«Κλείδωσε» η συνάντηση Τραμπ- Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βιετνάμ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης ότι θα συναντηθεί εκ νέου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, στο Βιετνάμ την 27η και την 28η Φεβρουαρίου, για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις των δύο χωρών που έχουν σκοπό τον πυρηνικό αφοπλισμό της Πιονγκγιάνγκ.

«Στο πλαίσιο της τολμηρής μας διπλωματίας, θα συνεχίσουμε την ιστορική μας προσπάθεια για να υπάρξει ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο», είπε ο ένοικος του Λευκού Οίκου ενώπιον των αμερικανών κοινοβουλευτικών, επισημοποιώντας την ημερομηνία

και τον τόπο αυτής της δεύτερης συνάντησης, μετά την ιστορική σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουνίου 2018 στη Σιγκαπούρη.

Κατά τον Τραμπ, εάν δεν είχε εκλεγεί ο ίδιος πρόεδρος, οι ΗΠΑ θα είχαν εμπλακεί «τώρα σε έναν μεγάλο πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα». «Οι όμηροι επέστρεψαν στο σπίτι, οι πυρηνικές δοκιμές σταμάτησαν και δεν έχουν εκτοξευθεί πύραυλοι (από τη Βόρεια Κορέα) εδώ και 15 μήνες», επέμεινε.

«Μένει πολλή δουλειά να γίνει, αλλά η σχέση μου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν είναι καλή», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε εκ νέου με δριμύτητα εναντίον του «ριζοσπαστικού καθεστώτος στο Ιράν» κι επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα.

«Κάνουν άσχημα, άσχημα πράγματα», είπε ο Τραμπ, προσάπτοντας αντισημιτισμό στην πολιτική ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης.

Ο Τραμπ απέσυρε πέρυσι τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν κι επανέφερε σε ισχύ μια σειρά οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας, τις οποίες χαιρέτισε, χαρακτηρίζοντάς τις «τις σκληρότερες που έχουν επιβληθεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον των αμερικανών κοινοβουλευτικών πως θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα να συναφθεί νέα συμφωνία, παρόμοια με εκείνη που η χώρα του είχε συνάψει με την ΕΣΣΔ το 1987, για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς, μερικές ημέρες μετά την υλοποίηση της απόφασης της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από την INF, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι την παραβίαζε.

«Ίσως να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια διαφορετική συμφωνία, προσθέτοντας (ως μέρη) την Κίνα και άλλους· ή ίσως και να μην μπορέσουμε», ανέφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

«Σε κάθε περίπτωση, θα δαπανούμε περισσότερα από όλους τους άλλους και θα εφαρμόζουμε περισσότερη καινοτομία (σ.σ. στο πεδίο των στρατιωτικών εξοπλισμών) από όλους τους άλλους», συμπλήρωσε ο Ρεπουμπλικάνος, που έχει διατρανώσει επανειλημμένα πως έχει σκοπό να εκσυγχρονιστεί το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα