Κλιματιστικά, GCE και ΟΑΠ απασχόλησαν στη δημοσιογραφική εκπαιδευτικών

Το ζήτημα που προέκυψε μετά την απόφαση των δημόσιων Πανεπιστημίων, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και Πανεπιστημίου Κύπρο να δώσουν τις αδιάθετες θέσεις σε επιτυχόντες διεθνών εξετάσεων (π.χ. GCE) αλλά και το ζήτημα που προέκυψε με την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης (ΟΑΠ), ήταν δύο από τα σημαντικότερα θέματα στα οποία αναφέρθηκαν κατά διάρκεια της σημερινής Δημοσιογραφικής Διάσκεψης των εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Τα GCE
Όσον αφορά τις

διεθνείς εξετάσεις, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας επανέλαβε για άλλη μια φορά τα όσα σημείωσαν στην ανακοίνωσή τους για την σχετική απόφαση, χαρακτηρίζοντάς τη για άλλη μια φορά αυθαίρετη και παράνομη.

«Βάσει του νόμου, οι αδιάθετες θέσεις αφορούν το 14% των μαθητών οι οποίοι με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, όπως τα σοβαρά προβλήματα υγείας, αποκτούν αυτές τις θέσεις. Η απόφαση αυτή είναι παράνομη, έναντι του νόμου που αφορά τις Παγκύπριες εξετάσεις», είπε ο κ. Χαζτησάββας.

Πρόσθεσε επίσης, πως καλούν τους Πρυτάνεις των δύο Πανεπιστημίων, να δώσουν στη δημοσιότητα τις θέσεις και α τμήματα στα οποία οι θέσεις αυτές παραμένουν αδιάθετες ακόμα και μετά την Γ κατανομή. Ζητάμε, να τερματιστούν οι παρανομίες και απαιτούμε από τον υπουργό Παιδείας και τα κόμματα τα τοποθετηθούν επί του θέματος, όπως επίσης ζητάμε από τον Γενικό Εισαγγελέα να εξετάσει το ζήτημα. Επιπλέον, το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή».

Από πλευράς του ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου, σημείωσε πως αυτό που προέχει είναι να προστατέψουμε τους μαθητές.

«Πρέπει να προστατέψουμε τους μαθητές του δημόσιου όπως και κάποια ιδιωτικά σχολεία που προετοιμάζουν τα παιδιά για τις Παγκύπριες εξετάσεις. Εκφράζουμε την λύπη μας που λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς να δημιουργούνται προβλήματα», είπε.

Επί του ζητήματος αναμένεται να τοποθετηθούν το επόμενο διάστημα και οι οργανώσεις ΠΟΦΕΝ και ΠΣΕΜ.

Η ΟΑΠ
Από την άλλη, τις εκπαιδευτικές οργανώσεις απασχόλησε τον τελευταίο μην και τα όσα έπληξαν με την ανασύσταση της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης αλλά και την παραβατικότητα στα σχολεία.

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, σημείωσε πως «οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αλλά και οι γονείς είχαμε παραδώσει στο Υπουργείο Παιδείας τις εισηγήσεις μας σχετικά από τον Μάρτιο. Ωστόσο, διαφάνηκε ότι πολλά από όσα προτείναμε δεν θα γίνονται αλλά με έναν άλλο τρόπο έχει ξηλωθεί μια Ομάδα».

«Η Ομάδα αυτή χρειάζεται ενίσχυση αντί αυτού έχει ξηλωθεί ένα μήνα πριν ανοίξουν τα σχολεία προσπαθώντας μάλιστα ο υπουργός να πείσει ότι η Ομάδα έχει ανασυσταθεί παρόλα αυτά οι ανησυχίες μας εντάθηκαν μετά την ανακοίνωση των στοιχείων. Για ακόμη μια φορά εκφράζουμε την ανησυχία μας, Η σχολική χρονιά ξεκινάει και δεν πρέπει να κάνουμε βήματα προς τα πίσω», είπε.

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, ωστόσο ανέφερε πως υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία για τις παραιτήσεις, «παραμένει ο ίδιος ο αριθμός και γίνεται αναζήτηση περισσότερου αριθμού των εκπαιδευτικών ψυχολόγων».

Τα κλιματιστικά
Άλλο ένα θέμα που απασχόλησε τις σημερινές αναφορές στη διάσκεψη των εκπαιδευτικών αφορούσε την τοποθέτηση κλιματιστικών, με το πρόεδρο της ΠΟΕΔ να προσθέτει πως υπάρχουν μέρες που οι θερμοκρασίες είναι απαγορευτικές όχι μόνο για τις σχολικές αίθουσες αλλά και για να γίνει μάθημα σ΄ αυτές.

«Αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητήσουμε», είπε.

Τέλος, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις εξέφρασαν την δυσφορία τους για την καθυστέρηση που προέκυψε στην ανακοίνωση των μετακινήσεων και μεταθέσεων των εκπαιδευτικών οργανώσεων.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα