Δήλωση θα αναγνώσει ο Μπαν Κι-μουν μετά την τριμερή

Δήλωση για το Κυπριακό θα αναγνώσει μετά την αυριανή τριμερή σύνοδο στη Νέα Υόρκη ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, έχοντας στο πλευρό του τους δύο ηγέτες.

Μετά την προπαρασκευαστική συνάντηση που είχαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η κυπριακή αποστολή, με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ

Έσπεν Μπαρθ Έιντε και της ειδικής αντιπρόσωπου Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, και σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, αύριο μετά τη 45λεπτη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ θα υπάρξει δήλωση από τον Μπαν Κι-μουν, έχοντας στο πλάι του τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ενώ αμέσως μετά θα εκδοθεί ένα εκτενέστερο κείμενο, ως αποτέλεσμα της συνάντησης (read out).

Σκοπός της Κυπριακής πλευράς είναι μέσα από το εν λόγω κείμενο να αποτυπωθούν, από τη μία η πρόοδος και από την άλλη να ξεκαθαρίσουν οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στα κρίσιμα κεφάλαια του Κυπριακού, δηλαδή το εδαφικό, η ασφάλεια, οι εγγυήσεις και το περιουσιακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινωθεί η εντατικοποίηση των συνομιλιών των δύο ηγετών εντός του Οκτωβρίου, ενώ δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε δέσμευση προκειμένου να επανέλθουν ο ΠτΔ και ο κατοχικός ηγέτης στον ΓΓ του ΟΗΕ για ενημέρωση.

Εν τω μεταξύ, με την κα Σπέχαρ ξεκίνησε η συζήτηση για το πρόγραμμα επαφών των δύο ηγετών μετά την επιστροφή τους από τις ΗΠΑ. Βεβαίως, μετά τη συνάντηση, υπήρξε συνάντηση προετοιμασίας της κυπριακής ομάδας εν όψει της αυριανής τριμερούς, ενώ αύριο αμέσως μετά την τριμερή ο ΠτΔ θα προχωρήσει σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

Επιπλέον, το πολύγωνο επαφών των εγγυητριών δυνάμεων που γίνεται αυτή τη στιγμή στη Νέα Υόρκη, έχει σκοπό να συνδυάσει τις δύο θέσεις που αφορούν στην ασφάλεια και στις εγγυήσεις, ενώ εκφράζεται αισιοδοξία ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, χωρίς να υπάρχουν επί του συγκεκριμένου μέχρι στιγμής απτά αποτελέσματα.

Τέλος, ο κ. Έιντε εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η αυριανή θα είναι μια πολύ σημαντική συνάντηση, ενώ σε συγκεκριμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, λέγοντας ότι η διαδικασία παραμένει υπό την αιγίδα των δύο ηγετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα