Κολιού: Το πλάνο με το οποίο θα αρχίσουμε να απλοποιούμε τα μέτρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι μίλησε η Δρ. Μαρία Κολιού, η οποία σχολίασε την ενδεχόμενη κατάργηση του SafePass αλλά και τις χαλαρώσεις που τίθενται στο τραπέζι.

Η κ. Κολιού σημείωσε πως το γεγονός πως τις τελευταίες δύο μέρες έχει αρχίσει να πέφτει το ποσοστό θετικότητας, δείχνει ότι αρχίσαμε και πάλι να κατηφορίζουμε την καμπύλη προς τα κάτω όσο αφορά την δραστηριότητα του ιού στην κοινότητα.

«Η πληρότητα των νοσοκομείων από άποψη εισαγωγών νοσηλευμένων ασθενών είναι

μεν ψηλή αλλά αντιμετωπίσιμη, ενώ από την άλλη οι εντατικές φαίνεται ότι δεν θα επιβαρυνθούν ιδιαίτερα, τουλάχιστον όπως δείχνουν οι ενδείξεις», τόνισε.

Πρόσθεσε επίσης ότι παρόλο που έχουμε πάρα πολλά ποσοστά στην κοινότητα δεν φαίνεται να προκαλούν βαριά νόσο, ένα φαινόμενο το οποίο έζησαν και σε άλλες χώρες.

«Αυτό σημαίνει ότι ίσως να μπορούμε να αρχίσουμε πλέον να βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά και να αλλάξει και τρόπος επιτήρησης. Όμως αυτά δεν θα γίνουν από μία μέρα στην άλλη. Θα μπει ένα πλάνο και ανάλογα πως θα προχωρούν τα πράγματα θα αρχίσουμε σιγά σιγά να απλοποιούμε καταστάσεις» σημείωσε.

Κληθείσα να δώσει κάποια παραδείγματα απλοποίησης των καταστάσεων, η κ. Κολιού είπε πως μπορούμε να ξεκινήσουμε από την αφαίρεση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και από εκεί και πέρα θα αρχίσει η μείωση των rapid test που γίνονται, δηλαδή να γίνουν πιο στοχευμένα σε ανθρώπους που είναι πιο συμπτωματικοί. Πρόσθεσε επίσης, τα τεστ σε μαθητές σχολείου και στους εργασιακούς χώρους θα πρέπει να απλοποιηθούν σε κάποια φάση και στο τέλος να καταλήξουμε να ελέγχουμε τους συμπτωματικούς ούτως ώστε να έχουμε μια εικόνα κυρίως για τα νοσοκομεία μας.

Σχολιάζοντας εάν πρέπει να αγχωνόμαστε για την καινούργια μετάλλαξη που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κ. Κολιού είπε ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να δούμε αν μας ανησυχεί ή όχι γιατί ήδη οι ερευνητές που την μελέτησαν λένε πως τέτοιες παραλλαγές εμφανίζονται αλλά διαρκούν μερικές βδομάδες. Παρόλο που φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική από υφιστάμενη.

«Αν τελικά δεν είναι βραχύβια και δεν εξαφανιστεί μετά από κάποιες βδομάδες πιθανότατα και αυτή να επικρατήσει και να μας απασχολήσει ακόμη λίγο. Δεν ξέρουμε ούτε πόσο σοβαρό είναι ούτε αν είναι πιο σοβαρή από αυτές που επικρατούν τώρα», κατέληξε η κ. Κολιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κολιού,koliou