ΚΦΙΚΒ: Προσπαθούμε να σώσουμε την αξιοπρέπεια των προσφύγων

Δεν πρέπει κανείς να αμφισβητεί τις αγνές προθέσεις του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών ( ΚΦΙΚΒ), ο οποίος προσπαθεί να σώσει την αξιοπρέπεια των προσφύγων και να βοηθήσει με όσα μέσα διαθέτει, δήλωσε ο Πρόεδρός του Ακης Πούρος.

Ο κ. Πούρος παρευρέθηκε σήμερα στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, μαζί με άλλους αρμόδιους φορείς από κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες, για την συζήτηση του Προϋπολογισμού του Φορέα για το 2016 ο οποίος ανέρχεται στα 104 εκ

760,000 , αυξημένος κατά 5 εκ σε σύγκριση με πέρσι.

Στη συζήτηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής αναφέρθηκε ότι ένα ποσό που ανέρχεται στα 22 εκ, 376,000 αφορά το σύνολο των επιχορηγήσεων του Φορέα για τις κρατικές εγγυήσεις των τόκων των δανείων. Πρόκειται, διευκρινίστηκε, για το τι ίσχυε μέχρι τώρα και ότι με το νέο σχέδιο της Κυβέρνησης, οι εγγυήσεις του κράτους ανέρχονται στα 15 εκ. 900,000.

Οι αποπληρωμές των δανείων πέρσι ανήλθαν στα 26 εκ και φέτος στα 31 εκ λόγω, όπως εξηγήθηκε, των αναδιαρθρώσεων που έγιναν.

Στις αναδιαρθρώσεις επιτεύχθηκε επέκταση της περιόδου αποπληρωμής έως και για δέκα χρόνια (για τα σπουδαστικά δάνεια η περίοδος αποπληρωμής αυξήθηκε από τα 20 στα 30 χρόνια).

Για τις επιδοτήσεις του δανείου παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα καθώς κατατίθενται οι αιτήσεις αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν λόγω της αδυναμίας των αιτητών να πάρουν δάνειο.

Στον προϋπολογισμό για φέτος περιλαμβάνεται κονδύλι 5 εκ για επαγγελματική δραστηριοποίηση νέων επιστημόνων που θα δικαιούνται δάνεια έως και 25 χιλιάδες έκαστος αν πληρούν τα κριτήρια. Το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο σύντομα.

Οπως λέχθηκε στην Επιτροπή από τον Πρόεδρο του Φορέα Ακη Πούρο, έχει μειωθεί σημαντικά ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων για όλα τα σχέδια του φορέα από 4 χρόνια που ήταν πριν σε μερικούς μήνες. Μάλιστα για περιπτώσεις ιατροφαρμακευτικής βοήθειας, τα ποσά προς τους δικαιούχους καταβάλλονται άμεσα. Επίσης κάποιες αιτήσεις π.χ. για σπουδαστικά δάνεια παιδιών με γονείς άνεργους, εξετάζονται κατά προτεραιότητα.

Για το θέμα της δημιουργίας αρχείου προσφύγων, για το οποίο ο Φορέας δέχτηκε επικρίσεις στο παρελθόν, αναφέρθηκε από τον κ. Πούρο ότι η απόφαση για τη δημιουργία του λήφθηκε το Μάιο του 2014 και τον Αύγουστο του ιδίου έτους ο Φορέας ήταν έτοιμος να κατακυρώσει την προσφορά αλλά δεν υπήρχε προϋπολογισμός. Στη συνέχεια προκηρύχθηκαν εκ νέου οι προσφορές (για 80,000 ευρώ), υπήρξαν τέσσερις ενδιαφερόμενοι εκ των οποίων κανείς δεν πληρούσε τα κριτήρια και έτσι προκηρύχθηκαν ξανά μόλις προχθές (12/10/15).

Βουλευτές διατύπωσαν κάποιες επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο θα στηθεί το αρχείο αυτό και τι θα περιλαμβάνει, ενώ εκφράστηκαν και ανησυχίες κατά πόσον είναι ασφαλή τα στοιχεία αυτά των προσφύγων (ονόματα, περιουσίες κ.λπ.) να δοθούν σε κάποιο ιδιώτη, ο οποίος θα αναλάβει να το κτίσει.

Από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών τονίστηκε στην Επιτροπή ότι το αρμόδιο τμήμα του Κτηματολογίου δεν είναι μόνο επιφορτισμένο με το έργο της εκτίμησης της αξίας της περιουσίας, αλλά και με την εξακρίβωση της ιδιοκτησίας και τον καθορισμό της περιοχής στην οποία εμπίπτει. Αναφέρθηκε ότι έγιναν αλλαγές και έτσι αυξήθηκε η παραγωγικότητα του συγκεκριμένου τμήματος που ασχολείται με το ζήτημα αυτό.

