Κεντρική Τράπεζα: Oι τρεις πηγές κινδύνων (vid)

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και η χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών συνθέτουν το κοκτέϊλ κινδύνων για την χρηματοοικονομική σταθερότητα σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα.

Τριπλέτα κινδύνων δείχνει η Κεντρική Τράπεζα στην έκθεσή της για την χρηματοοικονομική σταθερότητα το 2018.

Πρώτο στον κατάλογο των κινδύνων βρίσκεται το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως καταγράφεται στην έκθεση:

- Παραμένει το

μεγαλύτερο εμπόδιο για την περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού τομέα.

- Απαιτείται από τις τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειές τους, εφαρμόζοντας ολιστικές και βιώσιμες στρατηγικές για την μείωσή τους.

- Τα ΜΕΔ, που βρίσκονται εκτός του τραπεζικού τομέα, εξακολουθούν να παραμένουν στην πραγματική οικονομία και να την επιβαρύνουν.

Προφανώς με αυτή την αναφορά, οι συντάκτες της έκθεσης φωτογραφίζουν και τον άλλο μεγάλο κίνδυνο, ο οποίος προέρχεται από τον υπερχρεωμένο ιδιωτικό τομέα.

Ο υπερδανεισμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι φορέας κινδύνων για την οικονομία καθώς ξεπερνά, παρά την μείωσή του, το 215% του ΑΕΠ.

Κατά την Κεντρική Τράπεζα:

- Τυχόν αύξηση των επιτοκίων ή απότομη επιβράδυνση της οικονομικής μεγέθυνσης θα καθιστούσε ευάλωτο τον μη χρηματοοικονομικό ιδιωτικό τομέα.

- Η καθοδική πορεία του χρέους νοικοκυριών και επιχειρήσεων πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα.

- Η μείωσή του είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο άλλος σημαντικός κίνδυνος προέρχεται από τις μειωμένες προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών.

Αυτό, σύμφωνα με την εποπτική Αρχή:

- Η αύξηση των εσόδων τους, o περιορισμός των δαπανών τους και η ενίσχυση της λειτουργικής τους αποτελεσματικότητας, αποτελούν μεγάλη πρόκληση.

Η Κεντρική Τράπεζα θεωρεί ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διευρύνουν την βάση εσόδων τους, να επενδύσουν στην τεχνολογία, να επικεντρωθούν στην ποιότητα και στην ανάπτυξη των υπηρεσιών που παρέχουν στους πελάτες τους, αναζητώντας εναλλακτικές πηγές εσόδων για την βελτίωση της κερδοφορίας τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα