Κομισιόν: Επιτακτική ανάγκη για Πανευρωπαϊκή Εγγύηση Καταθέσεων

Την επιτακτική ανάγκη για Πανευρωπαϊκή Εγγύηση των Καταθέσεων ανέδειξε με παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ - S&D) σε συζήτηση της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (μέσω τηλεδιάσκεψης), με θέμα την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, πράγμα το οποίο επικρότησαν και στήριξαν ξεκάθαρα τόσο ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής V. Dombrovskis, όσο και ο Επίτροπος P. Gentiloni, θεωρώντας την κρίση ως ευκαιρία για νέα ώθηση ενός τέτοιου σχεδίου.   

Συγκεκριμένα,

ο Κύπριος Ευρωβουλευτής επεσήμανε, μεταξύ άλλων, το παράδοξο «να αλλάζουν δραστικά οι κανόνες εποπτείας των τραπεζών, να εφαρμόζονται και να μελετώνται πρωτόγνωρα μέτρα, που πριν μερικούς μήνες ήταν εντελώς αδιανόητα (π.χ. ομόλογα κατηγορίας «σκουπίδια»/junk bonds να περιλαμβάνονται στις αγορές ομολόγων της Ευρ. Κεντρικής Τράπεζας) και άλλα εργαλεία για αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης κρίσης από την πανδημία, αλλά να παραμένει σε εκκρεμότητα το κρίσιμα σημαντικό ζήτημα ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης με το Σχέδιο Πανευρωπαϊκής Εγγύησης των Καταθέσεων». Όπως τόνισε ο κ. Μαυρίδης, κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει ένα δίκαια ανταγωνιστικό περιβάλλον με ισότιμη προστασία των καταθέσεων σε όλη την ΕΕ και ταυτοχρόνως θα αναβαθμίσει την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος και την πραγματική συνοχή της ενιαίας αγοράς στην ΕΕ.  

Στην απάντησή τους, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής αναγνώρισαν την προτεραιότητα του θέματος και συμφώνησαν στην ανάγκη επαναφοράς του στο προσκήνιο της Ευρωπαϊκής ατζέντας. Χαρακτηριστικά, ο Αντιπρόεδρος V. Dombrovskis ανέφερε ότι όντως η κρίση μπορεί να αποτελέσει λόγο για νέα ώθηση ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης με Πανευρωπαϊκή Εγγύηση των Καταθέσεων. 

Σημειώνεται ότι η Πανευρωπαϊκή Εγγύηση των Καταθέσεων αποτελεί τον τρίτο πυλώνα της Τραπεζικής Ένωσης και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα έπρεπε να είχε ήδη εφαρμοστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα