Κέντρο Αριστείας στην Έρευνα και Καινοτομία από Παν.Κύπρου

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου συντάσσεται με τον Δήμο Λευκωσίας, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη δημιουργία Κέντρου Αριστείας στην Έρευνα και την Καινοτομία, στην καρδιά της εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας, με την επωνυμία «RISE» (Research centre on Interactive media,

Smart systems and Emerging technologies).

Ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρει ότι «η χρηματοδότηση του έργου θα ανέλθει στα 15 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με την αρωγή του κράτους».

Διεθνείς συνεργάτες για την υλοποίηση του Κέντρου Αριστείας «RISE», το University College London του Λονδίνου (UCL) του Ηνωμένου Βασιλείου και το Ινστιτούτο Max Planck της Γερμανίας.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, σημείωσε ότι το Κέντρο Αριστείας συμπληρώνει τις προγραμματισμένες δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά και της Λευκωσίας, για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας στην καρδιά της πόλης, παρέχοντας μια σταθερή επιστημονική βάση η οποία θα ενθαρρύνει τις νέες τεχνολογίες και τις επιχειρήσεις.

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Αριστείας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Γιώργος Χρυσάνθου δήλωσε ότι το «RISE» συγκεντρώνει κάτω από την ίδια «ομπρέλα», μια μεγάλη διεπιστημονική ομάδα από καταξιωμένους ερευνητές, με διαφορετική εξειδίκευση, κάτι που μας επιτρέπει να δούμε τον τομέα των διαδραστικών μέσων ολιστικά και να δώσουμε πιο ολοκληρωμένες και εφαρμόσιμες λύσεις, κάτι που δεν θα μπορούσε να κάνει ένα τμήμα ή ακόμα και ένα πανεπιστήμιο από μόνο του».

Το κράτος έχει αποφασίσει να χρηματοδοτήσει με ισόποση χρηματοδότηση τις προτάσεις που θα επιλεγούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για υλοποίηση, με ορίζοντα 15ετίας. Η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία και δραστηριοποίηση του Κέντρου για τα επόμενα 7 περίπου χρόνια.

Επιπλέον, στο Κέντρο θα παρασχεθεί συμπληρωματική χρηματοδότηση €15 εκατομμυρίων από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα €50 εκατομμύρια περίπου και συμπεριλαμβάνει τους πόρους που θα συνεισφέρουν οι εταίροι της κοινοπραξίας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα