«Κλείστε τα τηλέφωνά σας» - Τα δίκτυα επικοινωνίας ως στόχοι Ουκρανών-Ρώσων

Ουκρανοί στρατιώτες έχουν περιγράψει τους κινδύνους από τη χρήση κινητού τηλεφώνου στην πρώτη γραμμή στη σύγκρουση με Ρώσους.

"Όταν ακούτε ένα drone, έχετε περίπου πέντε δευτερόλεπτα για να αφήσετε τη θέση σας και να τρέξετε. Ο πύραυλος θα πετάξει τόσο γρήγορα."

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιούνται πλέον ως πολεμικό όργανο στην τρέχουσα σύγκρουση, καθώς κάθε πλευρά παρακολουθεί τα τηλέφωνα των στρατιωτών.

Για το πώς παρακολουθούνται τα τηλέφωνα στο πεδίο της μάχης, αφιερώνει σχετικό ρεπορτάζ του SkyNews.

 

Είναι επίσης πιθανό ορισμένα

συστήματα να μπορούν να προσδιορίσουν απευθείας τη θέση του τηλεφώνου όταν οι προσομοιωτές συνδέονται σε αυτά, για παράδειγμα με πρόσβαση στο εσωτερικό σύστημα GPS του τηλεφώνου.

Όποια μέθοδος και αν χρησιμοποιηθεί - και οι πιο μικρές λεπτομέρειες είναι στρατιωτικά μυστικά - όλα τελειώνουν με τον εχθρό να αποκτά μια αρκετά ακριβή τοποθεσία για όποιον χρησιμοποιεί το τηλέφωνο.

Στην Ουκρανία, είναι γνωστό ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Leer-3 - που αποτελείται από δύο drones και ένα φορτηγό διοίκησης - ως μέσο για τον εντοπισμό των ουκρανικών δυνάμεων.

Αυτό το σύστημα μπορεί να πάρει περισσότερα από 2.000 τηλέφωνα σε εμβέλεια 3,7 μιλίων, επιτρέποντας ενδεχομένως την εύρεση μιας ολόκληρης σειράς εχθρικών θέσεων.

Οι ουκρανικές δυνάμεις πιστεύεται ότι χρησιμοποιούν παρόμοια τεχνολογία. Στα μέσα Μαρτίου, αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στους New York Times ότι τουλάχιστον ένας Ρώσος στρατηγός σκοτώθηκε μετά από ένα τηλεφώνημα που έκανε με κινητό τηλέφωνο που ελήφθη από την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών.

Η παρουσία αυτών των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου σήμαινε ότι το χτύπημα στο σπίτι έχει γίνει «η ψηφιακή εκδοχή του απρόσεκτου ανάμματος ενός τσιγάρου τη νύχτα», σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Προέτρεψε μάλιστα τον ουκρανικό στρατό να δώσει συμβουλές στους στρατιώτες του όταν πολεμούσαν τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, που αναφέρονται παρακάτω.

Διαταγή Στρατού Ουκρανίας

1. Αφήστε τη δική σας κάρτα SIM στο σπίτι.

2. Το καλύτερο μέρος για να αποκτήσετε μια κάρτα SIM είναι η ίδια η ζώνη σύγκρουσης.

3. Εάν σκοπεύετε να κάνετε ένα τηλεφώνημα, περπατήστε τουλάχιστον 400-500 μέτρα μακριά από τις θέσεις της ομάδας.

4. Μην φεύγεις μόνος, πάρε μαζί σου έναν ένοπλο φίλο για να σε καλύψει.

5. Το καλύτερο μέρος για να πραγματοποιήσετε ένα τηλεφώνημα είναι σε τοποθεσίες με πολλούς πολίτες, κατά προτίμηση σε πόλεις που απελευθερώθηκαν πρόσφατα.

6. Να έχετε πάντα το τηλέφωνό σας απενεργοποιημένο. Η ζωή σου εξαρτάται από αυτό. Οι πύραυλοι Grad θα χτυπήσουν ολόκληρη την ομάδα σας.

7. Μην δέχεστε κωδικούς ή κάρτες αναπλήρωσης από τους ντόπιους. Η νεαρή γυναίκα που σας έφερε μια κάρτα αναπλήρωσης από το γειτονικό χωριό μπορεί να εργάζεται για τον εχθρό. Αυτή τη στιγμή η FSB και η SBU πρέπει να επεξεργαστούν τεράστιες ποσότητες δεδομένων για να αναγνωρίσουν τα κινητά τηλέφωνα των δικών μας ανθρώπων και του εχθρού. Μην διευκολύνετε τη δουλειά τους.

8. Προσέχετε τους συντρόφους σας – ένας φίλος τηλεφωνεί στην κοπέλα του και περίπου μία ώρα αργότερα η θέση σας βομβαρδίζεται ή δέχεται επίθεση.

9. Θυμηθείτε, ο εχθρός μπορεί να ακούει τις συνομιλίες σας ανεξάρτητα από την κάρτα SIM ή τον πάροχο τηλεπικοινωνιών που χρησιμοποιείτε.

Ρωσική τακτική

Πολλά από τα ίδια συστήματα που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό τηλεφώνων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση των επικοινωνιών.

Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τις τρέχουσες ρωσικές στρατιωτικές τακτικές.

Ορισμένοι έχουν εκπλαγεί από το γεγονός ότι η κάλυψη του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της Ουκρανίας παρέμεινε ευρέως διαδεδομένη, επιτρέποντας στους Ουκρανούς και τις ένοπλες δυνάμεις τους να τη χρησιμοποιήσουν εάν το επιθυμούν.

Αλλά είναι πιθανό οι Ρώσοι να μην έχουν επιτεθεί τόσο έντονα στην υποδομή των τηλεπικοινωνιών, ώστε να μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες από τις ουκρανικές κλήσεις.

Δίνει επίσης την ευκαιρία στις ουκρανικές δυνάμεις να κάνουν το ίδιο - κάτι που πιθανότατα θα αποτελέσει πρόβλημα για τις ρωσικές δυνάμεις, δεδομένου ότι το κρυπτογραφημένο σύστημα επικοινωνίας τους - που ονομάζεται ERA - δεν λειτουργεί καλά, αναγκάζοντάς τις να χρησιμοποιούν ανοιχτές ραδιοσυχνότητες και πολιτικά τηλέφωνα.

Ο Sam Cranny-Evans από το αμυντικό think tank RUSI πιστεύει ότι υπάρχουν πρόσθετες εξηγήσεις για τη συνεχιζόμενη τηλεφωνική κάλυψη στην Ουκρανία.

«Η καταστροφή ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας είναι δύσκολη, υπάρχουν πολλοί πομποί παντού με καλή κάλυψη. Στη Μαριούπολη και το Ιζιγιούμ, για παράδειγμα, μόλις πρόσφατα αρχίζουν να χάνουν κάθε πρόσβαση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τους μετά από μερικές εβδομάδες μάχης, ακόμη και τότε μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ορισμένες περιπτώσεις».

Ο κ. Cranny-Evans τόνισε επίσης ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν το δίκτυο για να χειριστούν τα drones τους και ότι μπορεί να μην θέλουν να χρησιμοποιήσουν πόρους για να το καταστρέψουν, καθώς δεν ταιριάζει με το αφήγημα των Ρώσων για «απελευθέρωση» της Ουκρανίας.

Και ενώ μπορούν να ληφθούν αντίμετρα για την προστασία από την υποκλοπή, δεν είναι τόσο απλό όσο απλό να απενεργοποιηθεί το τηλέφωνο.

Ο John Scott Railton, ανώτερος ερευνητής στο Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, είπε ότι με την πρόσβαση στο υποκείμενο λειτουργικό σύστημα ενός τηλεφώνου, ένας εχθρός θα μπορούσε να το χακάρει για να εμφανιστεί όταν στην πραγματικότητα ήταν αναμμένο - καθιστώντας το ένα λαμπερό φάρο στο πεδίο της μάχης.

Η αφαίρεση της μπαταρίας από το τηλέφωνο είναι μια λύση, αλλά αυτό είναι συχνά δύσκολο να γίνει με τα σύγχρονα smartphone.

Keywords
Τυχαία Θέματα