Κέρδη €5 εκ. για την Ελληνική Τράπεζα

Κέρδη ύψους €5 εκ. από συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το εννιάμηνο του έτους, ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Τράπεζα, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι κατάφερε να χορηγήσει συνολικά €240 εκ. σε νέα δάνεια.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση, η Τράπεζα προχώρησε με αναδιαρθρώσεις δανείων ύψους €490 εκ. Σε γενικές γραμμές, η Τράπεζα βρίσκεται

στη σωστή πορεία και αυτό αποδεικνύεται και από τον υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που βρίσκεται στο 17,66%.

ΜΕΧ

Οι προσπάθειες για τη μείωση των προβληματικών δανείων συνεχίζονται. Το επίπεδο των ΜΕΧ του Ομίλου έχει μειωθεί για τέταρτη συνεχόμενη τριμηνία στα €2.395 εκ. στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, με μείωση 4% σε σύγκριση με τις 30 Ιουνίου 2016 και 8% σε σύγκριση με τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Ο δείκτης των MEX στο σύνολο των μεικτών χορηγήσεων στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 μειώθηκε σε 57,1% (30 Ιουνίου 2016: 57,7%, 31 Δεκεμβρίου 2015: 59,2%).

Δυνατή Κεφαλαιακή Βάση

Οι κεφαλαιακοί δείκτες του Ομίλου διατηρούνται σταθερά ψηλότερα από τις ελάχιστες απαιτήσεις των Εποπτικών αρχών. Κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2016, ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET 1) βρισκόταν στο 14,37%, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (προσχέδιο SREP) είχε θέσει στο 10,50% τον ελάχιστο Δείκτη CET 1 για την Ελληνική Τράπεζα. Επιπλέον, το τέλος του 1ου ενιαμήνου του 2016 ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας του Ομίλου διαμορφώθηκε στο 17,66% και ο Δείκτης Κεφαλαίου της Κατηγορίας 1 στο 17,42%.

Η ρευστότητα πάει καλά

Ο Όμιλος συνεχίζει να διατηρεί ισχυρή ρευστότητα. Η Τράπεζα διατήρησε δείκτη καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 50,0% στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. Κατά την ίδια ημερομηνία, οι συνολικές καταθέσεις πελατών ανήλθαν στα €6,0 δις., ενώ οι μεικτές χορηγήσεις τα €4,2 δις.

Έξοδα

Τα συνολικά έξοδα για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 ανήλθαν στα €107,8 εκατ. και σημείωσαν μείωση 6% σε σύγκριση με τα €114,2 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2015, εξαιτίας των μειωμένων διοικητικών και άλλων εξόδων. Ο δείκτης εξόδων προς έσοδα για την περίοδο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 διαμορφώθηκε στο 57,9% σε σύγκριση με 64,8% για την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Προχωρώντας μπροστά

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Διοίκηση της Τράπεζας παραμένει προσηλωμένη στην αποτελεσματική διαχείριση του ακόμα υψηλού ποσοστού των ΜΕΧ, την αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου, καθώς επίσης και σε ανάπτυξή καλύτερης τεχνολογίας και βελτίωσης της εξυπηρέτησης των πελατών μέσω της απλούστευσης των διαδικασιών και διεργασιών.

Όσον αφορά τα προβληματικά δάνεια, ο Όμιλος επικεντρώνεται σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις δανείων με αμοιβαία επωφελείς όρους, χρησιμοποιώντας ένα πακέτο χρήσιμων εργαλείων και λύσεων που προσφέρει ο νόμος. Η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να επιταχύνει τον ρυθμό αντιμετώπισης των ΜΕΧ.

Επίσης, ως μέρος της υλοποίησης των στρατηγικών του στόχων, ο Όμιλος επικεντρώνεται στη στήριξη της ανάκαμψης της οικονομίας, συμβάλλοντας παράλληλα στην αειφορία της οικονομικής ανάπτυξης. Η άνετη ρευστότητα που διαθέτει η Τράπεζα, της επιτρέπει να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Δήλωση Bert Pijls:

"Έχουμε σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή των στρατηγικών μας προτεραιοτήτων κατά το 3ο τρίμηνο του 2016. Μειώσαμε τις ΜΕΧ για 4ο συνεχόμενο τρίμηνο στο χαμηλότερο επίπεδο μετά τον Δεκέμβριο του 2014. Οι αναδιαρθρώσεις συνεχίζονται δυναμικά και φτάνουν σχεδόν στο μισό δισεκατομμύριο κατά την περίοδο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, ενώ παράλληλα αναμένονται επιπρόσθετες αναδιαρθρώσεις συμφωνιών.

Συνεχίζει η προσπάθεια αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων χρησιμοποιώντας ένα πακέτο βιώσιμων λύσεων, όπως οι ανταλλαγές χορηγήσεων με περιουσιακά στοιχεία, μειώσεις υπολοίπων/δόσεων, παρατάσεις αποπληρωμής, περίοδοι χάριτος, υπηρεσίες υποστήριξης.

Έχουμε ενισχύσει το δείκτη CET1 του Ομίλου κατά 45 μβ στο 14,37%, λόγω των χαμηλότερων σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων και της οργανικής ανάπτυξης, και παράλληλα οι δείκτες Κεφαλαιακής Επάρκειας υπερβαίνουν τους ελάχιστους δείχτες των ελάχιστων κανονιστικών απαιτήσεων.

Καταγράφονται κέρδη για 3ο συνεχόμενο τρίμηνο το 2016, με τα κέρδη μετά τη φορολογία για το τρίμηνο να ανέρχονται στα €3,9 εκατ. Ο χαμηλός δείκτης δανείων προς καταθέσεις επιτρέπει την ενίσχυση των χορηγήσεων και ταυτόχρονα γύρω στα €240 εκατ. δάνεια εγκρίθηκαν από την αρχή του έτους, υποστηρίζοντας φερέγγυες επιχειρήσεις και νοικοκυριά".

Keywords
Τυχαία Θέματα