Κλέβουν κωδικούς πρόσβασης Κυπρίων χρηστών-Μέτρα προστασίας

Στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι» φιλοξενήθηκε ο ειδικός για θέματα ασφάλειας διαδικτύου Ντίνος Παστός και επεκτάθηκε επί της νέας απάτης που προκαλεί πονοκέφαλο στους Κύπριους πολίτες, αφού, μέσω παραπλανητικού mail, επιτήδειοι ζητούν λύτρα από ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Παστός, πρόκειται για μία νέα καλοστημένη απάτη, μέσα από την οποία επιτήδειοι αποστέλλουν

ηλεκτρονικό μήνυμα σ’ ανυποψίαστους πολίτες, αναφέροντάς τους ότι κατέχουν κωδικούς πρόσβασής τους σε διάφορους ιστοτόπους, καθώς και άλλα προσωπικά τους στοιχεία.

Μάλιστα, για να γίνει πιστευτό από τον χρήστη του διαδικτύου ότι όντως οι επιτήδειοι κατέχουν προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης, αποστέλλουν σ’ αυτόν έναν κωδικό του που όντως χρησιμοποιεί.

Το πιο πιθανόν, τα εγκληματικά στοιχεία να κατάφεραν να εξασφαλίσουν τον εν λόγω κωδικό μετά τις πρόσφατες διαρροές προσωπικών στοιχείων χρηστών του διαδικτύου.

Έτσι, οι επιτήδειοι, με τη μέθοδο του εκφοβισμού, υποδεικνύουν στους χρήστες ότι, αν δεν θέλουν να συνεχιστεί η διαρροή προσωπικών τους στοιχείων, θα πρέπει να τους πληρώσουν με bitcoin.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δε φαίνεται να έγινε κάποια πληρωμή στα εγκληματικά αυτά στοιχεία, από την κυπριακή αγορά.

Ο πιο ασφαλής τρόπος για να προστατευθούμε από αυτές τις απάτες, είναι τρία βασικά στοιχεία σ’ ό,τι αφορά στους προσωπικούς κωδικούς:

Α) Συνεχείς αλλαγές κωδικών
Β) Χρήση «δυνατών» κωδικών που δεν μπορούν να προβλεφθούν
Γ) Χρήση διαφορετικών κωδικών πρόσβασης για διαφορετικούς ιστοτόπους.

Keywords
Τυχαία Θέματα