Kύπρος - Αίγυπτος: Ποια η ουσία του ενεργειακού deal;

Το ενεργειακό παζλ στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί ένα όλο και πιο καυτό θέμα συζητήσεων από τους ειδικούς. Ποια ήταν τελικά η σημασία των υπογραφών που "έπεσαν" ανάμεσα σε Αίγυπτο και Κύπρο;

Μιλώντας σήμερα, Παρασκευή, στο «Μεσημέρι και Κάτι» του Σίγμα, ο Διεθνολόγος Πέτρος Ζαρούνας χαρακτήρισε το "deal" ως μια θετική εξέλιξη, την οποία ωστόσο δεν πρέπει να υπερμεγενθύνουμε.

Καθοριστικής σημασίας, σχολίασε, αποτελούν, είτε οι συμφωνίες

με εταιρείες, που θα δώσουν το έργο της κατασκευής αγωγού προς Αίγυπτο, είτε αυτές που έχουν να κάνουν με συμβόλαια πώλησης φυσικού αερίου.

Παρ’ όλα αυτά, ο δρ Ζαρούνας, τόνισε ότι συμφωνίες όπως αυτή της 31ης Αυγούστου, βοηθούν τις εταιρείες να αντιληφθούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν.

Ισραήλ, Τουρκία και στη μέση... Κυπριακή Δημοκρατία

Σημαντική παράμετρος για τον Διεθνολόγο αποτελεί η ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ.

H νέα σχέση των δύο κρατών «ανοίγει άλλες προοπτικές σε ό,τι αφορά τη διοχέτευση του Ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Τουρκία», εξήγησε.

Σε αυτό το σημείο, ο Διεθνολόγος τόνισε τον ρόλο που κατέχει η Κυπριακή Δημοκρατία και την πολιτική διάσταση της όλης διαδικασίας.

Όπως εξήγησε, διοχέτευση του ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Τουρκία, θα πρέπει να γίνει δια μέσου της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και έχουμε κάποιο ρόλο.

Ο ρόλος μας είναι να σεβαστούν τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και να υποβάλουν σχετική αίτηση και επομένως, να αναγνωρίσουν ότι η (σ.σ η ΚΔ) είναι το κράτος με την εν λόγω ΑΟΖ, είπε.

Έθιξε, μάλιστα, και το ζήτημα όδευσης του αγωγού για το οποίο η χώρα μας, επίσης έχει ρόλο.

«Είναι θέμα πολιτικού χειρισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τ. Ονουφρίου: Προσεχτικοί χειρισμοί για τους καλύτερους όρους

Τη δική της αποτίμηση για τη συμφωνία της Τετάρτης είχε παρουσιάσει, από το ίδιο στούντιο, και η Πρόεδρος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Τούλα Ονουφρίου, η οποία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους χειρισμούς τέτοιων συμφωνιών, για το καλό της χώρας.

Οι χειρισμοί πρέπει να γίνουν προσεχτικά για να πετύχουμε τους καλύτερους όρους για τη χώρα μας, είχε αναφέρει.

Συμφωνία ορόσημο για τον Υπουργό

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη το φυσικό αέριο από την Κύπρο στην Αίγυπτο αναμένεται, όπως προβλέπουν μέχρι στιγμής οι εταιρείες, να μεταφερθεί μεταξύ 2020 – 2022. Παράλληλα η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις εταιρείες για επίσπευσή του.

Πάντως, ο Υπουργός, στις πρώτες του δηλώσεις αναφορικά με τη συμφωνία, έκανε λόγο για ορόσημο, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι ήταν ένα βήμα που "περιμέναμε να συμβεί". "Είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτό και προσβλέπουμε στο να συνεχίσουμε με τα επόμενα βήματα που είναι μέρος των εμπορικών συμφωνιών που θα αναπτυχθούν σύντομα. Θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις μαζί με τα διάφορα εμπλεκόμενα μέρη στις δύο χώρες για την πώληση και τη μεταφορά του αερίου». είχε πει.

Tweet to @donnakaparti

Keywords
Τυχαία Θέματα