Ωστόσο, παρατηρούνται προβλήματα και καθυστερήσεις, καθώς λόγω έλλειψης αρχείου για την κατεχόμενη Κερύνεια και Αμμόχωστο, πολλές φορές γίνεται φυσική εξακρίβωση μέσω καταλόγων και αυτό είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο.

Επίσης καταβάλλεται προσπάθεια για δημιουργία αρχείου για καταχώρηση αξιών περιουσιών και διευκρινίστηκε ότι οι τιμές αυτές θα περιλαμβάνονται στο αρχείο αυτό μόνο για σκοπούς παραχώρησης των δανείων και όχι για σκοπούς μελλοντικής λύσης του Κυπριακού.

Αυτή τη στιγμή στο Κτηματολόγιο εκκρεμούν 155 αιτήσεις για σκοπούς εξακρίβωσης της αξίας της ακίνητης περιουσίας που μπαίνει ως υποθήκη και για άλλους σκοπούς. Η διαδικασία στο Κτηματολόγιο στο σύνολό της διαρκεί περίπου δύο μήνες.

Από πλευράς Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης αναφέρθηκε ότι 2,400 υποθέσεις χρήζουν αναδιάρθρωσης από τις οποίες οι 2,100 έχουν ήδη ειδοποιηθεί. Το ποσό των εγγυημένων δανείων στον Οργανισμό ανέρχεται στα 33 εκ.

Αναφέρθηκαν τα προβλήματα υποστελέχωσης του Οργανισμού γεγονός που δημιουργεί επιπρόσθετη καθυστέρηση στην παραχώρηση των δανείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις αναδιαρθρώσεις τα ΜΕΔ του Φορέα αυξήθηκαν κατά 1 εκ καθώς ο κόσμος λόγω ανεργίας ή πολύ χαμηλού μισθού αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Πάντως οι διαδικασίες για τις αναδιαρθρώσεις δανείων έχουν απλοποιηθεί και η όλη διαδικασία δεν παίρνει πέραν των 20 ημερών.

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρίαση, η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του ΚΦΙΚΒ εκ πρώτης όψεως φαίνεται να είναι αυξημένος κατά 5 εκατομμύρια. Ανέφερε ότι αυτά τα 5 εκατομμύρια προκύπτουν μέσα από τις πληρωμές που καταβάλλουν οι υφιστάμενοι δανειολήπτες.

Φαίνεται, είπε, ότι υπάρχει αύξηση του αριθμού των οφειλετών που πληρώνουν και ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και αυτό φαίνεται και ως αύξηση στον προϋπολογισμό το φορέα.

Εξήγησε ότι αυτά τα 5 εκατομμύρια στην ουσία επιστρέφουν στο κράτος, αφού περιλαμβάνονται στις δαπάνες ως μεταφορά των εισπράξεων στο πάγιο ταμείο του κράτους.

Σύμφωνα με την κ. Κουκουμά, μειώνεται κατά 5 εκατομμύρια το κονδύλι που αφορά τα σπουδαστικά δάνεια. “Ενώ από τη μια εκτιμούμε ότι αυξάνονται όσοι ενδιαφέρονται και όσοι αιτούνται για σπουδαστικό δάνειο, λόγω των οικονομικών προβλημάτων του κόσμου, από την άλλη παρουσιάζεται μια εικόνα ότι δημιουργείται ένα πρόγραμμα για επαγγελματική αποκατάσταση και δραστηριοποίηση άνεργων επιστημόνων”, ανέφερε.

Η κ. Κουκουμά είπε ότι για το πρόγραμμα αυτό φαίνεται να μην έχει επιτευχθεί και η πλήρης συνεργασία με άλλα αντίστοιχα Υπουργεία, όπως το Εμπορίου και το Γεωργίας, που έχουν ήδη δικά τους προγράμματα και που θα μπορούσαν μέσα από μια καλή συνεργασία να πετύχουν πραγματικά στήριξη νέων ανθρώπων που θέλουν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά.

Αναφέρθηκε ακόμη σε επιστολή που στάληκε από το Υπουργείο Οικονομικών στην οποία αναφέρεται ότι τη μείωση του επιτοκίου κατά 2% στα στεγαστικά δάνεια η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα την επωφελείται ο Φορέας και όχι ο δανειολήπτης.

Υπενθύμισε ότι θέση της Επιτροπής, που συζητήθηκε σε διάφορες περιπτώσεις, είναι ότι πρέπει τη μείωση αυτή να την επωφελούνται και οι δανειολήπτες και ο Φορέας κατά 1%.

Η κ. Κουκουμά είπε ακόμη ότι για μπορέσουν να επωφεληθούν από την επιδότηση του επιτοκίου όσοι είναι ήδη εγκεκριμένοι και την λαμβάνουν, θα πρέπει να πάρουν βεβαίωση από την τράπεζά τους για το υπόλοιπο του δανείου τους και το ύψος του επιτοκίου για να προχωρήσουν και οι εκταμιεύσεις των χορηγιών για την επιδότηση των επιτοκίων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα