Κ.Μαυρίδης: «Η Λιθουανία είναι εντός της ΕΕ η Κύπρος όχι;»

Σε μια άκρως αποκαλυπτική πληροφορία προέβη στο «Sigmalive», ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, μέλος της ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο, Κώστας Μαυρίδης, που αφορά την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε), απέναντι στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα η συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης EE-Τουρκίας (1995) διέπει της εμπορικές σχέσεις Τουρκίας (εισαγωγές και εξαγωγές) με το σύνολο των κρατών-μελών, με σοβαρές οικονομικές προεκτάσεις.

Είπε «όχι» στην

Κύπρο

Όπως είναι γνωστο η Ε.Ε.  αποτελεί με διαφορά τον μεγαλύτερο εισαγωγέα τουρκικών προϊόντων και η Γερμανία τον μεγαλύτερο εξαγωγέα της Τουρκία. Με την ένταξη δέκα νέων κρατών- μελών στην ΕΕ (2004), η υποχρέωση της Τουρκίας να επεκτείνει  την συμφωνία και στα νέα κράτη υπογράφηκε επίσημα με το πρόσθετο πρωτόκολλο (Ιούλιο 2005) της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, αλλά η Τουρκία δημοσιοποίησε αμέσως μετά, την άρνησή της, να την εφαρμόσει με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Από πλευράς της τότε η Κυπριακή Κυβέρνηση έθεσε θέμα και η ΕΕ ομόφωνα ξεκαθάρισε την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει πλήρως και χωρίς διακρίσεις την Τελωνειακή Ένωση, αναγνωρίζοντας έτσι την Κυπριακή Δημοκρατία, να αποσύρει οποιαδήποτε εμπόδια στο ελεύθερο εμπόριο ή στα μέσα συγκοινωνίας, υποδεικνύοντας επιπλέον ότι πρόκειται για συμβατική υποχρέωση (όχι απλά πολιτική).

Σύμφωνα με τα όσα μας ανέφερε ο Ευρωβουλευτής, λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης της Τουρκίας να συμμορφωθεί, η ΕΕ επέβαλε ομόφωνα πάγωμα οκτώ κεφαλαίων από της ενταξιακές της (2006) κι έκτοτε την Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί, χωρίς άλλη ενέργεια δυστυχώς από την Κύπρο.

Σε ποιες ενέργειες προέβη ο Κώστας Μαυρίδης

«Τον Ιούλιο 2015, εν μέσω της συνεχιζόμενης παραβίασης της συμβατικής υποχρέωσης βάσει της Τελωνειακής Ένωσης-ΕΕ, δήλωνα στην ΕΕ στην παρουσία αρμοδίων της Κύπρου: «Η Τουρκία επιβάλλει οικονομικό εμπάργκο στην Κύπρο με αποτέλεσμα την ζημιά της εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές της Κύπρου και ευρύτερα της ΕΕ, πράγμα που παραβιάζει της υποχρεώσεις της της την ΕΕ αλλά και σχετικούς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.»  Η Κυπριακή Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία δημόσια σιωπούσαν και ιδιωτικά … «δυσφορούσαν», ανέφερε.

Για την Κίνα ωστόσο «κινήθηκαν τα νήματα»

Πρόσθεσε μάλιστα πως σε πρόσφατο γεγονός και συγκεκριμένα στις 27 Ιανουαρίου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προσέφυγε «στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Κίνας λόγω εμπορικών πρακτικών της που εισάγουν διακρίσεις εις βάρος της Λιθουανίας» και που «φαίνεται να βλάπτουν την Λιθουανία και αλλού στην ΕΕ.» 

Ο αρμόδιος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής  πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να δράσει ταχύτατα διότι από «τον Δεκέμβριο του 2021 η Κίνα άρχισε να περιορίζει ή να εμποδίζει (de facto) της εισαγωγές και εξαγωγές» από και της την Λιθουανία. Αν η προσφυγή δεν αποδώσει εντός 60 ημερών, η ΕΕ θα αποφανθεί επί του θέματος μέσω ειδικής ομάδας.

Ο Κώστας Μαυρίδης διερωτήθηκε γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ανάλογη ενέργεια και για την Τουρκία που δρα σε βάρος της Κυπριακής δημοκρατίας. Ωστόσο κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν έγινε αλλά αντιθέτως όπως αποκάλυψε «είμαστε στο 2022 χωρίς οποιοδήποτε σχετικό μέτρο για συμμόρφωση της Τουρκίας, γίνονται κατά καιρούς συζητήσεις για … αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας!».

Τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας: Είναι η Κύπρος εντός ΕΕ; 

Σε έντονο ύφος ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ δήλωσε τέλος πως «στην περίπτωση της Λιθουανίας η ΕΕ κινήθηκε ταχύτατα. Αν στην Κύπρο περιοριστούμε απλώς στα περί υποκρισίας και συμφερόντων στην ΕΕ για  … εσωτερική μας εκτόνωση, θα έχουμε χάσει το πολιτικό νόημα για την ευθύνη των Κυπριακών Κυβερνήσεων αλλά και τις δυνατότητές μας. Για τους κυβερνητικούς αρμόδιους, προφανώς δεν είμαστε ως Κύπρος στην ΕΕ. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η … «προσαρμοστικότητα» τους, η οποία βολεύει συγκεκριμένους εταίρους και κατ΄επέκταση  το τουρκικό καθεστώς, αλλά καταβαραθρώνει την Κύπρο;»

Keywords
Τυχαία Θέματα