«Κοινωνική πολιτική μέσω “bad bank” αλλά προσεκτικά»

Την άποψη ότι το κράτος θα πρέπει να ασκήσει κοινωνική πολιτική μέσω της δημιουργίας μιας «κακής τράπεζας» για τα προβληματικά δάνεια, εξέφρασε ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριος Κληρίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA, ο κ. Κληρίδης επισήμανε ότι ένας τέτοιος φορέας δεν θα απορροφήσει το σύνολο των δανείων, αλλά μόνο τα προβληματικά, τα οποία ανέρχονται στα 21 δισ., ενώ υπενθύμισε

ότι το κυπριακό χρέος ανέρχεται στα 17 δισ. ευρώ.

«Αν προσθέσουμε και τα 21 δισ. ευρώ από πάνω, θα καταρρεύσει το κράτος. Αν θα κάνουμε μια κακή τράπεζα ή μια εταιρία διαχείρισης προβληματικών στοιχείων, θα πρέπει να την κάνουμε με φειδώ, στοχευμένα και εκεί που το κράτος θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική», τόνισε, σημειώνοντας ότι μια τέτοια πολιτική δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρος των μετόχων των τραπεζών και δη και όσων βρέθηκαν με μετοχές λόγω του κουρέματος.

Σημείωσε δε ότι ένας τέτοιος φορέας θα πρέπει να απορροφήσει στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, σε συνδυασμό με κάποια άλλα στοιχεία σωστής κοινωνικής πολιτικής, υπολογίζοντας τη συναλλακτική συμπεριφορά πριν την κρίση, τη συνέπεια και το συνολικό του προφίλ.

Αναφερόμενος στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο ζήτημα, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι βλέπουν το ΑΕΠ να έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, την κατανάλωση να ανθεί και διερωτώνται πώς γίνεται οι μισοί δανειολήπτες να μην πληρώνουν.

«Εκεί είναι που πρέπει να απαντήσουμε στην Ευρώπη ότι “κάτι κάνουμε” για να προστατεύσουμε το σύστημα», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις λύσεις που υπάρχουν, σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη η επίλυση του προβλήματος θα πάρει αρκετό χρόνο, βλέποντας ακόμα και ορίζοντα 20ετίας.

«Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι ο επόπτης μπορεί να μην θέλει να μας αφήσει 20 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι για να τον πείσουμε, θα πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε κάποια πράγματα. Δεν μπορεί η δικαστική διαδικασία να παίρνει 10 χρόνια για να μπορέσει να γίνει η εκποίηση ενός ακινήτου. Πρέπει να κοιτάξουμε τι κάνουμε με το δικαστικό σύστημα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγάλο ύψος των κόκκινων δανείων αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, στο οποίο μάλιστα θα πρέπει να βρεθούν λύσεις ακόμα και μέχρι τα μέσα του έτους.

Ερωτηθείς αν οι κυπριακές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν τα κεφάλαια, ώστε να μπορέσουν να γίνουν διαγραφές δανείων, ο κ. Κληρίδης απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

«Αν ακούσει κάποιος ότι οι τράπεζες διαγράφουν δάνεια, θα αρχίσει να μην πληρώνει, ώστε να μπορέσει να πάρει κι εκείνος τη διαγραφή. Αυτό θα είναι καταστροφή», είπε, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν θέματα διαφάνειας, με τις τράπεζες να μην γνωρίζουν ποιος έχει στην πραγματικότητα χρήματα.

«Δεν μπορούν να το δουν, υπάρχει προστασία προσωπικών δεδομένων. Άρα η τράπεζα πρέπει να κάνει ένα είδος διαπραγμάτευσης με τον δανειολήπτη, για να καταλάβει αν πραγματικά μπορεί να πληρώσει ή όχι», σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία.

Όσον αφορά στην κατηγοριοποίηση των δανειοληπτών, σύμφωνα με τον κο Κληρίδη τα μισά περίπου δάνεια είναι χαρακτηρισμένα ως «μη βιώσιμα» ή άλλως «τερματισμένα», με τα ποσά να είναι τεράστια.

Keywords
Τυχαία Θέματα