Πώς η επόμενη μέρα στην Ιταλία επηρεάζει Κύπρο και Τουρκία

Συνεχίζεται η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία, με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Ρώμης Κάρλο Κοταρέλι να ετοιμάζει τη λίστα με τα ονόματα των Υπουργών της υπηρεσιακής κυβέρνησής του. Ο πρώην αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που έχει κληθεί να σχηματίσει Κυβέρνηση, εργάστηκε για έξι χρόνια στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα της Τράπεζας της Ιταλίας και για ένα χρόνο στην πολυεθνική ενεργειακή εταιρεία ENI που δραστηριοποιείται στην

ΑΟΖ της Κύπρου. Η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις, βασικότερη των οποίων είναι η διαχείριση της οικονομίας, αλλά και η αποκατάσταση του κύρους της Ιταλίας και της ENI στην Ανατολική Μεσόγειο όπου δραστηριοποιείται ο ιταλικός Κολοσσός. Η Ιταλία είναι άμεσα ενδιαφερόμενη και για τον αγωγό East-Med, που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της περιοχής στην ιταλική αγορά.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της κρίσης στην κυπριακή ΑΟΖ τον Φεβρουάριο του 2018 και την αποχώρηση του γεωτρύπανου SΑΙPEM 12 000 μετά από το τουρκικό «μπλόκο» στο οικόπεδο 3, υπήρξε μεγάλο κύμα δυσαρέσκειας και κριτικής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη στάση της Κυβέρνησης του Ματέο Ρέτζι, η οποία δεν στήριξε έμπρακτα την ΕΝΙ έναντι της Τουρκίας. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν, πάντως, πως ο σχηματισμός νέας Κυβέρνησης στην Ιταλία με συμμετοχή του Γραμματέα της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι θα έχει μια πιο εχθρική αντιμετώπιση προς την Τουρκία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την Ανατολική Μεσόγειο και το ενεργειακό πρόγραμμα της ΕΝΙ.

Σαλβίνι εναντίον Τουρκίας

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μετέο Σαλβίνι είναι πολέμιος της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και είχε δηλώσει το 2016, σε ομιλία του στην Ευρωβουλή, χαρακτηριστικά: «Πώς μπορεί κανείς να σκεφτεί να συμπεριλάβει την Τουρκία στην Ευρώπη, όταν ο πρωθυπουργός της (Ερντογάν) είπε ότι η ισότητα των γυναικών και ανδρών είναι αντίθετη στη φύση και ο αντιπρόεδρός της δήλωσε πριν από δύο χρόνια ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να γελούν ή να κάνουν τίποτα για να διεγείρουν ή να προκαλούν άλλους δημόσια; Πιστεύει κανείς σε αυτό το κτίριο ότι η Ευρώπη πρέπει να περιλαμβάνει ανθρώπους που μεταχειρίζονται γυναίκες με αυτό τον τρόπο; Φοβάμαι ότι αυτό είναι ντροπιαστικό. Αξιολύπητο […]! Κατά τη γνώμη μου, έως ότου η Τουρκία θα σεβαστεί τα πολιτικά δικαιώματα, δεν είναι και ποτέ δεν θα είναι μέρος της πολιτισμένης Ευρώπης».

«Ας δώσουμε αυτά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ στους άνεργους Ευρωπαίους, όχι στο τουρκικό καθεστώς που, αντί να χρησιμοποιεί αυτά τα λεφτά για τις γυναίκες και τους πρόσφυγες, τα χρησιμοποιεί για να κλείσει τις εφημερίδες», πρόσθεσε.

Ανησυχούν και οι Τούρκοι

Από την πλευρά τους και οι Τούρκοι φαίνεται να ανησυχούν στο ενδεχόμενο σχηματισμού Κυβέρνησης μεταξύ της Λίγκας του Βορρά και του Κινήματος των 5 Αστέρων. Αυτό διαφαίνεται και μέσα από άρθρα στον τουρκικό Τύπο, με την εφημερίδα Daily Sabah να ισχυρίζεται πως το μόνο πράγμα που ενώνει τη Λίγκα του Βορρά με το Κίνημα των 5 Αστέρων είναι το μίσος εναντίον των μεταναστών. «Η Ιταλία, σε αντίθεση με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, δεν έχει μια χώρα να στείλει τους ανεπιθύμητους μετανάστες. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας πολύ περίεργης κυβέρνησης συνασπισμού στην Ιταλία. Σε αντίθεση με τα φασιστικά κινήματα, η κυβέρνηση αυτή κέρδισε τις δημοκρατικές εκλογές και ανέλαβε την εξουσία εξολοκλήρου νόμιμα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Στενοί οι δεσμοί

Σε κάθε περίπτωση, Ιταλία και Τουρκία διατηρούν εμπορικές, οικονομικές, αλλά και στρατιωτικές σχέσεις, οι οποίες δύσκολα μπορούν να αλλάξουν σε δραματικό βαθμό. Η ιταλική εταιρεία Leonardo συνεργάζεται με τις τουρκικές εταιρείες για την παροχή αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας, για το έργο MELTEM-III και το σύστημα επιτήρησης ραντάρ μεγάλης εμβέλειας Selex RAT-31DL. Σε αντίθεση με τη Γερμανία, η οποία επιβάλλει αυστηρούς κανόνες στη χρήση των αρμάτων μάχης Leopard 2A4 που δόθηκαν στην Τουρκία (όπως έπραξε στο Αφρίν), η Ιταλία δεν θέτει προϋποθέσεις στη χρήση στρατιωτικού εξοπλισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα