνομη μεταφορά ανθρώπων στη Λευκορωσία.

Ο κ. Γιανς παρέπεμψε σε αναφορές της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις οποίες η Πρόεδρος της Κομισιόν είχε τονίσει πως «τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν μια τέτοια υβριδική επίθεση πρέπει να μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά» αλλά «την ίδια στιγμή, πρέπει να σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις διεθνείς τους υποχρεώσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο η κ. Φον ντερ Λάιεν είχε αναφερθεί στην πρόταση για «προσωρινά έκτακτα μέτρα στον τομέα του ασύλου και των επιστροφών» στη βάση του Άρθρου 78(3).

Ο στόχος, είχε τονίσει η κ. Φον ντερ Λάιεν, «είναι να δοθεί στήριξη στα κράτη μέλη να δημιουργήσουν τις σωστές διαδικασίες, να διαχειριστούν τις παράτυπες αφίξεις κατά γρήγορο και μεθοδικό τρόπο, κατά τρόπο σύμφωνο με τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα