Κοινωνική επανένταξη νεαρών από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού

Ο Συμβουλευτικός οργανισμός Eurosuccess Consulting, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό έργο CHANGING YOUTHstories - Mapping risks , diagnosing needs and modelling multimodal intervention towards personal growth and social inclusion of young people in difficult situations, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ (Δράση KA2) και έχει ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του 2016. Το CHANGING YOUTHstories είναι αποτέλεσμα μιας νεοσύστατης στρατηγικής

συνεργασίας μεταξύ πέντε εταίρων οργανισμών από τέσσερις Ευρωπαϊκές χώρες, με απώτερο στόχο να βοηθήσουν άτομα με προβληματικό παρελθόν να επανενταχθούν στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας.

Τι είναι το έργο CHANGING YOUTHstories;

Το έργο CHANGING YOUTHstories έχει ως στόχο την προώθηση της προσωπικής ανάπτυξης, την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης και τη διευκόλυνση της επαγγελματικής ένταξης των νέων που ανήκουν ομάδες υψηλού κινδύνου. Αυτό θα καταστεί δυνατό, μέσω του σχεδιασμού και της πιλοτικής εφαρμογής ενός πλαισίου που βάση του θα είναι η διάγνωση μέσω συγκεκριμένων υποθέσεων και πολυτροπικών παρεμβάσεων, που θα προωθούν την ενδυνάμωση και την ενεργό συμμετοχή των εν λόγω νέων.

Το έργο εστιάζει την προσοχή του σε νεαρούς που εμπλέκονται ή προέρχονται από ομάδες υψηλού κινδύνου. Για την κοινοπραξία οι νέοι από τις συγκεκριμένες ομάδες αποτελούν μια μεγάλη κατηγορία, που καλύπτει διάφορα είδη περιπτώσεων όπως οι νέοι μετανάστες ή πρόσφυγες, οι νέοι που εγκαταλείπουν νωρίς το σχολείο, ή/και με αντιθετική συμπεριφορά, ή/και που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα, ή/και άτομα που είναι τοξικομανείς. Συνήθως η κατάσταση που βρίσκονται ή βρίσκονταν οι νέοι επηρεάζει αρνητικά την μελλοντική τους ανέλιξη, το να μπορούν να εργαστούν και να μπορούν να αναπτύξουν τις ικανότητες και δεξιότητες τους. Η προτεινόμενη προσέγγισή είναι συστημική και πολυεπίπεδη, δηλαδή εμπλέκει ολιστικά τόσο τους νέους όσο και τα υπόλοιπα άτομα και οργανισμούς/σύνολα τα οποία ανήκουν στο περιβάλλον τους.

Η κοινοπραξία του έργου

Το καινοτόμο αυτό ευρωπαϊκό έργο συντονίζει ο οργανισμός Re-education Centre Buzias στη Ρουμανία, και φέρνει κοντά εταίρους από την Κύπρο (Eurosuccess Consulting), την Ελλάδα (Society for the Advancement of Research in Human Relations), τη Ρουμανία (Fundatia Judeteana Pentru Tineret Timis) και την Ιταλία (Eughenia Società Cooperativa Sociale). Οι οργανισμοί αυτοί έχουν εκτενή πείρα σχετικά με την επανένταξη ατόμων από τις υψηλού κινδύνου ομάδες στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας, αφού έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε διάφορα ευρωπαϊκά έργα με παρόμοιους στόχους και σκοπούς.

Προκαταρκτική συνάντηση με εμπειρογνώμονες στη Λευκωσία

Με την δημοσιοποίηση του έργου από την Eurosuccess Consulting, ενδιαφέρθηκαν άμεσα και ενεργά διάφοροι σχετικοί Οργανισμοί και Φορείς για εμπλοκή. Συγκεκριμένα, οι Διευθύνσεις του Τμήματος Φυλακών Κύπρου, της Θεραπευτικής Κοινότητας «Αγία Σκέπης» και του Συστήματος Νέας Μαθητείας, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, οι οποίοι διέθεσαν έμπειρο και προσοντούχο προσωπικό για τις ανάγκες του έργου.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 20/01/2017, διεξήχθη η προκαταρτική συνάντηση με τους πιο πάνω εμπειρογνώμονες, στην Λευκωσία. Στην συνάντηση έγινε παρουσίαση τόσο των στόχων του έργου όσο και των διαφόρων δράσεων που θα λάβουν χώρα στα πλαίσια του συγκεκριμένου έργου, αλλά και ενημέρωση για τα επικείμενα αποτελέσματα του έργου. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η εκπαιδευτική 10ήμερη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον ερχόμενο Μάρτιο, που σκοπό θα έχει την συνάντηση όλων των εμπειρογνωμόνων από τις χώρες της κοινοπραξίας του έργου και την εκπαίδευση τους στα πλαίσια του έργου. Μετά την εκπαίδευση τους, οι εμπειρογνώμονες θα είναι σε θέση να μεταφέρουν την γνώση που προσκόμισαν τόσο στην δική τους υπηρεσία και λοιπούς εκπαιδευτές, όπως επίσης στους νέους οι οποίοι ανήκουν στην ομάδα-στόχο του έργου και οι οποίοι θα λάβουν σχετική εκπαίδευση.

Φιλοδοξίες του έργου

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου (01/09/2016 – 31/08/2018), καθώς επίσης και μετά το τέλος του, το έργο θα επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα στις προαναφερόμενες ομάδες-στόχους, σε εθνικό αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, και θα προσφέρει επίσης την ευκαιρία για περεταίρω διάδοση των αποτελεσμάτων του.

Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο , CHANGING YOUTHstories παρακαλείστε όπως επικοινωνήσετε με την Eurosuccess Consulting στο τηλέφωνο 22 420 110 ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οργανισμού www.eurosc.eu

Keywords
Τυχαία Θέματα