Κιζίλγιουρεκ-Θεοδώρου-Τριανταφυλλίδης για «κοινό» όραμα Τ/κ-Ε/κ

Συζήτηση για το κατά πόσο υπάρχει κοινό όραμα μεταξύ Ε/κ και Τ/κ έγινε στο Στούντιο της Εκπομπής «Μεσημέρι και Κάτι» του Σίγμα, με τον Νιαζί Κιζίλγιουρέκ που διδάσκει στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον νομικό Κρις Τριανταφυλλίδη και τον κύριο Δώρο Θεοδώρου της ΕΔΕΚ.

«Η ιστορική μας πορεία και η πορεία των δυο κοινοτήτων έχουν διαμορφώσει μια κοινή προοπτική είπε ο Κιζίλγιουρεκ, που εξέφρασε την αμφιβολία του κατά πόσο οι πολιτικές

ελίτ των δυο πλευρών ανταποκρίνονται σε αυτό.

Η ιστορία μας έδειξε πως πολλά πράγματα δεν είναι δυνατό να υλοποιηθούν όπως η Ένωση το Ενιαίο Κράτος, η διχοτόμηση και τα δυο κράτη. Αυτά

Η επίλυση του κυπριακού τώρα μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια πολυπολιτισμική κοινωνία με σεβασμό στην εθνοτική διαφορά και αυτό μας οδηγεί στον φεντεραλισμό . Ανταποκρινόμαστε σε αυτό; Νομίζω γιατί η πολιτική μας κουλτούρα δεν έχει ωριμάσει για να ανταποκριθούμε, είπε.

Ως επιλογή ο κ, Κιζίλγιουρεκ είπε πως μας μένει η ομοσπονδία ως ρεαλιστική επιλογή.

Ο κ. Κιζίλγιουρεκ είπε πως η επανένωση της Κύπρου είναι πιθανή μόνο αν οι Ε/κ είναι έτοιμοι να ενσωματώσουν Τ/κ στα οράματα του. «Η ομοσπονδιακή λύση εξασφαλίζει αυτά τα εργαλεία. Ενώνει την Κύπρο και χτίζει μια προοπτική», είπε

Από την άλλη είπε πως οι Τ/κ . Αν οι Τ/κ δεν μπορούν να ζητούν εγγύηση της Τουρκίας.

Από την πλευρά του κ. Θεοδώρου έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή για τις σχέσεις Τ/κ και Ε/κ ενώ επεσήμανε ότι χρονική περίοδο κατά την οποία άρχισε η διαίρεση μεταξύ των δυο πλευρών είναι η Βρετανική αποικιοκρατία που ενθάρρυνε τις διασπαστικές τάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο είπε πως έχουν και ευθύνες οι Ε/κ. «Μπορούσε ο εθνικο-απελευθερωτικός αγώνας να μην είναι για την Ένωση, αλλά η ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση».

Μεταξύ άλλων είπε πως ο όρος «Διζωνική», εμπεριέχει όσα επιθυμούσαν από πριν οι Τούρκοι, δηλαδή δυο κράτη σε συνομοσπονδία.

Με την σειρά του ο κ. Τριανταφυλλίδης και επεσήμανε πως η Τ/κ κοινότητα ποδηγετείτε από την Τουρκία με κριτήρια εθνικιστικά αλλά και οικονομικά. Μεταξύ άλλων είπε για τον συνεχιζόμενο εποικισμό από πληθυσμούς της Τουρκίας στα κατεχόμενα που «καπέλωσαν» στα κατεχόμενα. «Το μέλλον είναι ζοφερό», είπε.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε πως μπορεί η Τουρκία να είχε το κλειδί της λύσης αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι αυτή που ήταν το 1960 αφού είναι μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Το κλειδί πλέον, συνέχισε, βρίσκεται και στις Βρυξέλλες.

Keywords
Τυχαία Θέματα